Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Otomobil alacak kişi sayısında sona geldik

ODD Başkanı Ali Haydar Bozkurt, son 1 yılda otomobil fiyatlarının %100’ün üzerinde arttığına dikkat çekerek, “İnsanların gelirleri ise bunun çok altında kaldı. Bu da Türkiye’de otomobile ulaşabilecek, insan sayısının ciddi şekilde azalmasına sebep oldu. Ne yazık ki artık yavaş yavaş sona geliniyor” dedi.

Young worried businessman communicating with someone over smart phone while being in a car showroom.

OTOMOTİV Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Bozkurt, son bir yılda Türkiye’de gelir artış oranıyla otomobil fiyatlarındaki artış oranı arasında ciddi bir fark oluştuğunu belirterek, “Otomobil fiyatları yüzde 100’ün üzerinde arttı. Bu da Türkiye’de otomobile ulaşabilecek, alabilecek insan sayısının ciddi şekilde azalmasına sebep oldu. Ne yazık ki artık yavaş yavaş sona geliniyor. Alacak kişi sayısı çok azaldı” dedi.

YAMALI BOHÇA GİBİ VERGİ
Best FM’de yayınlanan Otoyaşam programında sorularımı yanıtlayan Bozkurt, vatandaşların yeniden otomobile ulaşmasını sağlamak gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Otomobil lüks bir ürün değil, ihtiyaç. Hayatınızı devam ettirmek adına mobil olmak zorundasınız. Hayat mobilite üzerine kurulu. İhtiyaç olduğu bilinen net bir ürün bu kadar yüksek vergilerle cezalandırılmamalı. Bu nedenle vergi sisteminin baştan sona düzenlenmesi lazım. Yol haritasını belirlememiz lazım. ÖTV bir gecede kalkmaz, uzun vadeli bir planlama yapılmalı. Daha önce motor hacmi gibi kriterlerden çağın teknolojilerine uyan bir vergi sistemine dönmeliyiz. Bir hamlede bu değişikliğin yapılması lazım. Yani bizim artık ‘yamalı bohça’ haline gelen ÖTV sisteminden vazgeçmemiz lazım.“

UFUKTA ÖTV İNDİRİMİ YOK
“ÖTV düşecek mi?” diye soranlara, “Bilmiyoruz” cevabını verdiklerini hatırlatan ODD Başkanı Ali Haydar Bozkurt, “Çünkü hiçbir zaman bizimle paylaşılan konular değil. Biz de herkesle aynı zamanda, bir gece ansızın yapılan değişiklerle öğreniyoruz. Ne artırırken ne indirirken bize danışmıyorlar çünkü buna göre pozisyon almamızı istemiyorlar. Bugün ÖTV indirimine ilişkin hiçbir resmi duyumumuz yok. Ufukta düşeceğini ilişkin bir hissiyat da yok. Hem kamu maliyesi açısından hem de ortada araç olmamasından dolayı beklemiyoruz. Euro bazında maliyetlerin artması ve kurların yükselmesinden dolayı, “En azından matrahlar güncellensin” diyoruz, talep ediyoruz. Ama o da ufukta görünmüyor” diye konuştu.

İKİNCİ EL İHRAÇ EDEMİYORUZ, İÇERİYE HAPSOLDUK
ODD Başkanı Bozkurt, Avrupa’da belli yaşın üzerindeki araçların diğer ülkelere ihraç edildiğini belirterek, “Biz yapamıyoruz çünkü 2.el araçların üzerinde çok büyük vergi yükü var. Yani sıfır araç alırken üzerine yüklenen yüksek vergiler ihracat şansını bitiriyor. Düşünsenize bizim 10 yaşın üzerindeki 2.el araçlarımız yüksek vergi yükü nedeniyle yurtdışındaki sıfır araçlardan pahalı. Böyle bir durumda eski araçları kime satabiliriz. Kendi içimizde hapsolduk. Trafikten çekilmesi gereken araçlar için teşvik gerekiyor. Aksi takdirde kimsenin yerine başka bir araç koyacak gücü yok. Sonuç olarak işin başındaki yanlışlık durumu buraya getiriyor” dedi.

GERÇEKTEN İHTİYACI OLAN BULUYORS ALSIN
ALİ Haydar Bozkurt, “Şu an otomobil alınmalı mı?” sorusana ise şöyle cevap verdi: “Şu anda kurlardan kaynaklı veya fabrikalardaki üretim maliyetlerinden kanyaklı düşüş beklemiyorum. Fiyatlar artmaya devam ediyor. ÖTV’de bir indirim beklemiyorum ama matrah güncellemesi olabilir. Ne zaman olur, belli değil. Sonuç olarak resmi enflasyonun yüzde 80 olduğu bir ortamda, ürün fiyatları hep artış eğiliminde gider. Bugün araca ihtiyacı olan kişi bulabiliyorsa yüzde 51 alması gerektiğini söyleyebilirim. Eşim dostum sorduğunda bunu söylüyorum. Otomobil belki bir miktar paranızı koruyabilir ama büyük bir yatırım aracı değildir. Yarın matrah güncellendiği bir ortada değeri düşebilir. Bulunuyorsa bugünkü ekonomik ortamda fiyatlar daha da artacağı için alınmasında fayda var.”

TOGG-ÇİN ORTAKLIĞI İLK BATARYAYI PAKETLEDİ
TÜRKİYE’nin otomobilini üretmek için kurulan Togg ve Çinli Farasis Energy ortaklığında temiz enerji depolama çözümleri geliştirmek üzere kurulan Siro Silk Road Temiz Enerji Depolama Teknolojileri (Siro), yönetim merkezinin de bulunduğu Gebze’de kurduğu Batarya Geliştirme Merkezi’nde ilk bataryasını üretti. Gemlik’te kurulumu devam eden seri üretim hatlarının devreye alınmasıyla birlikte, Gebze’deki Batarya Geliştirme Merkezi’nde yeni jenerasyon batarya modül ve paketlerinin yanında batarya hücrelerinin de geliştirilmesi planlanıyor. Siro, geliştirilen batarya modül ve paketlerinin seri üretimine 2023 yılının başından itibaren başlayacak. İkinci aşamada Siro, Batarya Geliştirme Merkezi ile Farasis Energy’nin en son teknolojisine dayalı Li-Ion NMC batarya hücreleri geliştirecek ve üretecek.

AĞIR VASITALAR İÇİN İLK ŞARJ İSTASYONU
OTOMOTİV dünyasında gündemi belirleyen elektrik dönüşümü konusunda önemli bir çalışmaya imza atan Mercedes-Benz Türk, Aksaray Kamyon Fabrikası’nda iki adet 350 kW’lık şarj ünitesi kurdu. Türkiye’de ağır vasıta araçlar için 350 kW kapasitede kurulan ilk şarj istasyonu olma özelliğine sahip olan yeni şarj üniteleri, Mercedes-Benz Kamyon Üretim Mühendisliği Başkanı Prof. Uwe Baake ve Mercedes-Benz Türk Kamyon AR-GE Direktörü Melikşah Yüksel’in katılımıyla devreye alındı. Melikşah Yüksel, “Gerçekleşen bu yeni kurulum ile Aksaray AR-GE Merkezimiz, Mercedes-Benz yıldızı taşıyan kamyonların tüm dünyadaki ‘tek uzun yol testi merkezi’ görevine ek olarak; sıfır emisyon hedefi kapsamında elektrikli araçların da yol testi merkezlerinden biri olma görevini üstlendi” dedi.

GÜNEŞ TOPLA BİZİM İÇİN
YENİLENEBİLİR enerji kaynakları ve elektrikli araç şarj istasyon altyapısına yaptığı yatırımlarla dikkat çeken Zorlu Enerji’nin yeni nesil teknoloji markası ZES’in desteklediği ‘İTÜ ZES Güneş Arabası Ekibi’, Belçika’daki eski F1 pisti Circuit Zolder’da Eylül ayında katılacağı solar arabaları yarışı ‘European Solar Challenge’ öncesi, güneş arabası ‘ARIBA ZES X’ ile 1300 kilometrelik kapsamlı bir Türkiye turuna çıkıyor. 7-12 Ağustos 2022 tarihleri arasında gerçekleşecek tur; İstanbul’dan başlayarak Bursa, Eskişehir, Konya ve Ankara illeri ile devam edecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi