OLAN GÜZELİM KOYA OLDU

Son Güncellenme Tarihi: Ağustos 19, 2022 / 12:05

Marmaris Kızılbük’te doğa harikası koya Sinpaş A.Ş tarafından yapılan otel-devremülk inşaatı mahkeme kararına rağmen sürerken, projenin tanıtım reklamları dün itibarıyla YouTube’da ve bazı sosyal mecralarda yayınlanmaya başladı. Usulsüzlük iddiaları dava konusu olurken koyda geri dönülmez bir tahribat oluştu. Çevre Aktivistleri ayağa kalktı.


MAHKEME DURDURDU
Sinpaş A.Ş, Kızılbük Wellness Resort olarak tanıttığı projenin inşaatına devam ederken, Muğla Valiliği 13 Ağustos 2021’de proje inşaatı için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi. Bundan sonra işe çevre aktivistleri de dahil oldu. Marmaris Kent Konseyi tarafından projeye açılan dava sonrası 3 Ağustos 2022 tarihinde ‘ÇED gerekli değildir’ kararı iptal edildi. Karar sonrası Marmaris Belediyesi, 8 Ağustos tarihinde inşaatı mühürledi. Bunun üzerine Sinpaş A.Ş Danıştay’a yapılan temyiz başvurusu sonuçlanana kadar Marmaris Kızılbük’teki inşaat faaliyetlerinin geçici olarak durdurulduğu belirten bir açıklama yaptı.

SİNPAŞ HİSSELERİ BİR ÇAKILDI BİR ÇIKTI
Borsa, Sinpaş Kızılbük GYO hisselerindeki sert dalgalanmayla çalkalandı. Yaklaşık bir yıl önce 12,68 TL fiyattan işlem görmeye başlayan ve 28 Temmuz’da 96 liraya kadar yükselerek zirve yapan Kızılbük GYO’da 9 günlük düşüş yüzde 59’u buldu. Sinpaş bir süre sonra, Mahkemenin kararına rağmen çalışmalarını sürdürmeye başladı. Şirket hisseleri bunun üzerine çıkmaya başlarken, çalışmaların başlamasını yerinde görerek şaşıran çevre aktivistleri bölgede nöbet tutmaya karar verdi. Aktivistlerden 12’si nöbette göz altına alındı.


USULSÜZLÜK İDDİALARI
Sinpaş GYO’nun tekrar başlamadaki dayanak noktaları, belediye tarafından verilen yapı ruhsatları olduğu anlaşıldı. Ama bu yapı ruhsatlarında ‘usulsüzlükler’ olduğu iddia edildi. İddialara göre, CHP’li Marmaris Belediyesi tarafından şirkete ‘isim değişikliği’ ve ‘tadilat’ adı altında yeni bir ‘yapı’ ruhsatı sağlanmış. Yani sadece bir otel olan projeye daha sonra 555 mesken de eklenmiş ve projenin alanı neredeyse üç kat artırılmış. Hem MUÇEP hem de Marmaris Kent Konseyi belediyeye açtığı davanın dilekçesinde ‘ruhsatlarda sahtecilik’ yapıldığı ve bunun ‘evrakta sahtecilik’ suçu olduğu öne sürüldü. ‘’Bununla birlikte çeşitli ‘usulsüzlükler’ ve ‘sahte’ ruhsatlarla Marmaris Milli Parkı içinde yer alan projede firma kıyıları işgal etti. Hem milli parkın hem kıyıların topografik ve morfolojik yapısı bozuldu. ’’şeklinde iddialarını sürdürdüler.


ÇED BAŞLAMADAN RUHSAT
Aktivistler, Sinpaş’a topluca verilen 17 yapı ruhsatın iptal edilmesini talep ederek iddialarını şöyle sıraladılar;
‘’Projenin ÇED süreci, 1 Haziran 2021’de başladı ve 13 Ağustos 2021’de tamamlandı. Oysa belediye tarafından ÇED süreci başlamadan ruhsatlar verilmiş. Sinpaş GYO bu ruhsatlara dayanarak bölgedeki inşaat çalışmalarını sürdürmüş. Belediye daha sonra bu ruhsatları iptal ettiğini ve yeni ruhsatlar düzenlediğini mahkemeye sundu. Ama bu süre zarfında doğaya geri dönülmesi neredeyse imkânsız tahribata devam edildi.’’

İMAR DURUM BELGESİ MAHKEMEYE VERİLMEDİ
Bu ruhsatları görmeyi çok istedik ama ne belediye ne de şirket tarafından verilmedi. Bırakın vatandaşları, mahkemenin talebine rağmen ruhsatları vermemek için ayak diremişler. Bunun üzerine mahkeme ara kararda belediyeye bunun ‘yasal bir zorunluluk’ olduğunu belirtip idari, cezai ve hukuki sorumlulukları hatırlattı. ‘Usulsüzlükler’ de ruhsatların mahkemeye verilmesiyle beraber ortaya çıktı. Proje için bahsedilen ‘imar durum belgesi’ belediye tarafından mahkemeye sunulmadı. Bu nedenle davacılar tarafından fiziki olarak bu belge görülmedi. Çevre aktivistleri mahkemeye bile sunulmayan bu belgenin de iptalini istiyor.


NASIL BAŞLADI
Söz konusu inşaat, Marmaris’te, 1988 yılında, Emin Hattat tarafından başlatıldı. Hattat’ın aile şirketi, Hema- Que Otel Yatırım A.Ş.’nin yapımını üstlendiği inşaat, beş yıldızlı bir otel projesi olarak lanse edildi. 150 dönümü ormandan tahsisli, toplam 310 dönümlük, denize sıfır araziye yapılacak otel, 550 odalı, 1100 yatak kapasiteliydi. Ancak 2006’da Emin Hatta iflas edince inşaatta durdu. 2009’da Sinpaş Holding’e satıldı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top