NYT, Erdoğan-Trump karşılaştırması yaptı

NYT, Erdoğan-Trump karşılaştırması yaptı
ABD'nin The New York Times (NYT) gazetesi, Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı seçimini Tayyip Erdoğan'ın kazanmasını Kasım 2024'te yapılacak ABD Başkanlık seçimleri bağlamında ele alan bir analiz yayınladı. Bret Stephens imzasıyla...

ABD'nin The New York Times (NYT) gazetesi, Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı seçimini Tayyip Erdoğan'ın kazanmasını Kasım 2024'te yapılacak ABD Başkanlık seçimleri bağlamında ele alan bir analiz yayınladı. Bret Stephens imzasıyla yayınlanan analizde, "Türkiye'deki seçimler, Trump ile ilgili bir uyarı" değerlendirmesi yapıldı.

Erdoğan iktidarındaki Türkiye'nin uzun zamandır korkunç bir devlet olduğunu iddia eden gazete, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krize ve 6 Şubat depremlerine işaret ederek, "Normal siyasi beklentilerde Erdoğan'ın bunların siyasi bedelini ezici bir seçim mağlubiyeti ile ödemesi gerekirdi. Yalnızca ayakta kalmadı, ayrıca seçimlerden en çok etkilenen ve en çok ihmal edilen bazı kasabalarda oyunu da artırdı" gözlemini paylaştı.

Analizde, Erdoğan'ın her şeye rağmen neden tekrar seçildiğine şaşırmanın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'daki savaşa rağmen neden hâlâ ülkesinde destek gördüğüne şaşırmaya benzediği ifade edildi.

"Belki de sıradan Rusların büyük bir kısmının, en azından bilinçaltında istediği kolay bir zafer değildir. Birleştirici bir çiledir" denilen analizde, bunun bizi 2024 Başkanlık seçiminde aday adaylığını açıklayan ABD'nin eski başkanı Donald Trump'a götürdüğü belirtildi.

Trump hareketinin kazanma şansı üzerine değil, aidiyet duygusu üzerine kurulduğuna dikkat çekilen analizde, söz konusu aidiyetin içinde görülüp duyulma duygusunun, aşağılaması ile karşılaşıldığı düşünülenlere karşı bir baş belası olma hissi ve temsiliyet uğruna boyun eğiş olduğu vurgulandı. Analiz, şu sözlerle sona erdi:

“Geri kalan her şey, yani zafer veya mağlubiyet, zenginlik ya da sefalet teferruattır. Erdoğan beklentilere meydan okudu çünkü bunu biliyordu. O, bunu yapan son popülist lider olmayacak.”