Normalleşme için Suriye’den iki şart: İşgal ettiğinizi kabullenin ve çekilin”

Son Güncellenme Tarihi: Kasım 29, 2022 / 11:41

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Mısır ve Suriye ile ilişkilerin normalleşmesi için adım atsa da Suriye’nin hemen karşılık vermeye niyeti yok. Suriye, yeniden diyalog kurabilmek için Türkiye’nin Suriye topraklarını işgal ettiğini kabullenmesini ve buralardan çekilmeye hazır olduğunu ilan etmesini istiyor.

Türkiye ile normalleşme ve yeniden diyalog kurmaya ilişkin şartları, Suriye Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Pierre Butros Merjane açıkladı. Kısa Dalga›dan Hediye Levent›e açıklamalarda bulunan Merjane, Şam’ın sessizliği konusunda ise “Türkiye ile bir diyalog zemini oluşabilir ancak öncelikle Türkiye terörist çeteleri finanse ederek, eğiterek Suriye topraklarını işgal ettiğini kabul etmeli. İkincisi Suriye topraklarından çekilmeye hazır olduğunu belli etmeli” dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Suriye’ye başlattığı hava harekatına ilişkin de konuşan Merjane, “Türkiye’nin son hava saldırısı Kürt ayrılıkçı milislere bir mesajdı ama aynı zamanda şehitler arasında Suriyeli siviller ve askerler var” dedi.

Türkiye’nin PKK konusundaki endişelerini anladıklarını belirten Merjane, Türkiye’nin ulusal güvenlikle ilgili endişelerine dair Adana Anlaşması’nı işaret etti. Merjane, “Bu anlaşmanın düzenlendiği zamanlarda Türkiye’nin Suriye’deki Kürt varlığına dair saldırgan bir tutumu ya da korkusu yoktu. Kürtlerin büyük çoğunluğu Suriye vatandaşları. Bunların ABD tarafından silahlandırılan, eğitilen, güçlendirilen ayrılıkçı bir grubu hariç bütün Kürtleri vatana ihanet ile suçlayamayız” dedi.

Türkiye ve Suriye istihbaratları arasındaki görüşmeleri değerlendiren Marjane, “İki ülke istihbaratları arasındaki temas arabulucu olmadan gerçekleşiyor. Bu sebeple ikinci aşamaya yani diplomatik diyaloğa geçmek mümkün ki buna Adana Anlaşması ve Türkiye’nin Suriye topraklarından çekilme konusunda istekliliği temel olabilir” dedi.

Türkiye tarafından Suriye topraklarında desteklenen silahlı grupları terörist olarak tanımladıklarını belirten Merjane, İstanbul Taksim’deki bombalı saldırıların arkasından bu gruplardan birinin çıkmasına şaşırmayacağını söyledi. Merjane, “Terör sınır tanımaz, Suriye’de desteklediğiniz terör sizi Türkiye’de vurabilir” dedi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top