NEDİR BU ACELE

NEDİR BU ACELE
Türkiye 1 Haziran’dan itibaren geniş çaplı bir normalleşme sürecine giriyor. İktidarın “yeni normal hayat” dediği bu dönem sağlık dünyasını endişelendiriyor çünkü normalleşme için Türkiye’nin kriterleri yeterli...

Türkiye 1 Haziran’dan itibaren geniş çaplı bir normalleşme sürecine giriyor. İktidarın “yeni normal hayat” dediği bu dönem sağlık dünyasını endişelendiriyor çünkü normalleşme için Türkiye’nin kriterleri yeterli değil. Uzmanlara göre acele olan bu kararla halkın sağlığından çok ekonomik çıkarlar gözetiliyor.

İstanbul’dan her yere virüs taşıyacaklar

Türk Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman şehirler arası seyahat kısıtlaması, kafe ve restoranların kapatılması ve spor salonlarının kapatılması gibi tedbirlerin 1 Haziran’da kaldırılmasına tepkili. Prof. Adıyaman, “Türkiye’de salgın devam ediyor ama hiçbir şey olmamış gibi her şey eskiye döndü. İstanbul’dan bütün illere bu virüsü taşıyacaklar” ifadelerini kullandı.
1182 YENİ VAKA NEREDE?
Adıyaman özetle şöyle konuştu: “İstanbul’da hiç mi hasta kalmadı. Bu 1182 yeni vaka nerede? Hastalığı taşıyanların yüzde 80’inin semptomsuz taşıdığını biliyoruz. Siz açtınız İstanbul’dan tüm illere ulaşımı. Bir nevi bu virüsü gönderebilirsiniz. 65 yaş üstündekiler evde kalıyor bunda da bir eşitlik yok. 65 yaşın üzerinde işletme sahiplerine sokak serbest. Bu istisna bile önceliğin ne olduğunu gösteriyor. Halk sağlığından öte başka bir şey var o da ekonomik çıkarların korunması. Öyle açıklamalar yapılıyor ki sanki bitti bu iş, kalmadı. Biz bunların erken olduğunu düşünüyoruz.”

DSÖ’ye göre Türkiye şimdi normalleşemez

Prof. Onur Hamzaoğlu, Devlet Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) normalleşmeye geçiş için tavsiye ettiği kriteri hatırlatarak, normalleşme gününden önceki son 14 gün içinde test sayısının düşmemesi, buna karşılık pozitif vakalar ve ölüm oranlarında düzenli azalma kaydedilmesi gerektiğini belirtti.
Ancak Türkiye’de, 16-28 Mayıs tarihleri arasında 380 bin 820 test yapıldı, 14 bin 522 yeni vaka saptandı. 10 bin test başına 381 yeni vaka tespit edildi. Günlük ortalama test sayısı 29 bine düştü ama günlük ortalama hasta sayısı bin 116 civarında seyrediyor. DW Türkçe’ye konuşan Prof. Hamzaoğlu “Türkiye’deki durum DSÖ kriterleriyle tamamen uyumsuz. Neden ve kim için acele ediliyor. Neden AVM’ler açıldı, şimdi de kreşler açılıyor. 18 yaş altı sokağa çıkamazken, kreş yaşındakiler sokağa nasıl çıkacak. Aşısı henüz bulunmamış bu salgında toplumsal bağışıklığın yüzde 50-67 civarına gelmesi neden beklenmiyor” dedi.

Yaşlıları evde tutmakla salgını kontrol edilemez

Hamzaoğlu’na göre çalışanların sokağa çıkmasına izin verip, 65 yaş üstünü evde tutmanın salgını kontrol altına almakla ilgisi bulunmuyor. “Üstelik, 65 yaş üstü işyeri temsilcisi, sahipleri de sokağa çıkabilecek. Salgında halk sağlığının değil, sermayenin çıkarlarının öne alındığını söylemek zorundayız” diyen Hamzaoğlu, testler yaygınlaşmadıkça, veriler paylaşılmadıkça salgının tehdit olmaya devam edeceğini söyledi.

65 yaş yasağı hak ihlalidir

65+ Yaşlı Hakları Derneği kısıtlamalara tepki gösterdi: “Tedbirler kapsamında, İçişleri Bakanlığı’nın 21 Mart tarihli genelgesiyle, yaşlıları korumak adına sokağa çıkma yasağı getirildi. Bu yasağın, 29 Mayıs tarihli genelgeyle, kalıcı hale getirilmesinin hukuken haklı bir gerekçesi kalmamıştır. İş yerlerinin, AVM’lerin, spor merkezlerinin açılmaya başlayacağı duyuruldu. Ancak 65 yaş ve üstü yurttaşlara uygulanan yasakların devamına karar verilmesi, temel insan hak ve özgürlüklerine aykırıdır. 65 üstü maddi, manevi ve bedensel olarak mağdur edildiler.”

Denetleme olmadan kreşler açılacak

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı özel kreşler Pazartesi günü açılacak. MEB’in istatistiklerine göre 1714 kreş ve bakımevi bulunurken, bu kurumlarda 55 bin 487 çocuğa hizmet veriliyor. Bakanlığın açıklamasına göre, kreşlerin belirlenen şartlara uygun olup olmadığı 1 Haziran’dan sonra denetlenecek. Buna göre binlerce çocuğun gitmesi beklenen kreşler herhangi bir denetim yapılmadan açılmış olacak.

Bakanlık: Servise binenler konuşmasın

Sağlık Bakanlığı personel servis araçlarında alınacak önlemleri yayımlandı. Rehberde, damlacık oluşturması nedeniyle servis içinde konuşulmaması, su dahil içecek ve yiyecek kullanılmaması gerektiği belirtildi. “Mümkünse servisin şoför koltuğu yolculardan uygun malzeme ile ayrılmalıdır” denildi.

Dünya nasıl normalleşiyor?

GÜNEY KORE 50 GÜN SONRA GÜNLÜK VAKA SAYISI 79: Güney Kore Sağlık Bakanı Park Neung-hoo vakalarındaki artış nedeniyle başkent Seul ve çevresindeki kentsel alandaki parklar, sanat galerileri, müzeler ve tiyatroların iki haftalığına yeniden kapatıldığını belirtti. Çarşamba günü açılan 500’den fazla okul yeniden kapatıldı. Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (KCDC), önceki gün yaptığı açıklamada, ülkede bir günde 79 yeni vaka görüldüğünü, bunun da “son 50 gündeki en yüksek artış” olduğunu duyurmuştu. Güney Kore’de, Kovid-19 nedeniyle 11 bin 344 vaka görülürken, 269 kişi hayatını kaybetti.
ALMANYA-GÜNLÜK VAKA SAYISI 134: Almanya kademeli olarak normalleşiyor. Ancak son olarak 26 Mayıs’ta Almanya federal hükümet ve eyaletler, 5 Haziran’a kadar geçerli olması öngörülen temas kısıtlamalarının 29 Haziran’a kadar uzatılması konusunda anlaştı. Eyaletler bölgedeki duruma göre gevşetme önlemlerine kendileri karar verebilecek. Toplam vaka sayısının 183 bini aştığı ülkede dün günlük yeni vaka sayısı 134’tü.
İTALYA-GÜNLÜK VAKA SAYISI 414: İtalya’da toplam vaka sayısı 232,664. Dün tespit edilen yeni vaka sayısı ise 416. İtalya’da 69 gün süren Kovid-19 kısıtlamaları 18 Mayıs’ta kaldırılmıştı. Hükümet, daha önce 1 Haziran olarak duyurduğu restoran, kafe ve ibadethanelerin açılış tarihini vaka sayısındaki olumlu seyrin sürmesini göz önünde bulundurarak öne çekti.
FRANSA-GÜNLÜK VAKA SAYISI 597: Toplam vaka sayısının 186.835 olduğu Fransa’da en son açıklanan günlük vaka sayısı 597 oldu. Ülkede kademeli normalleşmenin ilk aşaması 11 Mayıs’ta başladı. 2 Haziran ve 21 Haziran arasında ikinci etaba geçilecek. Vaka sayısı az olan “yeşil” bölgelerde okullar açılacak, 100 km ile sınırlı seyahat yasağı kalkacak. “Turuncu” bölgelerde bulunan restoran ve kafelerin ise sadece teras kısmı açık olacak.