Organize operasyon

Organize operasyon
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul’da gözaltına alındı.Fincancı hakkında, Türk Silahlı...

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul’da gözaltına alındı.

Fincancı hakkında, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin PKK’ya karşı operasyonlarında kimyasal silah kullandığı yönündeki iddialarla ilgili yaptığı bir açıklama ardından soruşturma başlatılmış, AK Parti ve MHP Financı’ya tepki göstermişti.

Fincancı 20 Ekim’de, PKK’ya yakın Medya Haber TV’de katıldığı bir yayında, ortada bu tür iddiaların ve ölümün olduğu bir durumda, BM'nin Minnesota Protokolü ilkeleri gereği, bunun bağımsız heyetlerce incelenmesi gerektiğini söyledi.

Görüntülerle ilgili olarak ise “Görüntüleri daha önce de bir hekim olarak incelemiştim ve belli ki sinir sistemini doğrudan tutan toksik gazlardan, zehirli gazlardan, kimyasal gazlardan biri kullanılmış durumda” dedi.


Bu röportajın ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Fincancı hakkında , "terör örgütü propagandası yapmak" ve "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama" suçlamalarıyla soruşturma başlatıldı. Soruşturmanın başlatılması sonrası Fincancı, Independent Türkçe’ye verdiği röportajda, Medya Haber TV'deki yayında, ortadaki iddianın araştırılmasını savunduğunu söyledi. Medya Haber TV’yi de eleştiren Financı, “Medya TV ve ondan haberleştirenlerin sorumsuz habercilik anlayışı var. Sanki ben 'Kimyasal kullanılmıştır' demişim gibi haber yapıyorlar. Öyle bir şey demedim ben. Canlı yayında konuşuyorum. Hani diyorum ki bir kimyasal etkisi olabilir, sinir sistemini de etkileyen, o istemsiz hareketler ama bunun araştırılması gerekir diyorum” dedi.


ERDOĞAN’DAN TALİMAT GİBİ SÖZLER
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilerleyen günlerde yaptığı açıklamalarda hem Financı’yı hem de TTB’yi eleştirdi. Erdoğan, "Türk Tabipler Birliği Başkanı ile ilgili yargı harekete geçmiştir. Hem bu kişiyle hem bu kurumla ilgili adımlar atılacak" diye konuştu. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli de, “Şerefli Türk hekimleri hariç, TTB Başkan ve yöneticilerinin en ağır cezalar tatbik edilerek kapısına kilit vurulmasını tarihi önemde addediyorum. Türk düşmanı birliğin isminin başına Türk yazılamaz. TTB'nin tıpla, hekimlikle uzaktan yakından ilgisi kalmamıştır” açıklamasını yaptı Bahçeli ayrıca, Financı’nın vatandaşlıktan çıkarılması gerektiğini savundu.

SORUŞTURMAYLA İLGİLİ NELER BİLİNİYOR
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürlüğü ekipleri, soruşturma kapsamında sabah saatlerinde Kadıköy'deki evinde gözaltına aldıkları Fincancı’yı, emniyetin Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesine getirdi. Anadolu Ajansı, Financı’nın emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından Ankara TEM Şube Müdürlüğü'ne götürüleceğini bildirdi.


TTB: ŞEBNEM HOCA İLE GURUR DUYUYORUZ
Türk Tabipleri Birliği tarafından yapılan açıklamada, Birliğin hukuk bürosunun Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ile bir görüşme yaptığı, bu görüşmede talep halinde Fincancı’nın uygun bir zamanda ifade için gelebileceğinin bildirildiği, buna rağmen Fincancı’nın gözaltına alındığı belirtildi. “Şebnem Hoca ile Gurur Duyuyoruz” başlığını taşıyan açıklamada, “TTB, bahsi geçen tartışmalara dair düşünce ve ifade hürriyeti çerçevesinde gelen eleştirileri dikkatle dinlemekte ve değerlendirmektedir. Ancak bu durum, TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın uğradığı siyasi linci ve maruz kaldığı hukuksuz uygulamaları kabul edeceğimiz anlamına gelmeyecektir” ifadelerine yer verildi. Gözaltıyla ilgili ayrıca; TTB, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) tarafından ortak bir basın toplantısı düzenlendi.

ANTİ DEMOKRATİK HER ŞEY OLABİLİR BU ÜLKEDE
TTB 2. Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, Bidebunuizle yayınında Fincancı’nın gözaltına alınmasının ardından gündeme gelen TTB’ye kayyım atanacak iddiasını değerlendirdi. Ökten, “TTB Anayasal bir kurumdur, kamu kurumu niteliğindedir. Tüm yetki ve seçimleri Anayasal güvence altındadır. TTB, Türkiye’nin en güvenilir kurumlarından biridir, pandemi sürecinde bunu göstermiştir. Kayyım atama iddiasıyla hukukçularımız ilgileniyor. Normalde kayyım atanması diye bir durum olmaması gerekir ama anti demokratik her şey olabilir bu ülkede” ifadelerini kullandı.


MESLEK ÖRGÜTLERİNE GÖZDAĞI
Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Dersim, Diyarbakır, Hakkari, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van baroları dün sabah gözaltına alınan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın serbest bırakılmasını istedi. Baroların ortak açıklamasında, Fincancı’nın görevden alınması amaçlı yapılan başvurunun ise meslek örgütlerine ve sivil topluma açık bir gözdağı olduğu vurgulandı.

ORANTISIZ MUAMELE
TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın, ifadeye çağrı yapılması yerine sabah erken saatlerde gözaltına alınmasına CHP’den de tepki var. Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Hoşunuza giden konular konuşulabilince değil en aykırı en rahatsız edici görüşler özgürce konuşulabilince buna ifade özgürlüğü diyoruz. Şebnem Korur Fincancı’nın gözaltına alınması ve onun üzerinden TTB’ye yönelik saldırılar demokrasi görüntüsü değildir” dedi.

YARGININ VERDİĞİ ZARARIN TELAFİSİ İMKANSIZ
DEVA lideri Babacan, TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın hedef gösterilmesinin ardından gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Babacan, "Türkiye’nin itibarı Şebnem Korur Fincancı’nın bir konuşmasıyla zedelenmez. Fakat siyasetçilerin verdiği talimatla hareket eden yargının verdiği zararın telafisi imkansız" dedi.