Normalleşmenin kriterleri var

Son Güncellenme Tarihi: Şubat 19, 2021 / 10:58

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün yaptığı açıklamada illerin bakanlığın belirlediği kriterlere göre 4 gruba ayrılacağını ve mart ayı başı itibariyle kademeli normalleşme sürecinin başlayacağını belirtti. Normalleşmenin nasıl olacağı merak edilirken, Bilim Kurulu üyelerinden kafa karıştıran açıklamalar geldi.
Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı haftalık verilerde en çok vaka sayısına sahip illerin Karadeniz bölgesinde yer almasını değerlendiren Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, vaka artışı nedenlerinin insan hareketliliğinden kaynaklandığını söyledi. Virüsün bulaşmasının daha çok aile içi ziyaret ve cenazelerde olduğunu belirten Prof. Dr. Özlü, “Aslında bu virüsü bize bulaştıracak olan kişiler daha çok bizim tanıdığımız insanlar. Dışarıda tanımadığımız bir kişi bu virüsü bize nasıl bulaştıracak? Onun için dikkatli olmamız lazım” diye konuştu.
‘MUTANT VİRÜSLER YÜZDE 30 DAHA BULAŞTIRICI’
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz de son aylarda kısıtlamalarla birlikte vaka sayılarında düşüş olduğunu, bu durumun yoğun bakımlara yansıdığını belirtti. Gündüz, “Özellikle kasım, aralık ayına göre yoğun bakımlarımızda çok şükür ki yarı yarıya hasta sayılarında azalma görüyoruz. Tabii bu virüsün etkinliğini yitirdiği anlamına gelmiyor. Bu tamamen alınan önlemlerin, kısıtlılıkların uygulanması anlamına geliyor” dedi.
KAYIPMAZ DETAYLARI ANLATTI
Tam bu noktada akıllara normalleşmeyle vaka sayılarında artış yaşanabileceği ihtimali geldi. Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, kademeli normalleşmenin detaylarını anlattı. Kayıpmaz şunları söyledi:
“İllerdeki durum riskli bir haldeyse o zaman kapanma ve kısıtlamaların sıkılaştırılması söz konusu olacak. İli ya da ilçeyi temiz tutmak adına giriş çıkışlar kapatılabilir. Yeri geldiğinde iller bazında değerlendirilip uygulamaya alınabilecek bir önlem. Restoranlar eskisi gibi hizmet vermeyebilir. HES kodu ile misafir kabul edecekler. Örneğin yüzde 25’lik bir kapasite ile açılabilirler. Misafirlere bir süre kısıtlama uygulanabilir. Havaların ısınması ile beraber dış mekanlar da açılacak. Restoran ve kafelerdeki gevşeme de mart başından itibaren olacak.”

Salgında son durum: 7 bin vaka, 83 vefat

Türkiye’de salgına ilişkin günlük resmi veriler açıklandı. Buna göre, son 24 saatte 115 bin 406 Covid-19 testi yapıldı, 7 bin 241 kişinin testi pozitif çıktı, 83 kişi vefat etti, ağır hasta sayısı bin 187 oldu. Toplam vaka sayısı 2 milyon 616 bin 600’e, can kaybı 27 bin 821’e ulaştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye genelinde geçen haftaya ait vaka artışlarını paylaştı. Buna göre vaka sayısı en çok artan 5 il Bilecik, Erzincan, Kilis, Uşak ve Çanakkale oldu. Vaka sayısının en çok azaldığı iller ise Bitlis, Mardin, Kastamonu, Yalova ve Bingöl.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top