Olumsuz koşullara rağmen Merkez’in rezervi artıyor çünkü…

Olumsuz koşullara rağmen Merkez’in rezervi artıyor çünkü…
Merkez Bankası’nın bu yılın başından beri 100 milyar dolar satmasının yanında “Kasada ne kadar para var ve bu para nasıl sağlanıyor?” sorusu da tartışılıyor. Eski Merkez Bankası Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, Merkez’in...

Merkez Bankası’nın bu yılın başından beri 100 milyar dolar satmasının yanında “Kasada ne kadar para var ve bu para nasıl sağlanıyor?” sorusu da tartışılıyor. Eski Merkez Bankası Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, Merkez’in rezerv artışıyla ilgili çarpıcı bir tespitte bulundu. Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, “Merkez Bankası’nın ne kadar döviz sattığı çok ilgi çekiyor. Son dönemde TCMB nette döviz satmıyor, aksine döviz alıyor” dedi, nasıl olduğunu da anlattı:

“TCMB aynı zamanda çeşitli kanallardan epey döviz aldığı için bir kısmını satması normal. Asıl önemli olan nette piyasaya ne kadar döviz sağladığı. Yani kuru yönetmek için yapılan net $/TL alım/satım işlemleri. Son dönemde TCMB nette döviz satmıyor, aksine döviz alıyor. Bu kadar yüksek cari açıkla, kayıtlı sermaye girişi ve ters dolarizasyon zayıfken, hem kurun sabit tutulup hem de rezervin artırılabilmesi, kaynağı tespit edilemeyen girişlerin sürdüğüne işaret ediyor.”