Nobel Fizik Ödülü, kuantum bilgi biliminin öncülerine verildi

Nobel Fizik Ödülü, kuantum bilgi biliminin öncülerine verildi
2022 Nobel Fizik Ödülü, “kuantum bilgi bilimine öncülük eden” üç bilim insanı Alain Aspect, John F. Clauser ve Anton Zeilinger’e verildi.Ödülün üç bilim insanına, ‘’Dolaşık fotonlarla yaptıkları deneyler, Bell eşitsizliklerinin...

2022 Nobel Fizik Ödülü, “kuantum bilgi bilimine öncülük eden” üç bilim insanı Alain Aspect, John F. Clauser ve Anton Zeilinger’e verildi.

Ödülün üç bilim insanına, ‘’Dolaşık fotonlarla yaptıkları deneyler, Bell eşitsizliklerinin ihallerini ortaya koymaları ve kuantum bilgi bilimine öncülük ettikleri için verildiği” belirtildi. 

Nobel Fizik Komitesi’nin üyelerinden Eva Olsson, grubun “devrimsel işler” yaptığını belirtti ve kuantum bilgi biliminin güvenli enformasyon transferi ve kuantum bilişimi konusunda önemli ilerlemeleri sağlayabileceğini vurguladı.

Üç bilim insanının atom altı parçacıkların davranışları üzerine kuantum mekaniğindeki gelişmeler hakkındaki keşifleri sayesinde süper bilgisayar ve daha gelişmiş şifreli iletişim konusunda kapıyı açtıkları ifade edildi.