Öğretmenler iş bıraktı!

Öğretmenler iş bıraktı!
Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptal edilerek yeniden düzenlenmesini isteyen 14 eğitim sendikası, Türkiye'nin birçok kentinde binlerce öğretmen iş bırakma eylemi yaptı. İstanbul'da İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yürümek...

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptal edilerek yeniden düzenlenmesini isteyen 14 eğitim sendikası, Türkiye'nin birçok kentinde binlerce öğretmen iş bırakma eylemi yaptı. İstanbul'da İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yürümek isteyen öğretmenlere polis müdahale etti. İş bırakma eylemi için bir araya gelen sendikalar arasında Eğitim-İş, Eğitim Sen, Teç-Sen, Hürriyetçi Eğitim-Sen, Eğitim Gücü-Sen, Anadolu Eğitim Sendikası, Özgür Eğitim-Sen, Eğitim Hak-Sen, Eksen Eğitim-Sen, İdeal Eğitim-Sen, Eğitim Söz-Sen, Eğitimde Birlik-Sen, Eşit Haklar Sendikası, TÖB-Sen yer aldı.


ÖĞRETMENLER NE İSTİYOR?
Eylemlerde okunan ortak açıklamada, talepler aktarıldı:
"19 Kasım tarihinde gerçekleşecek kariyer sınavının derhal iptal edilmesi, eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi, tüm eğitim çalışanlarına yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı sağlanmasına ilişkin düzenleme yapılması, kamuda mülakat uygulamasına son verilmesi, tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın; giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılması ve aile çocuk yardımı tutarlarının iyileştirilmesi, vergi dilimi adaletsizliğine son verilmesi, öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme haklarının, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınması ve kamusal eğitim sağlanması."


DAVULUNU KIRIP DAVULCUYU GÖZALTINA ALDILAR
Gazete Duvar'dan Ferhat Yaşar'ın aktardığına göre, İstanbul Çemberlitaş’ta halay çeken öğretmenlere polis müdahale etti. Eğitimciler, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne yürümelerine izin verilmemesi üzerine Çemberlitaş Meydanı önünde oturma eylemi başlattı. “Halay çekilmesine zemin oluşturulması” gerekçesiyle davulcu ve zurnacı gözaltına alındı. Polis davulu da kırdı. Davulcu, zurnacı ve gözaltına alınan öğretmen serbest bırakıldı.


‘YA HEP BERABER YA HİÇ’
Ankara Ulus Meydanı’nda yapılan basın açıklamasına çok sayıda siyasi parti ve emek-meslek örgütü temsilcileri katılarak destek verdi.
Eğitim sendikası üyeleri, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Direne direne kazanacağız”, “Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek”, “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganları attı.

VELİLERDEN DE DESTEK
İzmir’de eski Sümerbank önünde toplanan öğretmenlere veliler de destek verdi. Öğretmenlere destek olmak için grev kararını savunan ve eyleme gelen N.U. isimli veli, “Öğretmenlik Meslek Kanunu demek öğretmenlerin haklarını yok etmek demek. Ben artık öğretmenlerin de esnek çalışma anlayışına geçirilmek istenildiğini düşünüyorum. Bizim de çocukları düşük ücretli eğitim ve zor geçinen emekçilerinin ders verdiği çocukların velileri olarak eyleme destek vermemiz gerektiğini düşünüyorum” dedi.