Nepotizm için kaç olması lazım

Nepotizm için kaç olması lazım
CHP Milletvekili Mahir Polat’ın soru önergesine verilen yanıtta, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Saffet Köse, yönetim ve akademik kadrolardan 27 kişi arasında akrabalık bağı olduğunu açıkladı. Bu kişilerden 16’sının...

CHP Milletvekili Mahir Polat’ın soru önergesine verilen yanıtta, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Saffet Köse, yönetim ve akademik kadrolardan 27 kişi arasında akrabalık bağı olduğunu açıkladı. Bu kişilerden 16’sının ise sınavsız olarak doğrudan şube müdürlüğü kadrolarına atandığı belirtildi. Üniversiteye nepotizm eleştirisi geldi.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, 27 kişinin akrabalık bağı ortaya çıktıktan sonra açıklama yaptı. Rektörlük, üniversite bünyesinde bin 75 akademik, 579 idari personel olmak üzere toplam bin 654 kişinin çalıştığını belirtti. Açıklamada, “Tüm çalışanların sadece yüzde 1,6’sında akrabalık bağının tespit edilmiş olmasını nepotizm bağlamında değerlendirmek, en basit tabirle kötü niyetli bir yaklaşımın tezahürüdür” denildi. Üniversitenin yazılı açıklamasında, akraba kişilerin üniversitenin 2010’daki kuruluşunda görev aldıkları ve emek verdikleri belirtildi.
ÜNİVERSİTEDEKİ AKRABALAR
◆ Üniversitenin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Dişçilik Hizmetleri bölümünde iki öğretim görevlisi kadrosuna rektör yardımcılarının kızları atanmıştı.
◆ Üniversitede ders veren bir akademisyenin eşi, sınavda 90 puan alarak birinci olan adaydan 35 puan az almasına rağmen kadroya alınmıştı.
◆ Sayıştay Başkanlığı, üniversitenin öğretim üyeliği kadroları için ek kriterler getirip objektiflikten uzaklaştığını, 2547 sayılı kanuna uymadığını tespit etmişti.

NEPOTİZM NEDİR?

Nepotizm, akraba kayırma veya adam kayırma, öznel ve adil olmayan şekilde yapılan ayrımcılık.

Üniversiteler torpil yuvası oldu

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nde 27 kişinin akrabalık bağı olması kamuoyunun tepkisini çekerken, birçok üniversitede “torpil”, kayırma iddiaları gündeme geldi.
Pamukkale Üniversitesi Rektörü Hüseyin Bağ, eşi Derya Bağ’ı önce İslami Bilimler Enstitüsü’ne sekreter olarak atayıp sonra Personel Daire Başkanlığı kadrosunda eşi için “adrese teslim” ilan açmıştı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Rektör Bağ’ın görevini disiplin cezası nedeniyle kanunen sonlandırmıştı.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi için açılan kadro sınavını öğretim üyelerinin eş ve çocukları kazanmıştı.
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nde eş, dost, akraba atamalarının sadece akademik personel içinde 250’yi aştığını kamuoyu tartışmıştı.