Ödemeyecektin niye aldın?

Ödemeyecektin niye aldın?
Demirören Holding’in, Doğan Medya grubunu satın almak için Ziraat Bankası’ndan aldığı kredinin akıbetine ilişkin dikkat çeken bir gelişme yaşandı.Uluslararası yayın kuruluşu Bloomberg, iktidara yakın iş insanı Yıldırım...

Demirören Holding’in, Doğan Medya grubunu satın almak için Ziraat Bankası’ndan aldığı kredinin akıbetine ilişkin dikkat çeken bir gelişme yaşandı.
Uluslararası yayın kuruluşu Bloomberg, iktidara yakın iş insanı Yıldırım Demirören’in Doğan Medya’yı satın almak için Ziraat Bankası’ndan çektiği de dahil olmak üzere yaklaşık 1,5 milyar dolarlık kredi borcunu yeniden yapılandırmak için bankalarla görüştüğünü yazdı.
Bloomberg, “Türkiye’nin en büyük medya imparatorluğunun sahibi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sadık bir grup” olarak tarif edilen Demirören Grubu’nun çeşitli gazete ve televizyon kanallarını satın almak için kullandığı fonları da içeren yaklaşık 1,5 milyar dolarlık krediyi yeniden yapılandırmak için görüştüğünü yazdı.
Ercan Ersoy ve Aslı Kandemir’in konuya yakın kaynaklara dayandırdıklarına göre, Demirören Holding yaklaşık 1,5 milyar dolarlık kredi borcunu yeniden yapılandırmak için bankalarla görüşüyor.
Söz konusu kredi borcu içinde, Ziraat Bankası’ndan Doğan Medya’yı satın alma için çekilen yaklaşık 700 milyon dolarlık dolarlık kredinin de bulunduğu, borcun birikmiş faizlerle birlikte 850 milyon dolara ulaştığı da belirtildi. “Ülkenin en büyük borç vereni” diye bahsedilen Ziraat Bankası’nın desteğiyle Demirören Holding’in, 2018’de, Hürriyet Gazetesi ve CNN Türk gibi hükümete karşı önyargı suçlamalarıyla karşı karşıya kalan Doğan Şirketler Grubu Holding’ne 2018’de yaklaşık 1 milyar dolar ödediğini hatırlatıldı.
Haberde ayrıca “Bir zamanlar Türkiye’nin en kârlı ve popüler yayınları arasında yer alan Hürriyet, Demirören’in iktidara gelmesi ve onu etkili bir şekilde hükümet sözcüsü haline getirmesinden bu yana etkinliğini kaybettiği görüldü” ifadelerine yer verildi.

BDDK’dan dipnot rötuşu: Kredilerin ne kadarının ipotekli olduğu bilinemeyecek

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğiyle bankaların açıklayacağı bilgiler yeniden düzenlendi. Bankavitrini’nin haberine göre “kredi riski ve kredi riski azaltım etkileri” başlıklı tabloda yer alan “İpotek teminatlı menkul kıymetler” ibaresi “Teminatlı menkul kıymetler” olarak değiştirildi. Bu düzenlemeye niçin gerek duyulduğu açıklamada yer almadı. Bankavitrini, “Bankaların verdiği kredilerin ne kadarının ipotekli olduğunu kamuoyu öğrenemeyecek” yorumu yaptı. Özellikle kamu bankalarındaki ipotekli kredilerde teminat durumunun değişimi son günlerde medyada da tartışma yaratmıştı.