Önce teşvik sonra tehdit

Önce teşvik sonra tehdit
Başkanlık yarışını rakibi Joe Biden'a kaybeden ve sonuçları bir türlü kabul etmeyen ABD Başkanı Donald Trump, Washington'da yaptığı konuşmada, taraftarlarını galeyana getirerek Kongre Binası'na yürümelerini sağladı. İşgale...

Başkanlık yarışını rakibi Joe Biden'a kaybeden ve sonuçları bir türlü kabul etmeyen ABD Başkanı Donald Trump, Washington'da yaptığı konuşmada, taraftarlarını galeyana getirerek Kongre Binası'na yürümelerini sağladı. İşgale gelen tepkiler üzerine geri adım atan Trump, bu kez taraftarlarını hedef aldı. Azil ve yargılanma korkusu yaşayan Trump, Kongre'yi basan taraftarlarına, "Bunun bedelini ödeyeceksiniz" dedi.

Videolu mesaj paylaşan Trump, Kongre'ye yönelik baskını 'çirkin bir saldırı' olarak nitelendirdi ve "Tüm Amerikalılar gibi ben de şiddet, hukuksuzluk ve kargaşadan dolayı sarsıldım" ifadesini kullandı.  Protestoculara sert tepki gösteren Trump, "Siz ülkemizi temsil etmiyorsunuz. Hukuku çiğneyenler, bunun bedelini ödeyeceksiniz" dedi.

YEMİN TÖRENİNE KATILMAYACAK

Donald Trump, 20 Ocak'ta Joe Biden'ın yemin törenine katılmayacağını açıkladı. Trump, tescil sonrası yaptığı ilk açıklamada, "20 Ocak'ta görev teslimi sağlıklı bir şekilde gerçekleşecek" demişti.

KONGRE BASKININDA ÖLÜ SAYISI BEŞE YÜKSELDİ

Kongre baskını sırasında yaralanan bir polisin öldüğü duyuruldu. Kongre binasında görev yapan Brian Sicknick'in ölümüyle beraber baskın nedeniyle ölenlerin sayısı beşe yükseldi.

Kongre'yi basanlar ‘yerli terörist’

ABD'nin seçilmiş başkanı Joe Biden, Kongre baskınından Başkan Trump'ı sorumlu tutarak baskının ülkenin tarihindeki en karanlık gün olduğunu söyledi. Biden, binasıya girenlere “protestocu” değil, "isyancı çete, yerli terörist" denilmesi gerektiğini belirtti.

Biden, Trump için "Demokrasimizin kurumlarına en başından itibaren topyekün bir saldırı başlattı" diyerek Trump'ın, bir çeteyi kullanarak yaklaşık 160 milyon Amerikalının sesini bastırmayı denemekten suçlu olduğunu söyledi.

Trump için azil çağrısı

Trump, Kongre işgalinin ardından ikinci kez azil tehdidi ile karşı karşıya. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Senato'nun Demokrat Partili lideri Chuck Schumer, Başkan Yardımcısı Mike Pence'i ve kabineyi ayaklanmayı kışkırttığı gerekçesiyle Trump'ı görevden almak için ABD Anayasası'nı kullanmaya çağırdı.

Trump’ın kabinesinin üyelerinin de 25’inci maddenin yürürlüğe konmasına destek vermelerini beklediğini söyleyen Pelosi, Mike Pence, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Maliye Bakanı Steven Mnuchin’in isimlerini sıraladı ve ‘‘Tüm kabine üyelerine soralım, bu eylemlerin arkasında duruyor musunuz? Gelecek 13 gün boyunca (Trump’ın) ülkemize kötülük yapmasına ve demokrasimize saldırmasına izin verecek miyiz?’’ diye sordu. Pelosi, ABD Başkanı'nın demokrasi için tehlike teşkil ettiğini söyledi.

'PENCE SICAK BAKMIYOR'

Pence'in danışmanlarından biri ise başkan yardımcısının bu maddeyi kullanmaya sıcak bakmadığını söyledi. Pence'in bu adımı atmaması halinde Pelosi, Temsilciler Meclisi'nden olaylardaki rolü nedeniyle Trump'ın azledilmesi kararını çıkartabileceğinin sinyalini verdi. Temsilciler Meclisi'nde bu tasarıyı hazırlayacak komisyonun başkanı Jerry Nadler, bu fikri desteklediğini açıklamıştı.

25'İNCİ MADDE NEDİR?

Amerikan anayasasının 1967 yılında kabul edilen 25'inci ek maddesinde, bir başkanın görevini yerine getiremediği, ama kendi isteğiyle de istifa etmediği durumlarda görevden alınmasına ve yerine başkan yardımcısının geçmesine ilişkin ayrıntılar düzenleniyor. Uzmanlara göre, bu madde esasında, bir başkanın fiziksel veya ruhsal bir hastalık nedeniyle çalışamaz hale gelmesi durumunda uygulanmak üzere yapılmış bir düzenleme. Bazı uzmanlar, 25'inci maddenin 'göreve tehlikeli biçimde uygun olmayan' bir başkan için de geçerli olacağı yorumunu yapıyor.

Trump saflarında istifa dalgası

Kongre baskınındaki şiddet olayları nedeniyle Başkan Trump, kendi saflarında istifa dalgasıyla karşı karşıya. Son olarak Eğitim Bakanı Betsy DeVos ve Ulaştırma Bakanı Elaine Chao'nun istifalarını sundukları bildirildi.

Reuters haber ajansı, üst düzey bir hükümet yetkilisine dayandırdığı haberinde, Trump'ın Çin politikalarında önemli rol oynayan Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Matt Pottinger'in Çarşamba günü istifa ettiğini, Perşembe günü de Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyinde Trump'a danışmanlık yapan en az beş üst düzey yöneticinin istifalarını sunduğunu bildirdi.

Trump, danışman ve avukatlarına affı sordu

CNN'e konuşan bir kaynak, Donald Trump'ın yakın çevresindekilere kendisine af çıkarmasının ne gibi siyasi ve hukuki sonuçları olacağını sorduğunu ifade etti. Önceki gün yayımlanan bir New York Times makalesinde de Trump'ın genel seçimlerin yapıldığı 3 Kasım gününden itibaren çevresindekilere kendine af çıkarma yetkisi ile ilgili sorular sorduğu belirtildi.