Nereden baksan tutarsızlık

Nereden baksan tutarsızlık
RİSK YOKSA NEDEN YASAK İLAN EDİLDİ?RİSK VARSA NEDEN YASAK İPTAL EDİLDİ?İçişleri Bakanlığı gece 01:00 sılarında hafta sonu sokağa çıkma yasağı ilan etti. Cumhurbaşkanı gündüz 12:00’de sosyal medya hesabından kısıtlamanın...

RİSK YOKSA NEDEN YASAK İLAN EDİLDİ?
RİSK VARSA NEDEN YASAK İPTAL EDİLDİ?

İçişleri Bakanlığı gece 01:00 sılarında hafta sonu sokağa çıkma yasağı ilan etti. Cumhurbaşkanı gündüz 12:00’de sosyal medya hesabından kısıtlamanın sosyal ve ekonomik sonuçlara yol açacağının anlaşıldığını söyleyerek “Gönlümüz razı gelmedi” diyerek yasağı iptal etti. Durum kafalarda soru işareti yarattı: Salgın riski düşükse neden yasak ilan edildi? Salgın riski yüksekse neden yasak iptal edildi? İşte “yeni normal”in gün gün atılan adımları:

VAKA 1181: YASAKLAR İPTAL EDİLDİ
28 MAYIS: Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Haziran’dan itibaren uygulanacak “yeni normalleşme” kararlarını açıkladı. Bu tarihte sehayat kısıtlamaları kalktı, restoranlar açıldı. Kamu personeli mesai başı yaptı. Erdoğan’ın ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca verileri paylaştı. Açıklanan vaka sayısı 1182’ydi. 1 Haziran’da bu sayı 827’ye düştü. 2 Haziran’da ise 786 oldu.
VAKA 867: İKİNCİ DALGA BEKLEMİYORUZ
3 HAZİRAN: Sağlık Bakanı Koca Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı. “İkinci dalga beklemiyoruz, hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasıyla ilgili genel bir düzenleme yok. İller bazında vaka durumuna göre gündeme gelebilir” dedi. Aynı gün vaka sayısı 867’ye çıktı.
VAKA 988: HAFTA SONU YASAK
5 HAZİRAN: Gece yarısı, 01:00 sularında İçişleri Bakanlı genelde yayınladı. 6-7 Haziran, hafta sonu için 15 ilde sokağa çıkma kısıtlaması ilan edildi. Açıklama yapılmadan saatler önce, 4 Haziran’da Sağlık Bakanı’nın açıkladığı veriler vaka sayısının iki gün içinde 786’dan 988’e çıktığını ortaya koydu. Sokağa çıkma yasağının ilan edildiği gecenin ardından 12:00 sularında Cumhurbaşkanı Erdoğan sosyal medyadan yasağı iptal ettiğini duyurdu.
FARKLI EKONOMİK SONUÇLARA YOL AÇAR
Erdoğan verdiği karara gerekçe olarak şu mesajları paylaştı:
“Esasen, en son sınırlamanın ardından bu yöntemi yeniden kullanmayı düşünmüyorduk. Ancak, bir ara 700 küsurlere kadar inen günlük vaka sayısı neredeyse bini buldu. Bu olumsuz gelişme üzerine, sokağa çıkma sınırlaması tedbirini tekrar gündemimize almak zorunda kaldık.”
“Sağlık Bakanlığımızın önerisi ve İçişleri Bakanlığımızın genelgesi ile bu hafta sonu da 15 ilimizde sokağa çıkma sınırlaması uygulanacağı dün gece ilan edilmişti. Fakat vatandaşlarımızdan aldığımız değerlendirmeler, bizi kararı yeniden gözden geçirmeye yöneltti.”
“Tek amacı hastalığın yayılmasını önlemek ve vatandaşımızı korumak olan bu kararın, farklı sosyal ve ekonomik sonuçlara yol açacağı anlaşıldı. 2,5 aylık bir aradan sonra yeniden günlük hayatını düzenlemeye başlayan vatandaşlarımızın sıkıntıya düşmesine gönlümüz razı olmadı.”
“Bunun için, Cumhurbaşkanı olarak, 15 ilimizi kapsayan hafta sonu sokağa çıkma sınırlaması uygulamasını iptal etme kararı aldım. Vatandaşlarımdan, MASKE-MESAFE-TEMİZLİK kurallarına bu süreçte de titizlikle riayet etmelerini önemle rica ediyorum.”