NURETTİN CANİKLİ'DEN FİTCH'E ‘ NEDEN ŞİMDİ? ’ TEPKİSİ

NURETTİN CANİKLİ'DEN FİTCH'E ‘ NEDEN ŞİMDİ? ’ TEPKİSİ
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nurettin Canikli, Fitch Ratings'in Türkiye'nin kredi not görünümünü durağandan negatife çevirmesine tepki gösterdi. Kararın doğal gaz keşfi ardına geldiğini ifade...

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nurettin Canikli, Fitch Ratings'in Türkiye'nin kredi not görünümünü durağandan negatife çevirmesine tepki gösterdi. Kararın doğal gaz keşfi ardına geldiğini ifade etti, ‘‘Neden şimdi yapılıyor bu açıklama, ekonomik iyileşmenin önünü kesmeye çalışıyorlar’’ dedi. ‘Üst akıl’a işaret etti. Fitch'in Türkiye not değerlendirmesini 21 Ağustos'ta açıklayacağı ise Aralık 2019'da ilan edilmişti.

Ak Parti Ekonomi İşleri Başkanı Canikli, "Tam da bu noktada Fitch devreye sokuluyor ve ekonomik beklentilerin iyileşmesinin önünü kesmeye çalışıyor. Üst aklı bulmakta zorlananlar için işte size bir suçüstü hali daha. Fitch’in bu açıklamasını, Joe Biden’ın, Erdoğan’ı devirmek için Türkiye’deki muhalefete destek verdikleri açıklamasından ayrı düşünmek mümkün değildir" dedi.

‘’Demek ki bunlar, hedeflerine ulaşmak için ekonomimiz üzerinde operasyon yapmaktan vazgeçmemişler’’ diyen Canikli, Erdoğan'ın Karadeniz'de 320 milyar metreküp doğal gaz keşfinin ardından kredi derecelendirme kurumu Fitch Ratings'in Türkiye’nin kredi not görünümünü negatife çevirmesine ‘Neden şimdi yapıyor bu açıklamayı?’ dedi. Sorusunu ise yine kendi şöyle yanıtladı: Nedeni çok basit: Doğal gaz rezervi keşfinin açıklanması çok olumlu bir hava oluşturdu. Bu olumlu havanın ekonomiyle ilgili beklentilere de yansıması kaçınılmazdır.

Merkez Bankası Eski Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan: “'Neden şimdi yapıyor bu açıklamayı? Nedeni çok basit:...'  Evet, gerçekten de nedeni çok basit. Çünkü, 19 Aralık 2019 tarihinde ilan etmiş oldukları “2020 Yılı Ülke Rating Açıklama Takvimi'nde böyle söylemişlerdi. Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp..."

Ekonomist Uğur Gürses: Fitch'in Türkiye not değerlendirmesini 21 Ağustos'ta açıklayacağı Aralık 2019'da ilan edildi. Bunu bilmiyor olamaz. Ama vatandaş bilmez diyerek, negatif reel faizle döviz rezervlerinin 60 milyar dolar eritilmesiyle gelen not indirimine üst akıl hikayesi yazmak çok ayıp. En önemlisi; Fitch gibi dereceleme kuruluşları not değişimlerini kamuoyuna açıklamadan, 3-5 gün öncesinde muhataplarına gönderirler. Anlamı şu; 'gaz müjdesi' açıklanmadan önce Ankara not indirimini biliyordu. Buradan şu sonuç da çıkıyor; iktidar partisinin ekonomiden sorumlu genel başkan yardımcısının, görünümün negatife çevrileceği Hazine'ye (Bakana) 3-5 gün önce bildirildiği halde bilgisi yokmuş.