Nereden geldiği belli değil, 77 milyar dolarlık sır

Nereden geldiği belli değil, 77 milyar dolarlık sır
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati döneminde uygulanmaya başlanan yeni ekonomi modeline ilişkin, “Çin işi diyerek saçmalamaya başladıklarında 12 aylık cari açık 18,1 milyar dolardı. Bu yılın...

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati döneminde uygulanmaya başlanan yeni ekonomi modeline ilişkin, “Çin işi diyerek saçmalamaya başladıklarında 12 aylık cari açık 18,1 milyar dolardı. Bu yılın ağustos ayında 40,9 milyar dolara çıktı. Şimdi aynı saçmalıklara ‘heteredoks politika’, ‘epistemolojik kopuş’, ‘nöro ekonomi’ diyerek yeni kulplar takıyorlar” dedi.

Öztrak, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda, Türkiye’de bu yıl giren kaynağı belirsiz finansmana dikkat çekerek “Ülkemiz, uluslararası mafyanın AVM’lerde hesaplaştığı arenaya döndü. Muz konteynerlerinde patlayan uyuşturucu zulaları, vakayı adiye oldu. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından oligarklar ülkemize doluştu. Kaynağı belirsiz finansman girişleriyle tüm bunların bağı var mı, yok mu?” diye sordu.

“Geçen yıl bu zamanlar ‘Çin modeli’ diyerek, Nasreddin Hoca’nın borç ödeme fıkrasına benzer bir safsata uydurdular. Faiz düşecek, TL değer kaybedecek, ihracat ithalatı aşacak, cari denge fazla verecek, rezervler dolup taşacak, TL değerlenecek, nihayetinde enflasyon düşecekti” diyen Öztrak, “Peki ne oldu? ‘Çin modeli’ dedikleri, Çin işkencesine döndü. Milli paramız pul oldu. Ama ithalat, ihracatı aşmaya devam etti. Cari açık daha da şahlandı” diye tepki gösterdi.

Öztrak şunları söyledi:
“İlk 8 ayda kaynağı belirli olmayan yollardan ülkeye giren finansman 28,3 milyar dolar. Bu, bir rekor. Hem de hiç hoş olmayan bir rekor. 2011’e kadar sıfır etrafında dalgalanan kaynağı belirsiz finansman giriş-çıkışlarının izlendiği ‘net-hata noksan’, ne oldu da 2011’den sonra patladı? Kaynağı netleştirilmeyen finansman girişi 79 milyar doları aştı. Bunlar kimin parası?”

‘Cari açıkta yavaşlama işareti yok’
İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale, Türkiye’nin rekor cari açığıyla ilgili verileri değerlendirdi. Özlale, cari açık ve net hata noksan kaleminin rekor kırdığını, kaynağı belirsiz paranın azalması gerekirken aksine arttığını vurgulayarak “Özetle cari açıkta yavaşlama emaresi yok. Yeni Ekonomi Modeli’nde ise cari açığın finansmanı iki cengavere emanet edilmiş gibi duruyor: Net hata ve noksan ile yabancılara konut satışı!” dedi.
Özlale, “Tarihin en yüksek mal ihracatını yapmamıza ve turizm gelirini elde etmemize rağmen mal ithalatındaki ciddi artış cari açıktaki artışı kaçınılmaz kıldı” diyerek iktidarın ekonomi politikalarını eleştirdi.