Netanyahu, sağ blokla yeniden başbakan

Netanyahu, sağ blokla yeniden başbakan
İsrail’de dünkü genel seçim sonrası yapılan sandık çıkış anketleri, eski Başbakan Binyamin Netanyahu’nun liderliğindeki sağ bloğun zafer kazanacağına işaret ediyor.Son dört yılda yapılan beşinci seçimin resmi sonuçları...

İsrail’de dünkü genel seçim sonrası yapılan sandık çıkış anketleri, eski Başbakan Binyamin Netanyahu’nun liderliğindeki sağ bloğun zafer kazanacağına işaret ediyor.

Son dört yılda yapılan beşinci seçimin resmi sonuçları henüz açıklanmadı. Ancak sandık çıkış anketlerini temel alarak yapılan hesaplamalara göre Netanyahu liderliğindeki sağ bloğun, az farkla İsrail Parlamentosu’nda (Knesset) çoğunluğu elde etmesi bekleniyor.

12 yıl iktidarda kaldıktan sonra geçen yılki seçimleri kaybeden Netanyahu’nun sağ bloğunun Knesset’te 61 ya da 62 sandalye çıkaracağı tahmin ediliyor.

BÜYÜK ZAFERİN EŞİĞİNDEYİZ
BBC Türkçe’nin haberine göre, sandık çıkış anketi sonrası Kudüs’te coşkulu bir kalabalığa hitap eden Netanyahu, “Büyük bir zaferin eşiğindeyiz” dedi. Seçimler, Netanyahu’nun iktidarıyla dönüşüyle ilgili bir oylama olarak görülüyordu. Sandık çıkış anketlerine göre Netanyahu’nun partisi Likud’un 30-31 milletvekili çıkarması bekleniyor.

Başbakan Yair Lapid’in merkez soldaki partisi Yeş Atid’in ise 22-24 sandalye kazanacağı tahmin ediliyor.

73 yaşındaki Netanyahu, İsrail’in en tartışmalı siyasetçilerinden biri. Merkezdeki ve soldaki seçmenlerin tepki duyduğu Netanyahu, Likud tabanında ise büyük bir desteğe sahip. Netanyahu, Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde bir Filistin devleti kurulmasına karşı çıkıyor. Binyamin Netanyahu, halihazırda rüşvet ve dolandırıcılık suçlamalarıyla yargılanıyor.

Başbakan Yair Lapid, koalisyondaki sorunlar yüzünden erken seçim kararı almıştı.