Önce tadilat torbası, sonra seçim torbası
Yasasız kararlara Danıştay zoruyla yasa

Hükümetin seçime kadar Meclis’ten çıkartacağı yasal düzenlemelere ilişkin çalışmalar başladı. Seçim yatırımı niteliğindeki torba yasa çalışmalarında iki ayrı düzenleme yapılmasına karar verildi. Birinci torba, bazı bakanların yasasız uygulamalarına Danıştay’ın zoruyla yasal zemin hazırlamak için acil gelecek. Tadilat amaçlı bu torbanın ardından kamuoyunu ilgilendiren seçim torbası gündem yapılacak. Seçim torbasının gelişi aralık ayını bulacak.

TADİLAT TORBASI
TBMM açılmadan Ankara’ya çağrılan AK Parti milletvekilleri önlerinde çeşitli bakanlıklardan gelen sayıları 100’u aşan madde buldular. Bunların hepsinin yasama tekniği açısından bir araya gelmesi imkansız olduğu için iki ayrı torba yasa yapılmasına karar verildi. Kamuoyuna söz verilen bazı düzenlemelerle, bakanlıkların işleyiş ve uygulamalarına ilişkin ilk torba önümüzdeki günlerde TBMM’ye gelecek. İçinde seçim yatırımı niteliğindeki düzenlemelerin olduğu ikinci torba ise bütçe görüşmelerinin ardından yasalaştırılacak.

KAÇAKÇILIK SEÇİME KURBAN
Edinilen bilgiye göre, bu çalışmalar sırasında başta sigara olmak üzere kaçakçılıkla mücadeleyi içeren ve cezaları arttıran maddenin paketlere alınmasından vazgeçildi. Gerekçe olarak da seçim öncesinde özellikle sınır kentlerindeki seçmeni ürkütmemek gösterildi. İlk torba teklifte, kur korumalı mevduat uygulamasının süresinin 31 Aralık 2023 ‘e kadar uzatılması, 50 TL’ ye kadar olan yemek bedellerini işverenin vergi indiriminde kullanması, 2022’den önce icra takibi başlatılan 2 bin lira ve altındaki alacakların da tasfiye edilmesi gibi maddeler de olacak.

BAKANLARA YASASIZ İŞ UYARISI
60-70 madde olması beklenen bu düzenlemenin asıl amacı, bakanlıkların ve bazı kamu kuruluşlarının yasal dayanağı olmadan çıkardıkları kararlarla başlattıkları uygulamalar olacak. Danıştay’ın çok sayıda bakanlığa başlattıkları bazı uygulamaların yasal alt yapısının olmadığı, derhal yasal düzenleme yapılmasını istediği ortaya çıktı.

ZORUNLU DÜZENLEMELER
Bunun ardından, Kamu İhale Kanunu’nda değişiklik yapılarak, kamu ihale kurumu başkan ve yardımcılarının görev süreleriyle ilgili değişiklik yapılacak. Ulaştırma Bakanlığı’nın yeniden yapılanmasına ilişkin düzenlemeler Danıştay’ın uyarısı üzerine yasaya taşınacak. İçişleri Bakanlığı’nın İç Güvenlik Akademisi kurulmasına ilişkin daha önce başlatılan ama yasal zemini olmadığı için iptal edilen çalışma da yasa maddesine dönüştürülecek. Ayrıca yine aynı bakanlığın korucularla ilgili kararları da yasaya uygun hale getirilecek. Çok sayıda bakanlığın buna benzer teknik düzenlemeleri de birinci torbada yer alacak.

SEÇİM TORBASI ARALIKTA
Kamuoyunu yakından ilgilendiren diğer düzenlemeler ise bütçe görüşmelerinden sonra gelecek. Seçim yatırımı olarak nitelendirilen bu düzenlemelerin büyük bölümü açıklandı. İkinci torbanın içinde, Kredi ve Yurtlar Kurumu’na borcu olanların faizlerinin silinmesi, işverenlerin çalışanlarına elektrik ve doğal gaz desteklerinin bin liralık kısmının gelir vergisi ile sigorta prim kesintisinden muaf tutulması, ihracatı 500 bin doların üzerinde olan ihracatçı firma temsilcilerine iki yeşil pasaport verilmesi, işletmelerin, bilançolarında, aktiflerinde bulunan döviz mevduatlarını kur korumalı mevduata çevirdikleri takdirde elde ettikleri faiz geliriyle kur farkından ortaya çıkan kambiyo karlarını vergiden istisna olması, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili kademeli düzenleme yapılarak 2023’den itibaren uygulanması gibi maddeler olacak. Bu paketler, gelecek yeni maddelerle genişleyebilecek.

ERDOĞAN’DAN TALİMAT
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki günkü MYK toplantısında da TBMM’nin nasıl çalışacağına dair çerçeveyi çizdi. Erdoğan, toplantının kapalı bölümünde şunları söyledi:
“Ocak ayında dar gelirliler ve asgari ücretlilerle ilgili memnun edici adımlar atacağız. Enflasyonu dikkate alarak, ücretlerle ilgili iyileştirmeler yapılacak.
Meclis’te son yasama yılına giriyoruz. Bu nedenle vatandaşın beklentilerini karşılayacak, halka vaat ettiğimiz düzenlemeleri bir an önce hayata geçirmeliyiz. Bu dönemde vatandaşa ek yük getirecek adım atmayacağız. Tam tersine alım gücünü artıracak adımlarımız olacak. Seçim takvimi başlamadan önce bunların halledelim. Ayrıca, sandıklara sahip çıkılması konusunda her türlü hazırlık yapılsın.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi