Olumlu ama sonuçsuz müzakere

Olumlu ama sonuçsuz müzakere
Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle birlikte çatışmaların sona ermesi için diplomatik temaslarda bulunan Türkiye, iki ülkeyi bir masada buluşturdu. Savaşın 34. Gününde İstanbul’da bir araya gelen taraflar, yaklaşık 4,5 saat...

Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle birlikte çatışmaların sona ermesi için diplomatik temaslarda bulunan Türkiye, iki ülkeyi bir masada buluşturdu. Savaşın 34. Gününde İstanbul’da bir araya gelen taraflar, yaklaşık 4,5 saat süren görüşme olumlu geçse de net bir anlaşmaya varamadılar. Rusya, liderler düzeyinde görüşme için anlaşma sağlanması şartını tekrarladı; Ukrayna’da garantör devlet konusundaki ısrarını sürdürdü.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın girişimleri sonrasında daha önce Belarus’ta bir dizi görüşme yapan Rusya ve Ukrayna heyetleri, dün Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde bir araya geldi. Saat 10.30’da başlayan görüşmeler yaklaşık 4,5 saat sürdü.

İstanbul’daki müzakerelerin iki gün sürmesi planlanmıştı. Ancak Dışişleri Bakanlığı, heyetlerin İstanbul'daki görüşmelerinin tamamlandığı, bugün devam etmeyeceği bildirildi.

“ÇATIŞMA KİMSENİN YARARINA DEĞİL”
Müzakerelerin başlangıcında konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Adil bir barışın kaybedeni olmayacağına inanıyoruz. Çatışmanın uzaması hiç kimsenin yararına değildir. Bu trajediyi durdurmak tarafların elindedir. Her iki ülkenin meşru kaygılarını giderecek, uluslararası toplumun muteber kabul edeceği bir çözüme ulaşılması mümkündür” dedi.

ESİRLER GÜNDEM MADDESİ
Müzakereler devam ederken Ukrayna basınına açıklamalarda bulunan Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, toplantıda savaş esirlerine muamele konusunun da gündeme geldiğini belirterek, "Her iki taraf da savaş kurallarına uymalı. Her ihlal vakası ilgili makamca ayrıntılı şekilde araştırılacak ve uygun yasal sonuçları olacaktır" açıklamasını yaptı.

“UKRAYNA PROTESTOYU KABUL ETTİ”
Rusya adına toplantı sürerken gazetecilere açıklama yapan Vladimir Medinskiy de, "Rus askerlerine zorbalık yapanların video kayıtlarını protesto ettiğimizi söyleyebilirim. Bu protesto Ukrayna tarafı tarafından kabul edildi " ifadesini kullandı.

ÇAVUŞOĞLU: "EN ALAMLI İLERLEME"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, müzakerelerde “en anlamlı ilerlemenin sağlandığını” belirterek, üst meselelerin iki ülkenin dışişleri bakanları ve devlet başkanlarının bir araya gelmelerinin gündemde olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, taraflarla ayrı ayrı görüşmeler yaptıklarını, her iki tarafı bir an evvel ateşkesi sağlanması konusunda teşvik ettiklerini kaydetti. Çavuşoğlu, şunları söyledi:
“Bazı konularda uzlaşı ve ortak anlayışa varıldı. Müzakerelerin başlamasından bu yana en anlamlı ilerleme bugün kaydedildi. Daha zor meselelerin üst seviyelerde ele alınacağını görüyoruz. Bundan sonraki süreçte her iki ülkenin dışişleri bakanlarının bir araya gelerek ortak anlayışa son şeklini vermeleri öngörülmektedir. Ardından her iki ülkenin cumhurbaşkanlarının bir araya gelmeleri gündemdedir.”