Okullarda alınacak tedbirler dünya standartlarından çok uzak

Okullarda alınacak tedbirler dünya standartlarından çok uzak
Türkiye’de okullar 6 Eylül’de açılacak. Covid-19 salgınına karşı okullarda alınacak önlemlere ilişkin rehber, il milli eğitim müdürlüklerine gönderildi. Rehber, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Sağlık Bakanlığı iş...

Türkiye’de okullar 6 Eylül’de açılacak. Covid-19 salgınına karşı okullarda alınacak önlemlere ilişkin rehber, il milli eğitim müdürlüklerine gönderildi. Rehber, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Sağlık Bakanlığı iş birliğinde hazırlandı.

Rehberde öğretmenler, eğitim personeli, kantin çalışanları ve öğrenci servisi personeli ile öğrencilerle aynı evde yaşayanların tam doz aşılarının tamamlanmış olması önerildi. Rehbere göre, öğrencilerle bir araya gelmesi zorunlu olan öğretmen ve okul çalışanlarının aşı olmamaları durumunda, haftada iki kez PCR testi ile taranmaları istenecek. Rehbere göre, yeterli sayıda maskeyi Milli Eğitim Bakanlığı temin edecek. Ortak alanlarda, sınıflarda, öğretmen odalarında maske atık kutuları bulunacak.

ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLER MASKE TAKACAK

Tüm öğrenciler okula maske ile gelecek ancak gelişimsel sorunu olan veya maske takmakta zorlanan çocuklar için istisna olabilecek. Öğretmenler, aşılanma durumundan bağımsız olarak okul bahçesine girişlerinden itibaren, okulda bulundukları süre boyunca sürekli maske takacak.

DOĞAL HAVALANDIRMA SAĞLANACAK

Ders sırasında sınıf camları mümkün olduğu kadar açık kalacak ve doğal havalandırma sağlanacak. Ziyaretçiler ve veliler, zorunlu olmadıkça okula alınmayacak. Alınması gerekli durumlarda ise HES kodu sorgulamasında ‘Risksiz‘ olduğundan emin olunacak.

DERS SÜRELERİNE 40 DAKİKA SINIRI

Ders süreleri, sınıfın fiziksel boyutu ve öğrenci sayısı dikkate alınarak 40 dakikayı aşmayacak şekilde planlanacak.

DÜNYADAKİ ÖRNEKLER FARKLI

Türkiye, yüz yüze eğitime hazırlanırken birçok veli endişeli. Yapılan açıklamalar, okullarda pandeminin yayılmasını önlemek için yeterli tedbirlerin alındığı izlenimi verilmiyor. Dünyadaki örnekler ise daha farklı.

Sözcü’nün aktardığına göre, İngiltere’de tüm okullar, koronayla mücadele kapsamında 25 milyon sterlinlik (289 milyon 372 bin TL) hükümet planından pay alacak. Bu kapsamda, okullara taşınabilir karbondioksit monitörleri alınacak. Böylelikle yetkililer, “ne zaman sınıfların havalandırılması gerekli” gibi soruların yanıtlarını oldukça hızlı bir şekilde belirleyebilecek.

ALMANYA MOBİL HAVA TEMİZLEYİCİ DENİYOR

Almanya’da aşılanmayan 12 yaş altındaki çocukların çevresindeki tüm yetişkinlerin (eğitimciler ve ebeveynler) mutlaka aşı yaptırması duyuruldu. Ayrıca ülkede halihazırda devam eden pilot projeler de var. Her biri yaklaşık 3 bin euro (yaklaşık 30 bin TL) olan mobil hava temizleyicileri, Münih’te test edilmeye başlandı. Uzmanlar, mobil hava temizleyiciler doğru kullanıldığında, ‘dolaylı enfeksiyon riskini’ tamamen ortadan kaldırabileceğini vurguluyor.

AVRUPA’DA SIKI TEDBİRLER

Danimarka’da sınıflar en fazla 10 öğrenci alacak şekilde dizayn edildi. Çocukların en az 6,5 metre arayla oturacağı sınıflarda oturacağı, 2 saatte bir düzenli olarak ellerini yıkayacakları, kullanılan tüm ekipmanların günde 2 kez dezenfekte edileceği bildirildi. Sınıflara farklı giriş çıkış saatleri düzenlenerek, velilerin kapı önlerinde yığılmaları da engellendi.

ABD’DE 13,5 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

ABD’de de durum benzer. New York Belediye Başkanı Bill de Blasio yaptığı açıklamada, şehrin devlet okullarındaki tüm personelin 27 Eylül’e kadar en az bir doz Pfizer/Biontech aşısını tamamlaması gerektiği vurgulandı. ABD’deki ilk ve orta dereceli okullar şimdiye kadar devletten 13,5 milyar dolarlık bir yatırım aldı.