Nihayet elektrikte TRT payı kalktı

Nihayet elektrikte TRT payı kalktı
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 3 saat 40 dakika süren kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan, doğal gaz fiyatlarının Avrupa’da 115 dolardan 1100 dolara kadar çıktığını savunurken, “Biz ülkemizdeki...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 3 saat 40 dakika süren kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan, doğal gaz fiyatlarının Avrupa’da 115 dolardan 1100 dolara kadar çıktığını savunurken, “Biz ülkemizdeki vatandaşlarımızın konutlarda tükettiği doğal gazı halen yaklaşık 150 dolardan veriyoruz. Rakamlar çok açık net ortada” dedi. “Alış fiyatımıza göre baktığımızdaysa doğal gazı hane halkına yüzde 70 indirimle vererek 50 milyar liralık sübvansiyon yaptığımızı söyleyebiliriz” diyen Erdoğan, akaryakıtta da benzer durum olduğunu söyledi. 2021 için vatandaşların cebinden 127 milyar liralık ilave bir meblağın çıkmasını önlediklerini belirten Erdoğan, vatandaş başına 1500 liranın üzerinde enerji desteği verildiğini savundu. Erdoğan, elektrik faturalarındaki TRT (% 2) ve Enerji Fonu (yüzde 0.7) paylarının kaldırıldığını belirtti. Yani Erdoğan’ın indirimiyle 100 liralık bir fatura, elektriğe zam gelmezse 97,3 TL’ye inecek.

Erdoğan şunları söyledi:
“Ülkeler maske ve koruyucu malzeme kavgası verirken biz rahatça ihtiyaçlarımızı karşılayabildik. Üretim ve dağıtım zinciri çöküp insanlar temel ihtiyaç malzemelerine erişmekte güçlük çekerken biz hiçbir sıkıntı yaşamadık.”

Artan akaryakıt fiyatlarına da değinen Erdoğan şunları söyledi:
“Petrol fiyatları 2020 başındaki 42 dolardan 80 dolar seviyesine kadar yükseldi. Eşel mobil sistemiyle alacağımız vergiden 60 milyar lirayı bulan bir fedakarlık yaparak akaryakıt fiyatlarını dengede tutmanın gayreti içinde olduk.”

Erdoğan, “Sağlık hizmetlerinde herhangi bir krize izin vermedik, vermeyeceğiz” dedi, sonra da “Özellikle hastanelerde elbette bazı aksaklıklar, gecikmeler yaşanabilmektedir” diyerek “Bunların önüne geçecek tedbirleri de en kısa sürede alacağız” sözü verdi. Erdoğan “müjde” diyerek “40 bin sağlık personeli alınacağını da söyledi. Erdoğan, “Okul tartışması sona ermeli. Yüz yüze eğitim kesinlikle devam edecek” dedi.

Avrupa’da başta Almanya ve İngiltere olmak üzere birçok ülke, esnafına cirosunun yüzde 50-70’i kadar hibe desteği sağlarken Türkiye’de esnaf kredi için bankalara yönlendirildi, kredi borçlarının faizi silinmedi, ertelendi. Sel afeti yaşayan Karadeniz bölgesinde bile elektrik faturaları karşılanmadı, borçlar ertelendi.