OECD: Savaş, en çok Avrupa’yı etkileyecek

Son Güncellenme Tarihi: Mart 18, 2022 / 12:45

Merkezi Paris’te bulunan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin küresel ekonominin büyümesine yüzde 1’den fazla kayıp yaşatacağı uyarısında bulundu. OECD, petrol ve doğal gazdaki bağımlılık yüzünden AB’nin savaştan en fazla etkilenen bölgelerin başında geleceğini açıkladı.

Euronews’in haberine göre, Rusya’nın işgalinin küresel ekonomik ve sosyal etkileriyle ilgili ilk değerlendirme raporunu yayımlayan OECD, işgalin 2022 başında zaten yüksek olan enflasyonu dünya genelinde yaklaşık yüzde 2,5 puan daha yukarı çekebileceği uyarısında bulundu.

Ukrayna’daki savaş yüzünden yaşanan insan kaybı, alt yapının tahrip olması ve diğer insani sorunlara, mülteci sayısının şimdiden üç milyona çıkmasına işaret edilen raporda, küresel anlamda dünya ekonomisin bu işgalden önemli zarar göreceği kaydedildi.

Savaş yüzünden emtia fiyatlarının hızla yükseldiği hatırlatılan raporda, Rusya ve Ukrayna’nın birlikte küresel buğday ihracatının yaklaşık üçte birini oluşturduğu hatırlatıldı. Rusya ve Ukrayna’nın nikel ve paladyum gibi sanayide kullanılan metallerin yine önemli üreticileri olduğu hatırlatılan raporda, buğday, mısır ve gübre tedarikindeki önemli aksamaların dünya genelinde açlık ve gıda güvenliğine yönelik ciddi riskler oluşturduğu uyarısı yapıldı.

Buna göre yükselen metal fiyatlarının da uçak, araba ve çip üretimi gibi birçok sanayi alanını olumsuz yönde etkileyecek.

Rusya’nın küresel doğal gaz arzının yüzde 16’sını, petrol arzının ise yüzde 11’ini karşıladığı kaydedilen raporda, enerji fiyatlarındaki artışa dikkat çekildi. Avrupa’nın Rus petrolüne ve gazına önemli ölçüde bağımlı olduğu belirtilen raporda, geçen yıla oranla doğal gazda spot fiyatların yüzde 10 arttığı ifade edildi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top