New York Times’tan “Narco Suriye” iddiası

New York Times’tan “Narco Suriye” iddiası
New York Times’ta yayınlanan makalede, Suriye’de Beşar Esad rejimine yakın isimlerin ülkeyi “narko-devlete” dönüştürdükleri iddia edildi. Makalede, Esad’a yakın isimlerin uyuşturucu üretip satarak, ülkeyi dünyanın en...

New York Times’ta yayınlanan makalede, Suriye’de Beşar Esad rejimine yakın isimlerin ülkeyi “narko-devlete” dönüştürdükleri iddia edildi. Makalede, Esad’a yakın isimlerin uyuşturucu üretip satarak, ülkeyi dünyanın en yeni uyuşturucu devletine dönüştürdüğü savunuldu.

Ülkenin başlıca üretiminin, Suudi Arabistan ve başka Arap ülkelerinde yaygın olarak kullanılan uyarıcı hap olduğu vurgulanan makalede, faaliyetlerin tüm ülkeye yayılan üretimhanelerde, hapların ihraç edilmek üzere gizlendiği paketleme tesislerinde ve onları yurt dışındaki ağlarda dağıtan kaçakçılık ağı üzerinden yürütüldüğü kaydedildi.

Makalede, üretim ve dağıtımın önemli bölümünün Suriye’deki rejimin en güçlü figürlerinden olan, Esad’ın küçük kardeşi Mahir Esad’ın komuta ettiği Suriye Silahlı Kuvvetleri Dördüncü Zırhlı Tümeni tarafından yapıldığı öne sürüldü.
Makalede, son yıllarda Yunanistan, İtalya, Suudi Arabistan gibi ülkelerde el geçirilen milyonlarca hapın büyük bölümünün Suriye kaynaklı olduğu ifade edildi.

Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde Suriye özel temsilcisi olan Joel Rayburn de “İş birliği yapmak için Suriye rejimine başvurmanın hiçbir anlamı yok. Uyuşturucuyu rejim ihraç ediyor. Uyuşturucu kartellerini görmezden geliyor değiller. Rejimin kendisi uyuşturucu karteli” iddiasında bulundu.