Ölümleri durdurun dediler dayak yediler

Ölümleri durdurun dediler dayak yediler
Sağlık emekçileri, Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) çağrısıyla “Yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz, ölümleri durdurun” çağrısıyla ülke genelinde eylemler düzenledi. Sağlıkçıların yaptığı açıklamada, pandemi...

Sağlık emekçileri, Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) çağrısıyla “Yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz, ölümleri durdurun” çağrısıyla ülke genelinde eylemler düzenledi. Sağlıkçıların yaptığı açıklamada, pandemi servislerinin ve yoğun bakımların yetersiz kaldığına işaret edildi ve başarısız salgın yönetiminden sağlık emekçilerinin sorumlu tutulmasına tepki gösterildi.
İstanbul’un Fatih ilçesindeki Çemberlitaş tramvay durağında buluşarak il sağlık müdürlüğü önüne yürümek isteyen sağlıkçılara polis müdahalede bulundu.
İZİN VE İSTİFA KISITLAMASI GETİRİLDİ
Sağlık Bakanlığı kısmi kapanma süreci ile ilgili yeni kararlar aldı. Buna göre, sağlıkçılara istifa ve izin yasağı getirildi.

Salgında 24 saat: 61 bin vaka, 297 vefat

Türkiye’de Covid-19 nedeniyle son 24 saatte 297 kişi vefat etti ve toplam vefat sayısı 35 bin 31’e yükseldi. Dünkü vefat sayısı salgın boyunca açıklanan en yüksek günlük ölü sayısı oldu. 2 bin 845 yeni hasta tespit edildi ve 61 bin 400 kişinin testi pozitif çıktı. Toplam vaka sayısı da 4 milyon 86 bin 957 oldu. 3 bin 18 olan ağır hasta sayısı dün 3 bin 80’e yükseldi.

Ağır hasta sayısı aynı, ölümler arttı

1 Kasım 2020’de ağır hasta sayısı 2 bin 177, vefat 74 idi. 1 Nisan’da ağır hasta sayısı 2 bin 135, vefat 176 olarak açıklandı. Ağır hasta sayısı aynı seviyelerdeyken vefat sayısında yaşanan artışın sebebi merak konusu oldu.
Gazete Pencere’nin edindiği verilere göre, geçen yıl kasım ayının ilk iki haftasında İstanbul’da 180-210 arasında vefat kayıtlara geçti; nisan ayının ilk iki haftasında günlük vefat 80-120 seviyelerindeydi.
Geçen 6 aylık süreçte salgının boyutu artış gösterirken, ağır hasta-vefat sayıları arasındaki çelişki, verilerle ilgili soru işaretini artırdı. Ortaya çıkan tabloyu uzmanlar Gazete Pencere’ye değerlendirdi.
“ÖLÜMLERİN BİR KISMI AÇIKLANMADI”
TTB Halk Sağlığı Kolu Başkanı Nasır Nesanır, “Kasım döneminde ölümlerin dörtte biri açıklanıyordu, şu an yarısını açıklıyorlar. Şu an ölümlerin daha fazla gözükmesinin nedeni de bu. Bakanlık 26 Ekim’de ‘ölümlerin yüzde 73’ü 65 yaş üzerinde oluyor’ dedi. E şimdi biz 65 yaş ve üzerini aşıladık. Bu doğrultuda, ölümlerin azalması gerekmiyor mu?” diye sordu.
VARYANTLARIN ETKİSİ VAR MI?
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Pınar Okyay, varyant nedeniyle ölümler artmış olsaydı ağır hasta sayısında da artış yaşanması gerekeceğini belirtti. Okyay, “Kasım ayında ölümlerin daha az bildirildiği düşünülebilir. Ekim ve kasım ayındaki bildirimlerde büyük bir sorun var. Şu andaki rakamlar trendlere bakıldığında daha gerçekçi. Ama hepsinde eksik bildirim ya da tanımlama sıkıntısı var” diye konuştu.
“AÇIKLANAN VERİLER YETERSİZ”
TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı da açıklanan verilerin yetersiz olduğunu vurguladı. Fincancı, “Bizimle veri paylaşmayan bir Sağlık Bakanlığı var. Açıklanan verilerin kısmi olarak doğru olduğunu varsaysak İngiliz varyantı 1.6 kat daha ölümcül. Ancak verilerin varyant nedeniyle olduğunu söylemek için bile verilerin şeffaf şekilde açıklanması gerekir” dedi.
“SAĞLIK BAKIMI TIKANMA NOKTASINDA”
Gazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol’a göre ise toplumda taşınamayacak kadar aktif vaka yükü var. Şenol, “Aktif vaka yükünü yüzdeye vurduğunuz zaman ağır hasta ve ölüm olarak karşımıza çıkıyor” dedi. 65 yaş ve üzerinin aşılanmasına değinen Şenol, “Türkiye’de ölümün daha çok beklendiği 65 yaş üzerinin aşılamasına rağmen bu artışın olması bir sağlık bakımının artık tıkanma noktasında olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.