Okul çocuğu korur

Salgın, okulun çocuk koruma sisteminin çok önemli bir parçası olduğunu yeniden ve kuvvetli bir şekilde hatırlattı. Beslenmeden, sağlık takibine, ihmal ve istismarın tespit edilmesinden, müdahalesine kadar pek çok başlıkta okulun önemli bir rolü var. Eğitimin uzaktan yapılması, okulun üstlendiği pek çok rolün zayıflaması anlamına geldi. Yüz yüze eğitimin seyreltilmiş olarak yeniden başlamasıyla birlikte okulun çocuk koruma sistemindeki rolünü, neler yapılması gerektiğini daha fazla gündemde tutmak gerekiyor. Hümanist Büro tam da bu sebeple bir kampanya başlattı; Okul Çocuğu Korur.
Çocuğun korunma hakkının özü, çocuğun ihmal ve istismara maruz kalmasının önlenmesi. Bu nedenle çocuk haklarını ilgilendiren ve çocuğa hizmet veren her kişi, kurum ve kuruluşun çocuk koruma sisteminin önemli bir parçası olduğunun altını çizen Hümanist Büro okulun bir eğitim mekanından fazlası olduğuna dikkat çekiyor:
“Çocuklar, okulda sadece eğitim almazlar. Okullar çocukların kamu ile ilişki kurdukları alanlardır. Burada hem gelişimleri için gerekli psiko-sosyal desteği alırlar hem de korunmaları için gerekli gözetime sahip olurlar. Çocuk koruma sisteminin parçası olan tüm kişi ve kurumlara okullar aracılığıyla ulaşılabilir. Öğretmenlerin asli görevlerinden biri, çocukların ihmal ve istismara maruz kalma risklerini fark etmek, gerektiğinde ilgili mercilere bildirmektir. Öğretmenler çocukların gelişimini izler, bir risk veya tehlike varsa yardım edebilecek kişi ve kurumlara haber verirler. Ailelerinin bir desteğe ihtiyacı varsa, yardım edebilecek kişi ve kurumlara durumu bildirirler. Böylece, çocuğun gelişiminin zarar görmesini ve haklarının ihlal edilmesini önlemede önemli bir rol oynarlar. Her okul, çocuk koruma politikası geliştirmeli ve okulla bir bağı olan herkesi; öğretmenleri, öğrencileri ve velileri bu konuda bilgilendirmelidir.”
Hümanist Büro, kampanya kapsamında AB Sivil Düşün Programı desteğiyle öğrenciler, ebeveynler ve öğretmenlere yönelik broşürler ve animasyonlar hazırladı. Okulun çocuk korumadaki rolünü anlatan, broşürlerde ve animasyonlarda fark edilen risklerin hangi makamlara, kurumlara bildirilebileceğiyle ve nasıl takip edileceğiyle ilgili bilgiler de yer alıyor.
Bir de okulların çocuk koruma politikası oluşturabilmeleri için bir bilgi notu kaynak olarak sunuluyor.
Dokümanlara ulaşmak için:

Önceki ve Sonraki Yazılar
Umay Aktaş Arşivi