Neden gizliyorsunuz

Neden gizliyorsunuz
Türkiye Varlık Fonu’nun denetim raporları, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülürken raporların üzerindeki “Gizli” ibaresi tartışmaya yol açtı. Görüşmeye CHP, İYİ Parti ve HDP milletvekilleri itiraz etti. Komisyon...

Türkiye Varlık Fonu’nun denetim raporları, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülürken raporların üzerindeki “Gizli” ibaresi tartışmaya yol açtı. Görüşmeye CHP, İYİ Parti ve HDP milletvekilleri itiraz etti. Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, görüşmeyi başlatınca İYİ Parti milletvekilleri toplantıyı terk etti.
‘Bidebunudinle’ yayınında Yavuz Oğhan’ın sorularını yanıtlayan İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, “Geçen yıl da böyle olmuş. TBMM’de bir raporun görüşülmesi gerekiyor ve bu denetimin unsuru. Gizli ibare nedeniyle raporun dışarıda paylaşılmasının herhangi bir suç teşkil edip etmemesi konuşuldu. Komisyon başkanı ‘Ben bir şey diyemem, ona hakimler karar verecek’ yanıtını verdi. Bizim görevimiz raporun içeriğini denetlemek yani konuşmak” sözleriyle olanları anlattı.
6741 sayılı Varlık Fonu Kanunu’nda denetimin zayıf olduğunu belirten Usta, şöyle devam etti:
“Şöyle bir denetim öngörüldü; 1-Bir bağımsız denetim firması tarafından denetlenecek. 2- O zaman başbakandı şimdi Cumhurbaşkanı diye değişti. Cumhurbaşkanının görevlendirdiği 3 denetim elemanı tarafından bir rapor hazırlanacak ve onlar denetleyecek. Bu raporların ikisi birlikte Meclis’e gönderilecek. Kanun bunu öngörüyor yani gizlilik yok. Fakat burada, -ben bilinçli olduğunu düşünüyorum- Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu devreye sokuluyor. Tuhaflık zaten Cumhurbaşkanına bağlı devlet denetleme kurulu, Cumhurbaşkanının görevlendirdiği kurulu denetleyecek. Böyle bir şey olmaz.
RAPOR KORUMA ZIRHINA BÜRÜNMÜŞ
İkincisi ve daha önemlisi görevlendirilen 3 kişi kontrol dışı bir şey yazarsa diye Devlet Denetleme Kurulu’na gönderiliyor. Ve onların gönderdiği rapor inceleniyor. Devlet Denetleme Kurulu Cumhurbaşkanına raporu gönderirken, gizli damgası basabilir. Ama bunun Meclis’e gönderilmesinin ne demek olduğuyla ilgili Devlet Denetleme Kurulu Başkanı da bir şey söyleyemiyor. Rapor bir koruma zırhına büründürülüyor. İçeriğini konuşamazsınız deniyor.”
RAPORDA ‘TİCARİ SIR’ VURGUSU
Bağımsız denetim firması denetimini yapmış, rapor ortaya çıkmış. Raporda, ‘Birçok konuyla ilgili ticari sır olduğu için bize bilgi verilememiştir, bahsedilen konuların doğruluğu konusunda yeterince bilgi elde edilememişti’ deniyor. İdareyi denetleyecek bütün alanlarda yasamanın önü tıkanıyor. Dürüst insan denetimden kaçmaz. Olması gereken bu işi Sayıştay’ın yapması. Zayıf bir denetim kurulmuştu, daha zayıf bir hale getirdiler. Şu an Varlık Fonu’nun denetlendiğini kimse söyleyemez.”