Nobel kimya ödülü açıklandı

Nobel kimya ödülü açıklandı
2022 Nobel Kimya Ödülü’nü Amerikalı ve Danimarkalı kimyagerler Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal ve K. Barry Sharpless kazandı. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi’nde düzenlenen basın toplantısında, Bertozzi, Meldal ve Sharpless’in,...

2022 Nobel Kimya Ödülü’nü Amerikalı ve Danimarkalı kimyagerler Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal ve K. Barry Sharpless kazandı. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi’nde düzenlenen basın toplantısında, Bertozzi, Meldal ve Sharpless’in, “click kimyasının ve bioortogonal kimyanın gelişiminden” ötürü ödüle layık görüldüğü belirtildi.

“Click kimyasının ve bioortogonal kimyanın”, kimya bilimini yeni bir işlevselcilik çağına taşıdığına işaret edildi. Bertozzi’nin bioortogonal reaksiyonlarının, hücrenin olağan kimyasını bozmadan meydana geldiğine, bu reaksiyonların, diğer birçok uygulamanın yanı sıra daha hedefe odaklı kanser tedavilerine katkı sağladığına dikkat çekildi. Sharpless ve Meldal’ın da kimyanın işlevsel bir formu olan “click kimyasının” temelini attıkları belirtildi.