Öğretmenlere dayak

Öğretmenlere dayak
Özel okullarda düşük ücret ve güvence sorunları ile çalışan öğretmenler, hakları için Ankara’da eylem yapma kararı aldı. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın çağrısı yurt genelinden gelen öğretmenler Milli Eğitim...

Özel okullarda düşük ücret ve güvence sorunları ile çalışan öğretmenler, hakları için Ankara’da eylem yapma kararı aldı. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın çağrısı yurt genelinden gelen öğretmenler Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) yürümek istedi.

Çankaya ilçesine bağlı Konur Sokak’ta bir araya gelen öğretmenler, çevik kuvvetin çok sert müdahalesi ile karşılaştı. Görüntülerde öğretmenlerin, polisler tarafından bir kafenin duvarına sertçe yapıştırıldığı görülürken yakın mesafeden de biber gazı sıkıldığı görüldü. Bir öğretmenin müdahale sırasında, “İnsanca yaşam istiyoruz” diyerek isyan edişi de duyuldu.


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, müdahalede bir öğretmene elle müdahale eden polise sert tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu şunları dile getirdi:
“Öğretmenlere gaz mı sıktınız, öyle mi? Öğretmenlere şiddet uyguladınız, öyle mi? Öğretmenlere… “Al bunu diyen” o kişi, beni beklesin. Öğretmene yapılan bu efeliği affetmeyeceğiz!”

CHP'Lİ ANTMEN'DEN TEPKİ
CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, öğretmenlere yapılan müdahaleye tepki gösterdi. "Uyuşturucu kaçakçısı olsalardı İçişleri Bakanlığında ağırlanır, kahve ikram edilirdi" diyerek AKP iktidarını eleştiren Antmen, "Kolejlerde ve özel sektörde çalışan öğretmenler açlık sınırının altında yaşıyor. Dertlerini anlatmak için Ankara’ya geldiler ama AKP iktidarı üzerlerine saldırdı. Öğretmen değil uyuşturucu kaçakçısı olsalardı sarayda ve İçişleri Bakanlığında ağırlanır, kahve ikram edilirdi" ifadelerini kullandı.

Sendika Başkanı Edebali, yaptığı açıklamada şunları söyledi: ‘’Bizim sorunlarımızı, sesimizi duyurmak için çok çabalıyoruz ama gelin görün ki Milli Eğitim Bakanlığı sağırları oynuyor. Bu kadar eğitim emekçisinin şu koşullarda açlık sınırının 6 bin 800 lira olduğu yoksulluk sınırının 22 binler olduğu koşullarda açlık sınırın altında asgari ücretle çalıştırılması bir suç. Biz taban maaş talebimizin geri getirilmesi konusunda ısrarcıyız. Bugünkü yapılan müdahaleyi şiddetle kınıyoruz.
Arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Toplamda 9 arkadaşımız gözaltına alındı.”

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Fındık, özel okullardaki sorunun özellikle son 10 yılda daha güçlü bir şekilde ortaya çıktığını söyledi. Fındık, “Özel okullar tamamen patronların inisiyatifine terk edilmiş durumda. Öğretmenler bir grup patronun insafına bırakıldı ve bizim öncelikle buna karşı bir tavrımız var. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan denetim ve liyakatli bir yaklaşım istiyoruz” dedi.

2014 yılında özel okullar yönetmeliğinden kaldırılan taban maaş maddesine vurgu yapan Fındık, “8 yıl önce özel eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenler devlette çalışan meslektaşlarından daha az maaş alamazdı. Biz bu maddenin yönetmeliğe geri getirilmesini istiyoruz. Eğitim keyfe keder bırakılacak bir şey değil. Bu alanda çalışan öğretmenler kendini öğretmen gibi hissetmeli. On binlerce eğitim emekçisi asgari ücret hatta asgari ücretin altında yoğun mobbing ve mesaiyle çalışıyor. Bu alana dair kapsamlı bir meslek yasası istiyoruz” diye konuştu.


AKŞENER’DEN ÖĞRETMENLERE DESTEK
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, öğretmenlerin protestosuna polisin sert müdahalesini eleştirdi. Akşener, “Çiftçilerimiz, gençlerimiz ve doktorlarımızdan sonra sıra; Cumhuriyetimizin teminatı olan öğretmenlerimizde… Onları hem haksızlıklarla baş başa bırakıp hem de haklarını aradıkları için cezalandıramazsınız. Milletle inatlaşarak devlet yönetilmez” dedi.

TEMEL KARAMOLLAOĞLU’DAN MÜDAHALEYE TEPKİ
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın Ankara’daki eylemine polisin sert müdahalesine ilişkin görüntüleri paylaşarak, “Özel sektörde öğretmenlik yapan eğitimcilerin tek bir isteği var; insanca yaşam! İktidar bu sese kulak vereceğine, sesleri bastırmaya çalışıyor. Öğretmeni susturan bir devletin, gelecek nesillere söyleyeceği bir sözü yok demektir” dedi.

SOYLU SORUNU GÖRMEZDEN GELDİ
Süleyman Soylu öğretmenlerin sorunlarını hiçe sayarak, öğretmenlerle eyleme katıldığını iddia ettiği bir kişinin fotoğrafını sosyal medyada yayınlayarak ;
‘’Kılıçdaroğlu, Ankara’da, defalarca Emniyet Terör Şube’nin gözaltına aldığı, kamuda öğretmenlik de yapmayan, profesyonel eylemci HDPKK’lı eliyle polisle öğretmeni karşı karşıya getirmeye utanmıyor musun’’ diye tweet attı.