Öldüren de çocuk öldürülenler de

Öldüren de çocuk öldürülenler de
Teksas eyaletinin güneyinde bir taşra kasabası olan Uvalde’de 7-10 yaş arası çocukların gittiği Robb İlkokulu’nda 19 çocuk ve biri öğretmen 2’i yetişkin öldürüldü. Teksas tarihinin en ölümcül okul saldırısı...

Teksas eyaletinin güneyinde bir taşra kasabası olan Uvalde’de 7-10 yaş arası çocukların gittiği Robb İlkokulu’nda 19 çocuk ve biri öğretmen 2’i yetişkin öldürüldü. Teksas tarihinin en ölümcül okul saldırısı olduğu belirtilen Robb İlkokulu katliamı, 2012’de Connecticut’taki Sandy Hook İlkokulu’nda 28 kişinin öldürülmesinin ardından ABD’deki ikinci büyük okul saldırısı oldu.

Sputnik’in haberine göre, ABD’deki ikinci büyük okul saldırısı olan Robb İlkokulu katliamını yapan 18 yaşındaki Salvador Ramos, yoksul Hispanik aileden gelen, lisede zorbalık gören, yalnız kalıp kafayı silahlara takan bir genç çıktı. Instagram’da silahlarla pozlarını paylaşan Ramos, yasal şekilde satın aldığı yarı otomatik tüfekle okulu basıp çocukları taradı.

BÜYÜKANNESİNİ VURDU, FACEBOOK’TAN PAYLAŞTI
Silah haklarının en hararetli savunucularından biri olan Teksas Valisi Greg Abbott, saldırganın kimliğini Salvador Rolando Ramos olarak açıkladı. Abbott, Ramos’un saldırıdan yaklaşık 30 dakika önce saldırıya ait Facebook hesabında paylaşım yaptığını ifade ederek, ilk paylaşımında “Büyükannemi vuracağım” yazdığını belirtti. Abbott, daha sonra ise Ramos’un “Büyükannemi vurdum” ve “Bir ilkokula ateş edeceğim” paylaşımı yaptığını belirtti. Büyükannenin durumunun ağır olduğu öğrenildi.


SİLAHLARI YASAL YOLDAN ALDI
Teksas Senatörü Roland Gutierrez, Ramos’un katliamda kullandığı silahları 18. yaş gününde yasal şekilde satın aldığını söyledi. Silahlar ve şarjörlerle poz verdiği çok sayıda fotoğrafını Instagram’a yükleyen Ramos, 12 Mayıs’ta bir fotoğrafa yakından tanımadığı bir kadını etiketleyerek ‘minnettar olması gerektiğini’ yazdı. Önceki gün sabah kadına tekrar mesaj atan Ramos, ağzını kapatıp gülen surat emojisiyle “Küçük bir sırrım var, sana söylemek istiyorum, …yapmak üzereyim” dedi. Son mesajını sabah 09.16’da atan Ramos, 11.36’da ilkokulu basıp sınıftan sınıfa dalıp önüne gelen çocuğa ateş açıyordu.

ZORBALIK GÖRDÜ, ALAY KONUSU OLDU
Uvalde Lisesi’nden bir arkadaşına göre lisede ‹giyimi ve ailesinin maddi durumu nedeniyle alay edilen› Ramos, fast food zinciri Wendy’s’deki iş arkadaşları tarafından ‘sessiz, yalnız başına takılan, dolayısıyla kimse tarafından yakından tanınmayan biri’ diye betimlendi.

New York Times’a konuşan ve saldırganın ailesinin arkadaşları olduğunu söyleyen ebeveynler, Ramos›un ‹ciddi ve sinirli olduğunu, sık sık annesiyle kavga ettiğini, ama böyle bir şiddet uygulayabilmesine şaşırdıklarını› söyledi.

Washington Post’a konuşan arkadaşları ve akrabaları ise Ramos’un ‘çocukluğunda konuşma bozukluğu nedeniyle zorbalığa maruz kalan, sıkıntılı bir ev hayatı olan 18 yaşında yalnız bir çocuk olduğunu, hem akranları hem de arkadaşlarıyla aniden sinirlenerek kavga etme eğilimi gösterdiğini’ anlattı.

OTOMATİK TÜFEKLİ FOTOĞRAFLAR PAYLAŞTI
Haberlere göre tekrar tekrar zorbalığa maruz kaldığı gerekçesiyle liseyi bırakan ve bu yılki mezuniyeti kaçıran Ramos, yaklaşık bir yıl önce sosyal medyada ‘istek listesi’ diye otomatik tüfek fotoğrafları, 4 gün önce de ‹benim silahlarım› diye iki tüfek fotoğrafı paylaştı. Ramos, silahları 18. yaş gününde aldı.

San Antonio şehrinin 135 kilometre batısında bulunan, çoğu Hispanik 500 çocuğa eğitim veren Robb İlkokulu’nda çok daha büyük bir katliam yaşanmasını ABD Sınır Devriyesi önledi. Ramos, araçtan inip ilkokula girip ateş açtığında silah seslerini duyan bir Sınır Devriyesi memuru, süratle okula gelip saldırganla çatışmaya girdi ve onu öldürdü. İki sınır görevlisi -biri başından olmak üzere- vurularak hastaneye kaldırıldı.

NBA’DEN ‘ARTIK YETTİ’ FERYADI
ABD’de polisin ırkçı cinayetlerine tepki göstermekte de öne çıkan NBA yıldızı LeBron James, bir dizi paylaşım yaparak “Artık yetti. Değişim olmalı, bu kadar basit, olmak zorunda” dedi. Bir “Artık yetti” tepkisi de Golden State Warriors koçu Steve Kerr’den geldi. Okul katliamı yüzünden isyan eden Kerr, “Burama kadar geldi, artık yeter, ne zaman bir şey yapacağız” dedi.

TANRI AŞKINA NE ZAMAN KARŞI ÇIKACAĞIZ
Asya ziyaretinden dönen ve Beyaz Saray’da basın toplantısı düzenleyen Biden, eşi Jill Biden ile gazetecilerin karşısına çıkarak görevini devraldığında böyle bir konuşma yapmak zorunda kalmamak için dua ettiğini aktardı. Biden, “Tanrı aşkına ne zaman silah lobisine karşı duracağız?” ifadesini kullanarak, Kongre’ye silah satışlarında düzenleme yapılması çağrısında bulundu. Bütün silahlı saldırılar olmasa da birçoğunun önlenebileceğini ve bunun için de harekete geçilmesi gerektiğini vurgulayan Biden, “Ben artık bu konudan yoruldum” değerlendirmesini yaptı.