Önce gerdiler, sonra “Diplomasi” dediler

Önce gerdiler, sonra “Diplomasi” dediler
Rusya ve Ukrayna arasında “Savaş kokusu” yayan kriz, ABD ve NATO’nun gerginliği tırmandıran mesajları, Kremlin’in aynı sertlikle yanıt vermesiyle sürüyor. Karşılıklı demeçlerle iplerin gerilmesinin ardından dün ABD ve...

Rusya ve Ukrayna arasında “Savaş kokusu” yayan kriz, ABD ve NATO’nun gerginliği tırmandıran mesajları, Kremlin’in aynı sertlikle yanıt vermesiyle sürüyor. Karşılıklı demeçlerle iplerin gerilmesinin ardından dün ABD ve Rusya Dışişleri Bakanları bir araya geldi ve karşılıklı suçlamalar yapılsa da “Diplomasi yoluyla” sorunu çözmenin önemine işaret ettiler.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Güney Kore’nın başkenti Seul’de bulunan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Rusya’nın Ukrayna sınırına yaptığı askeri yığınağa müdahale gerektiği takdirde ABD’nin yalnız olmayacağını söyledi. Austin, nasıl bir askeri adım olacağı konusunda herhangi bir spekülasyonda bulunmak istemediğini, ancak Rusya’nın böylesi bir harekette ABD’nin yalnız olmayacağını bilmesi gerektiğini söyledi. Austin, “Her ne yaparsak bunu uluslararası kamuoyunun bir parçası olarak yapacağız. Yine de her durumda bir saldırı olmaması en iyi durumdur. Ancak sorunlu bir söylem görüyoruz” ifadelerini kullandı.

GÖRÜŞME ÖNCESİ UYARI
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de Rus mevkidaşı ile görüşmeden önce Rusya’yı Ukrayna sınırındaki olası bir askeri hareket konusunda uyardı. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) İsveç başkenti Stockholm’de düzenlediği yıllık dışişleri bakanları toplantısına katılan Blinken, Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba ile görüştü. Blinken, “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı tutumu konusunda derin endişeleri olan ABD’nin Ukrayna’yı NATO müttefikleriyle birlikte destekleyeceğini” yineledi.

TEHDİDE TEHDİTLE KARŞILIK VERİLDİ
Rusya’dan ise Ukrayna’nın doğusuna yönelik yeni çatışma uyarısı geldi. Kremlin, bölgede yeni bir çatışma çıkma olasılığının yüksek olduğunu dile getirdi.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Moskova’nın, Ukrayna’nın doğusundaki askeri hareketlilikten ve Ukrayna’nın Rusya’ya karşı askeri bir harekat düzenlemesinden endişe duyduğunu söyledi. Peskov, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky’nin Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’ı geri alma sözünü doğrudan bir tehdit olarak gördüğünü söyledi. Kremlin Sözcüsü, “Bu şekilde bir formül, Kiev’in bir Rus bölgesine girmeye çalışmak için güç kullanmak da dahil herhangi bir seçeneği kullanabileceği anlamına geliyor” dedi.

STOCKHOLM’DE, “DİPLOMASİ” AÇIKLAMASI
Bir süredir karşılıklı açıklamalarla Ukrayna üzerinden aralarındaki iplerin gerilmesine yol açan ABD ve Rusya, dün farklı bir noktaya geldi. Blinken ve Lavrov, AGİT toplantısı için bulundukları Stockholm’de ikili görüşme yaptı.

Yaklaşık 40 dakika süren görüşmenin ardından Blinken ve Lavrov gazetecilere açıklamalarda bulundu. Blinken, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırma ihtimali karşısında kaygıları olduklarını belirterek, “Bu krizden çıkışın en iyi yolu diplomasidir. ABD bunu kolaylaştırmak istiyor. Rusların, Ukrayna’ya yönelik saldırı planlarıyla ilgili derin korkuları var. Bu bizi tamamen zıt bir yöne götürebilir. Bu korkuları sadece biz değil Avrupalı birçok ülke de taşıyor” dedi.

Blinken, “ABD, Donbas’taki ihtilafa diplomatik bir çözüm bulunmasını destekliyor ve Rusya’yı Minsk anlaşmaları kapsamındaki taahhütlerini yerine getirmeye çağırıyor” ifadelerini de kullandı.

DİPLOMATLARIMIZ SORUNLARI ÇÖZEBİLİR
Lavrov ise 2 ülke arasındaki ilişkilerin çözümüyle ilgili konuşarak, “ABD’deki Rus diplomatların karşılaştığı sorunlar var ve bu durum ülkemizdeki ABD diplomatları için de geçerli. Bunu, karşılıklılık ilkesine dayanarak oluşturduk” dedi. Ülkeler arasındaki diplomat krizinin aşılabileceğini belirten Lavrov, “Bu sorunun çok hızlı bir şekilde çözülebileceğini ve böylelikle başkanlarımızın da bizden istediği gibi hala anlaşabileceğimize dair konular olduğuna inanıyorum” ifadelerini kullandı.

RUS DIŞİŞLERİNDEN AÇIKLAMA
Rusya Dısişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, “Rusya’nın endişelerini görmezden gelmenin ve Ukrayna’yı, Rusya sınırlarına NATO güçlerini konuşlandırarak ABD’nin jeopolitik oyunlarına çekmenin ciddi sonuçlara yol açacağı ve Rusya’yı misilleme önlemleri almaya zorlayacağı vurgulandı” ifadesine yer verildi.

Açıklamada, iki bakanın, ABD ve Rusya’ya ait diplomatik misyonların işleyişlerine dair sorunları da ele aldığı, bu yönde uzman seviyesinde karşılıklı çalışmalara devam edilmesi konusunda anlaşma sağlandığı kaydedildi.