Öncekilere benzemiyor

Son Güncellenme Tarihi: Eylül 29, 2020 / 09:33

Dağlık Karabağ’da Ermenistan ve Azerbaycan birliklerinin girdiği çatışma gittikçe daha fazla kayıp veriyor. Azerbaycan 550 Ermeni askerin etkisiz hale getirildiğini söylerken Ermenistan bu sayıyı kabul etmedi. Ajanslar, 7’si Azeri, 2’si Ermeni 9 sivilin hayatını kaybettiğini açıklarken Ermeni askerlerle birlikte iki tarafta toplam ölü sayısı 67’ye çıktı.

Azerbaycan ordusu, Ermenistan’ın önceki gün ateşkesi ihlal ederek Azerbaycan mevzileri ile sivil yerleşim yerlerini havan ve topçu sistemleri ile yoğun ateş altına almasının hemen ardından karşı ateş, sonrasında da ileri harekat başlattı. Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerine ait Silahlı İnsansız Hava Araçlarının (SİHA) da aktif görev aldığı harekatta, hava unsurlarının yanı sıra roket, füze ve topçu silahlarıyla yapılan atışlar sonucunda 400’den fazla hedef vuruldu. İlk olarak Nüzgar, Büyük Mercanlı, Kend Horadiz, Yukarı Seyid Ahmetli, Yukarı Abdurrahmanlı, Karahanbeyli ve Garvend köylerini işgalden kurtaran Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, ardından Tekekaya ile Ağdağ bölgelerini kontrol altına aldı. Murov Dağı’nın önce batısı sonra da doğusunu kontrol altına alan Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri unsurları, Dağlık Karabağ bölgesinde Ermenistan ordusuna ait 10’dan fazla hava savunma sistemini, aralarında tankların da bulunduğu 20’ye yakın zırhlı aracı imha etti.
YÜKSEKLİKLER TEMİZLENDİ
Öte yandan Azerbaycan Savunma Bakanlığının açıklamasında, Ermenistan ordusunun mevzilerine füze ve toplarla darbe indirildiği, Ermeni güçlerin geri çekildiği bildirildi. Terter bölgesi yakınlarındaki Talış köyü etrafındaki bazı yüksekliklerin işgalci güçlerden temizlendiği ve Ermeni güçlerin ağır kayıplar verdiği aktarıldı.
KISMİ SEFERBERLİK İLANI
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkede kısmı seferberlik ilan edilmesine yönelik kararı imzaladı. Karara göre Azerbaycan Seferberlik ve Askerlik Devlet Hizmeti, askeri görevli bulunan vatandaşların seferberlik için askere alınmasını ve askeri nakliye konularıyla ilgili tedbirleri hayata geçirecek. Ülkede çatışmaların şiddetlenmesi üzerine Azerbaycan, Türkiye haricindeki ülkelere yapılan uçak seferlerini durdurduğunu açıkladı.
İKİ KARDEŞ ÖLDÜRÜLDÜ
Azerbaycan Savunma Bakanlığı 550 Ermeni askerin etkisiz hale getirildiğini açıklasa da Ermenistan bu bilginin doğru olmadığını savundu. Dağlık Karabağ iki günde toplam 58 askerinin öldürüldüğünü açıkladı. Bunun yanı sıra iki sivilin öldüğü belirtildi. Öte yandan Azerbaycan ise toplam 7 Azeri sivilin saldırılarda öldürüldüğünü açıkladı. Sivillerden ikisinin iki kardeş çocuk olduğu ortaya çıktı. Açıklanan toplam ölü sayısı 7 Azeri sivil ve iki Ermeni siville birlikte 67’ye çıktı. Azerbaycan askerlerine dair ölü sayısı açıklaması yapmadı.
‘TÜM POZİSYONLARI KAYBETTİK’
Ermenistan işgali altındaki Dağlık Karabağ’ın Cumhurbaşkanı Arayik Harutyunyan’dan çatışmalarla ilgili çarpıcı bir açıklama geldi. Harutyunyan, “Karabağ’ın güneyindeki tüm pozisyonları kaybettik. Düzinelerce ölü var. Azerbaycan F-16 ve Türk İHA Bayraktar kullanıyor. Azerbaycan yalnız değil, Türkiye de var” diye konuştu.
TÜRKİYE’Yİ SUÇLADI
Ermenistan Parlamentosu sözcüsü Ararat Mirzoyan da Türkiye’yi suçlayan açıklamalarda bulundu. Mirzoyan, “Uluslararası kamuoyu sadece Azerbaycan’ın adımlarına değil, Türkiye’nin de bölgeyi istikrarsızlaştırma çabalarına karşı harekete geçmeli” ifadelerini kullandı.
CEPHEDEN KAÇAN VURULACAK
Öte yandan Azerbaycan Savunma Bakanlığı Basın Servisi Başkanı Albay Vagif Dargahli, “Ermenistan askeri komutanlığı, cepheden kaçan askerlerine karşı silah kullanma emri verdi” diye konuştu.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top