Ölümünün 40. gününde mezarı başında anıldı

Ölümünün 40. gününde mezarı başında anıldı
İran’da, 40 gün önce gözaltındayken komaya girerek hayatını kaybeden Mahsa Amini’nin mezarında toplanan protestocularla güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. Bu sırada Şiraz’da bir Şii türbesine yapılan silahlı...

İran’da, 40 gün önce gözaltındayken komaya girerek hayatını kaybeden Mahsa Amini’nin mezarında toplanan protestocularla güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. Bu sırada Şiraz’da bir Şii türbesine yapılan silahlı saldırıda en az 15 kişi hayatını kaybetti.

Yarı resmi haber ajansı Isna, 10 bin kadar kişinin mezarlığa yürüdüğünü ve şehrin eteklerinde çatışma çıktığını aktardı.

Protestocular mezarlık yolunda toplanarak Amini’nin ölümünden bu yana hükümet karşıtı gösterilerin sembolü haline gelen “Kadın, yaşam, özgürlük” ve “Diktatöre ölüm” gibi sloganlar attı.


TÜRBEYE SALDIRILDI
Bunlar yaşanırken devlet haber ajansı Irna, Şiraz kentinde bir Şii türbesinde en az 15 kişinin ölümüyle sonuçlanan bir terör saldırısı yaşandığını bildirdi. Haber ajansına göre, arabada bulunan saldırganlar, türbeye doğru, çalışanlara ve ibadet edenlere ateş açtı. Üç saldırgandan ikisi yakalandı.

Amini’nin cenazesiyle başlayan ve 40 gündür devam eden protestolarda Norveç merkezli İran İnsan Hakları örgütüne göre, 29’u çocuk 234 protestocu hayatını kaybetti.

Amini’nin ailesinin mezarlıkta olup olmadığı kesin olarak bilinmiyor.

Eylemciler, güvenlik güçlerinin aileyi 40. gün için bir yas seremonisi yapmamaları için uyardıklarını ve oğullarının güvenliğini tehdit ettiklerini söyledi.

Devlet haber ajansı Irna ise ailenin yaşanabilecek “talihsiz olaylardan” kaçınmak için herhangi bir etkinlik düzenlemeyeceği yönünde açıklama yaptığını duyurdu. Ancak aileye yakın kaynağın BBC’ye aktardığına göre aile böyle bir mesaj iletmedi.

İran’ın Kürdistan eyalet valisi, bu sabah Sakız’ın sakin olduğunu söyledi ve yolların kapatıldığı iddialarını yalanladı.

Isna’nın aktardığına göre vali, “Düşman ve onun medyası Mahsa Amini’nin ölümünün 40. gününü yeni bir tansiyon yaratmak için kullanmaya çalışıyor ancak maalesef bölgedeki durum tamamen stabil” şeklinde açıklama yaptı.

Ardından Hengaw, kalabalık protesto gruplarının Sakız’daki vilayet binasına yürüdüğünü ve eylemcilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmaları gösteren videolar paylaştı.