OHAL GERGİNLİĞİ

OHAL GERGİNLİĞİ
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Prof. Dr. İzzet Özgenç’in ekonomik kriz nedeniyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edilebileceği yönündeki uyarısına ilişkin, “Sermaye kontrolünden başlayarak vatandaşın dolar mevzuat...

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Prof. Dr. İzzet Özgenç’in ekonomik kriz nedeniyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edilebileceği yönündeki uyarısına ilişkin, “Sermaye kontrolünden başlayarak vatandaşın dolar mevzuat hesaplarına kadar bazı adımların atılabileceği gibi bir endişe yaratır ki bu, Türkiye’nin çok çok zor duruma düşmesine ve iflas etmesine sebep olabilir. Sakın ha öyle bir el uzatma olmasın” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara’da bir otelde düzenlenen “İnsan Hakları ve Doğu Türkistan” konulu toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

‘TEMENNİ EDEREK EKONOMİYİ CANLANDIRAMAZ’
Akşener, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin yeni ekonomi modeli için “Bizim modelimiz Çin değil, Türkiye modeli. Bu modelde bitersek hep beraber biteceğiz kazanırsak hep beraber kazanacağız’ sözleri ve ‘Peki ya model tutmazsa’ sorusuna verdiği ‘Üzülürüm’ yanıtı için şu değerlendirmeyi yaptı:

“Ekonominin başına getirilen bu arkadaşımızın ‘inşallah, maşallah’ üzerinden tarifi var, ekonomi böyle yönetilemez. Temenni ederek ekonomiyi canlandıramaz, yönetemez. Kendi varlığı üzerinden kefalet ortaya koyamaz. Maliye bakanları, ekonomiden, hazineden sorumlu bakanlar, devlet hazinesi ile ilgili kefalet ortaya koyarlar. Bu konuşmaları büyük bir ciddiyetsizlik olarak görüyorum ve hükümeti, bakanın şahsında tüm yöneticileri acilen ciddiyete davet ediyorum. Türkiye bir devlet krizi yaşıyor, bu devlet krizini getiren de bir ciddiyet krizi var.”

‘SAKIN HA ÖYLE BİR EL UZATMA OLMASIN’
Akşener, Prof. Dr. İzzet Özgenç’in “OHAL ilan edilebilir” uyarısına ilişkin şunları söyledi.

“Bugünden itibaren dış güçleri kenara, iki günlük süre içinde koymuşlar. Bununla ilgili iki görüş geldi, biri Japon bankası raporu, diğeri İzzet Özgenç Hoca’nın yorumu. İzzet Özgenç Hoca’mız aynı zamanda hukuk profesörüdür. ‘OHAL ilan edilebilir’ diye bir kavram var. Dış güçler işi bırakılmış, iç güçlerine gelmiş iş. ‘İç güçler’ dediğiniz zaman, özellikle İzzet Hoca’nın tarifi üzerinden bakarsak sermaye kontrolünden başlayarak vatandaşın dolar mevzuat hesaplarına kadar bazı adımların atılabileceği gibi bir endişe yaratır ki bu, Türkiye’nin çok çok zor duruma düşmesine ve iflas etmesine sebep olabilir. Sakın ha öyle bir el uzatma olmasın.”

'OHAL İLAN EDİLEBİLİR' DİYEN PROF. ÖZGENÇ ÖZÜR DİLEDİ

Ağır ekonomik bunalım sonucu OHAL ilan edilebileceğini söyleyen Prof. Dr. İzzet Özgenç’ten iki günde üçüncü açıklama geldi. Özür dileyen Özgenç, çıkış yolu olarak piyasa ekonomisini işaret etti.

Olağanüstü halin arzu edilen bir durum olmadığını, mecbur kalındığını savunan Özgenç, “Bu açıklamalarımla, kişilerin gelecek endişelerinin artmasına ve hatta ülkemiz ekonomisinin zarar görmesine sebebiyet verdiysem, milletimden özür dilerim” ifadelerini kaydetti.

NE OLMUŞTU?
Türkiye Bilimler Akademisi Asli Üyesi hukukçu Prof. Dr. İzzet Özgenç, 13 Aralık’ta sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, toplumun ağır ekonomik bunalım sebebiyle OHAL ilanına hazırlıklı olması gerektiği yönünde açıklama yapmıştı. Kamuoyunda yankı uyandıran bu ifadelerin ardından yeni bir açıklama yapan Özgenç, OHAL Kanunu’nu hatırlatmış ve kamudaki israfın önüne geçecek kapsamlı tedbirlerin alınması gerektiğini söylemişti.