Öğrencilerin yurt sorunu yine, yeni, yeniden

Öğrencilerin yurt sorunu yine, yeni, yeniden
Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte öğrencilerin kalacak yer bulma sorunları yeniden gündeme geldi. Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtları kapasitelerinin yetersiz olması, başvuruların yıl içinde, öğrenimin...

Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte öğrencilerin kalacak yer bulma sorunları yeniden gündeme geldi. Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtları kapasitelerinin yetersiz olması, başvuruların yıl içinde, öğrenimin başlamasının ardından netleştiği ortamda birçok öğrenci ve ailenin tercihi ya da zorunluluğu özel yurtlar oluyor. Gazete Duvar’dan Serkan Alan ve Nur Kaplan’ın haberine göre Ankara’daki özel yurt fiyatları ise yıllık 40 bin ile 120 bin TL arasında.

Geçen yıl ‘Barınamıyoruz’ diyen öğrencilerin eylemleriyle yurt ve kiralık ev fiyatlarındaki fahiş tutarlar geçen yıl olduğu gibi bu yıl da gündemde.

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun ‘İktidarımızda bir yıl içinde yurt sorunu çözülecek’ vaadinin ardından Gençlik ve Spor Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı genelge yayımlayarak yurtların kapasitesinin artırılması ve lojmanların da yurt olarak kullanılması için çalışma başlatmıştı.

Ankara’da Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne yürüyerek 10 dakika mesafedeki Balgat semtinde bir erkek öğrenci yurdu 1 -4 kişilik farklı oda seçeneklerinde taksitli 87 bin 750 TL, peşin 76 bin 500 TL yıllık fiyat veriyor.

Yani dokuz ay kalınabilen tek kişilik odanın aylık ödemesi neredeyse asgari ücretin iki katı yani 9 bin 750 TL.

Fiyata sadece kahvaltı dahil.

Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve TED Üniversitesi’nin fakültelerine yakın konumdaki semtlerden Kolej’de özel bir kız öğrenci yurdu ise dokuz aylık 49 bin TL’den başlayarak 120 bin TL’ye kadar yükseliyor.

Gazi Üniversitesi, Hacı Bayram Veli Üniversitesi ile Ankara Üniversitesi’ne yakın konumda olan Bahçelievler’deki bir erkek öğrenci yurdunda ise fiyatlar 45 bin ile 75 bin TL arasında.