Ortak aday olmuyorsa herkes kendi adayını çıkarsın

Son Güncellenme Tarihi: Ağustos 29, 2021 / 15:06

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine anayasa gereği 2 yıl süre olsa da erken seçim ihtimali gündemden düşmüyor. Baskın bir seçim kararını dikkate alan muhalefet de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan karşısına çıkarılacak adaya ilişkin arayışlarını hem kendi içlerinde hem de ittifak dahilinde kulislerde seslendiriyorlar.

AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’nın adayı bugünden net bir şekilde “Erdoğan” olarak biliniyor. Millet İttifakı’nda ise zaman zaman kulis bilgileri sızıyor zaman zaman liderler tavırlarını ortaya koyuyorlar.

“Parlamenter sistemde Cumhurbaşkanı tarafsız olmalıdır” diyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “İttifak partileri isterse aday olabilirim” açıklamasıyla yeni bir pozisyon ortaya koydu.

Eski SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin Gazete Pencere’nin sorularını yanıtladı. Karayalçın, Millet İttifakını oluşturan partilerin ortak bir adayda uzlaşamaması durumunda her partinin kendi adayını çıkartmasının doğru bir tavır olacağını savundu. Karayalçın, özetle şunları söyledi:

SİYASİ TEAMMÜLLE ADAY BELİRLENMELİ

“Önümüzdeki seçimlere cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin koşullarında gideceğiz. Bugünkü sistemde yürütmeyi Cumhurbaşkanı temsil ediyor. Bu sistem, kendi içinde ittifak içeren bir sistem. Eğer ittifak partileri ortak bir aday çıkartacaksa siyasi teamüller gereği bu, en büyük partinin genel başkanı olmalıdır. Küçük partinin genel başkanının adaylığı teamüllere uymaz, doğru olmaz. Eğer ittifak partileri ortak aday çıkartmıyorlarsa o zaman her parti kendi adayını çıkarmalıdır.”

SİYASET DIŞINDAN BİRİ ADAY GÖSTERİLMEMELİ

 “İttifak bürokrasi ya da yargı gibi siyaset dışı bir ismi ortak aday çıkartamaz mı” sorusuna Karayalçın, “Bence siyaset dışında bir isim aday gösterilmemeli, bu doğru olmaz” yanıtını verdi.

Millet İttifakı’nın Kılıçdaroğlu’nu aday göstermemesi durumunda ne yapılacağı sorusu üzerine ise Karayalçın, “Cumhurbaşkanı adayının nasıl belirleneceği partimizin tüzüğünde yazıyor, o zaman o kurallar çerçevesinde partinin adayı belirlenir” dedi.

“İkinci tura Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun kaldığı bir seçimde CHP’nin ittifak yaptığı sağ partilerin seçmenleri Kılıçdaroğlu’na oy verir mi, bu tablo Erdoğan’ın yeniden seçilmesine neden olmaz mı?” sorusu karşısında Karayalçın, “Böyle ihtimalli değerlendirme doğru olmaz, siyasetin normal akışı içinde değerlendirme yapılması gerekir” demekle yetindi.

“Kılıçdaroğlu, parlamenter sistem içinde tarafsız cumhurbaşkanı olmalı görüşünden hareketle aday olmayı doğru bulmadığını söylüyordu, şimdi aday olması çelişki sayılmaz mı?” sorusuna ise Karayalçın şu yanıtı verdi:

“Genel başkanımız, önceki seçimlerde bu argüman ile hareket etti. Ama artık, ‘İttifak partileri benim adaylığım üzerinde uzlaşırsa aday olabilirim’ diyerek kendisi yeni bir pozisyon belirledi. Eğer ittifak partileri, kendisinin ortak aday olması yönünde bir teklif getirmiyorsa o aşamada genel başkanın nasıl bir tavır alacağını kendisi belirleyecektir.”

İMAMOĞLU VE YAVAŞ’IN ADAY OLACAĞINI SANMAM

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın, cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin soru üzerine de Karayalçın, şunları söyledi:

“Genel başkanımız kendilerinin görevlerine devam etmelerini istediğini söyledi. Buna rağmen sayın İmamoğlu ve sayın Yavaş’ın cumhurbaşkanlığı için adaylıklarını koyacaklarını sanmıyorum.”

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top