Orman yangını

Türkiye’nin bir orman yangını mevsimi var.
Bu bilgiye sahip olmayanın bile tahmin edebileceği gibi havaların ısınmasıyla birlikte başlayan bu dönemler için memleketin ormanlarından sorumlu olan kurumların önlem alması gerekiyor.
Geçmişte bu önlemler Türk Hava Kurumu’ndan kiralanan uçaklarla, yurt dışından kiralanan helikopterlerle hatta Hava Kuvvetleri’nin kargo uçaklarının yangın söndürme uçaklarına geçici olarak çevrilmesiyle alınırdı.
Sonra 84 Milyonluk ülkede başka hiç kimse kalmamış gibi bulunup orman bakanı yapılan beyefendi ki kendisi gıda ve tarımdan da sorumlu, uçakları da yurt dışından kiralamaya karar verdi.
Pilotluk lisansı da olan bakan belki de THK uçaklarını eski bulduğu için kullanmıyor, yeni teknoloji uçakları daha çok seviyordu.
Ya da belki Rusya ile aramızı düzeltelim diye peşlerinde koştuğumuz zamanlarda onların uçaklarını kiralama işi bize kitlenmişti.
Veya hiç tahmin etmediğimiz ama muhtemelen Sedat Peker’in bildiği (kesin bunu da biliyordur) başka çetrefilli işler dönmüştü.
Uçak kiralama şartnamesi değiştirildi, kiralanacak uçaklardaki su kapasitesinin alt sınırı 5 bin litre yapıldı. THK’nın uçaklarının kapasitesi ise 4 bin 900 litreydi.
Dalga geçer gibi yapılan bu değişiklik yetmedi.
İzmir’de çıkan büyük orman yangınına uçakla müdahale edilemeyince gelen “Niye kullanmıyorsunuz bu uçakları?” sorusuna Bakan;
“O uçaklar çalışmıyor. Hani filmdeki replik gibi. Baba motoru yok” şeklinde bir espri denemesi yaptı.
Çalışmıyor dediği uçakların bir sene önce İsrail’de çıkan orman yangınlarına bizzat Türkiye tarafından yardım için gönderildiği, başarılarından dolayı İsrail devletinden teşekkür aldıkları ortaya çıktı.
Yetmedi…
THK uçakların faaliyete devam ettiğini göstermek için Teknofest’e katıldı ve yangın söndürme tatbikatı yaptı.
Yetmedi…
Ankara Etimesgut’tan kalkan THK’nın yangın söndürme uçakları şehir üstünde tur attı.
Bütün bunlara rağmen ısrarla Rus uçakları kiralandı.
Bu sene o da olmadı.
Uçaklar halen kiralanmadı ve Türkiye’ye gelmedi.
Orman yangınları başladı.
Rusya kim bilir neye ikna etmek için bu konuyu da koz olarak kullanıyor.
Tıpkı Çin’in aşıları koz için kullanması ve göndermemesi gibi.
(Ne güzel bir dış politikamız var değil mi?)
Hafta sonu Marmaris’in en güzel yerinde tam da bir otelin yanındaki, inşaat yapılarak otelin ve tesisin büyütülebileceği alanda orman yangını çıktı.
Doğal olarak insanlar rant için yakılıyor diye yorumladı.
Böyle diyenleri orman bakanı Allah’a havale etti.
Çünkü kendisi sayısız orman arazisi yakılıp yerine koca koca oteller yapılırken Rus uçaklarını inceliyordu ve o ormanlık alanların beton denizi olduğunu hiç görmedi, hiç duymadı.
Hatta o otellerde de hiç kalmamıştır kesin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nihat Sırdar Arşivi

Uçak

03 Ağustos 2021 Salı 08:40

Para

22 Haziran 2021 Salı 11:29