Netflix, Disney+ alacak 5 kişi arıyor

Sosyal medyanın en güzel tarafı pazarlama için harika bir mecra oluşturması.

Disney+ Türkiye’ye girince, konu çok hızlı bir şekilde, sosyal medyada da konuşulmaya başlandı.

Lupus Dei @gulmedim hesabı twitter’da “disney plus satın almayan bir ben bir de netflix Türkive admini kaldık” yazınca, Netflix Türkiye @netflixturkiye hesabı “yoo ben de aldım” diye cevap verdi.

Sosyal medya profesyonelleri bir süre kalakaldılar. Zira bu akıllara “Alka Seltzer” alan banka hesabı gibi yanlışlıkla atılmış bir mesaj mı sorusunu getirdi. Pek de öyle değil. Aslında bu bir pazarlama yöntemi. Üstelik Netflix’in Türkiye’de hitap ettiği eğitimli kesim tarafından “özgüven” olarak geri dönüşü alınacak bir hareket.

Ancak bu tip kampanyalarda dikkat, özen ve sınırı aşmamak çok önemli. Zira Cem Yılmaz’ın bu sohbete girip, “Turkiye de yayına başlayan Disney+ a ve yerli içerik üreten yapımcı,senarist yönetmen, oyuncu, tüm teknik departmanlarda çalışacaklara başarılar dilerim.❤️ Hoşgeldin @disneyplus ….Ben sorun olursa ben buralardayım @netflixturkiye” yazması pek de pozitif sonuçları olmayacak bir aksiyon.

Ben bu konuda mizah tarafından gelen en güzel çabayı, hem konuyu anlamış, hem de hicvi ayarında kullanmış bir çalışma olarak Tahsin Hasoğlu’nun

İnternet Explorer’ın mezar taşında ne yazıyor?

Herkes bilmez, Internet Explorer (bundan sonra bu metinde IE diye geçecek ?), Mosaic’dir aslında. Mosaic dünyada resim gösteren ilk internet tarayıcıdır. Microsoft (dünyanın en büyük pazarlama şirketi), satın alıp ismini değiştirerek, IE yaptı.

Yıllarca Windows işletim sisteminin baskın üstünlüğüyle dünyanın en çok kullanılan tarayıcısı oldu.

Sonrası mı? Bir gün yeni CEO, IE’yi bitiriyoruz dedi…

Bundan çıkarılacak iki sonuç var:

  • Dünyanın en iyisi olmak geleceğini kurtarmıyor.
  • Birisi sni satın alıyorsa değer verdiği için değil, kullanacağı içindir.

Bu arada Güney Kore’de bir yazılım mühendisi bir mezar taşı yapmış, üzerine de “He was a good tool to download other browsers” yazmış. Haklı, uzun süre Chrome indirmek için kullandık IE’yi. Ama burdan çıkarılacak bir üçüncü sonuç ise:

  • Kendini satarsan, mezar taşında bile iyi şeyler yazmayacağını bil!

Şimdi merak ediyorum, Hotmail ve Skype’ın sonu nasıl olacak.

Bitcoin nereye kadar düşer?

Uzun zamandır her hafta “Bitcoin’in düşüşü bitti, ciddi yükseliş mi başlıyor” anlamına gelen makalelere denk geliyordum. Son iki haftadır bunlar kesildi. Yerini “daha ne kadar düşecek” diyen sorgulamalara bıraktı.

  • Uzmanlar Bitcoin için 11.000 dolar Etherium için de 500 dolara kadar bir düşüş tahmin ediyor diyor Wired dergisi.

Ticari zekasına güvendiğin bir isim:

  • 1 Bitcoin oluşturmak kaça mal oluyorsa, üzerine yüzde 20 koy demişti.

İnternette yazan 10.000 dolar. Yüzde 20 fazlası 12.000 dolar. Valla Wired’a mülakat veren uzmanlardan biraz daha iyimser ama makul seviyede yakın bir tahmin.

Apple telefonları yavaşlattı diye tüketiciler dava açtı

Apple telefonları yavaşlattığını itiraf ederek kurtulamadı. Önce Avrupa Komisyonu cezasını kesti. Şimdi de tüketiciler bir araya gelerek milyarlık bir dava açmış. Dava sonuçlandığında tüketici başına 37 dolar civarında bir tazminat ödenecek. İşte bu ödemeden sonra Apple bu konuyu dünyada unutabileceği noktaya gelecek.

Kişi başına 37 dolar da öyle az para değiş, 641 TL. Bir ikinci el iPhone alır.

Merak ediyorum Türkiye’de Rekabet Kurumu’nun bu konuda bir çalışma yapması için, CİMER’e şikayet mi gitmesi gerekiyor. Neden Türkiye’de bu konuda bir adım atmıyor. Eminim bu konuda ciddi araştırmalar yapıp harika dosyalar üretecek bilirkişiler vardır. Belki de Rekabet Kurumu’nun kadroları bu konularda yorum yapabilecek yetkinliğe sahip değildir, kim bilir?

Cumhurbaşkanı fiber demese kimse farkına varmıyor!

Hatırlarsanız bu sayfalarda fiber bağlantı isteğim karşısında servis sağlayıcıların nasıl ipe un serdiklerini yazmıştım. Üstelik evimin on metre yakınında fiber hat varken.

16 Haziranda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türksat 5B uydusunun hizmete alındığı törende, “… fiber altyapının hızla yaygınlaştırılmasının önündeki engelleri de hızla kaldıracağız.” demiş.” Hemen arkasından Turkcell 1000 Mbps (fiberden başka şekilde verilemez), ürününü tanıttı.

Çok merak ediyorum:

  • Türkiye’de birşeylerin harekete geçmesi için illa Cumhurbaşkanı’nın mı söylemesi gerekiyor?
  • Vaziyetin ne kadar kötü olduğunu bu işle birincil derecede ilgili ve tabii sorumlu olan servis sağlayıcılar farkına varamıyorlar mı?

Tabii sayın cumhurbaşkanının itirazı da aslında 5G için ihtiyaç duymasından. O konudaki olması gerekenleri soran olursa söylerim. Stratejik bir konu olduğu için buradan yazmak zarar verir.

TRT Balkan

Birgün TRT Ankara’da eğitim veriyorum, Şenol GÖKA da o zaman yeni genel müdür olmuştu. Küçük bir toplantı yaptık. Ben toplantıda ve eğitimde Balkan’lara yayınların götürülmesi gerektiğinden bahsettim.

Projeleri arasındaymış. Ben de, dilimin döndüğünce (IMHO) fikirlerimi ilettim. Dubai ve İngiltere’de balkanlardaki televizyon dağılımı ve stratejik olarak olaya nasıl yaklaşılması gerektiğini anlattım.

Şimdi projenin hayata geçtiğini duydum ve çok mutlu oldum.

Umarım gereği gibi yapılır da “Bravo TRT” deriz.

Bill Gates NFT için iğreti duruyor dedi

Her ne kadar Netflix’deki Bill Gates belgeselini seyrettikten sonra fikirlerini önemsemesem de, geçen gün yaptığı açıklama gündeme bomba gibi düştü.

NFT için: “İğreti duruyor. Çok da ŞEY etmeyin demiş”

Ben Bill Gates’de pazar günü daha ödevine başlamamış öğrencinin telaşını görüyorum. Hem de annesinin kendisini emanet ettiği arkadaşının verdiği ödevi. (ne söylediğimi Netflix’deki belgeseli seyrettiğinizde anlayacaksınız). Hoş, Warren Buffet’ın konuya bu kadar değer verdiğini düşünmüyorum ama belli ki Gates .ok önemsiyor.

NFT uzun yazılımıyla ( Non Fungible Token - Takas Edilemez Jeton)’ların durumu belli olmaz ama Bill Gates’in dediğin ben 2000’li yılların başında web siteleri gereğinden fazla değerlendiğinde yaşamıştım.

Tabii zaman her şeyin ilacıdır. NFT’nin değerini de zaman gösterecek ama benim 30 yıllık internet teknolojisi deneyimiyle görüşüm: “su akar yolunu bulur, her şey değerine ulaşır” olacak.

Adidas ve Lipton NFT’de MightyHercules dedi

Emre Yusufi’nin çağdaş sanat eserleri Hercules, Instagram’da “Mighty Hercules” hesabında gösterildiği gibi NFT’lere de dönüşüyor. Bu konuda en son Adidas ve Lipton MightyHercules NFT2lerini çıkardı.

Ban bu projeleri çok başarılı buluyorum.

Bu arada, Türkiye’nin “yuppie”leri, yavaş yavaş twitter hesaplarına NFT profillerini yapıştırmaya başladılar. Bu global bir zenginlik simgesi olacak gibi görünüyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Atıf Ünaldı Arşivi