Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Otomobil almak bu kadar zor olmamalı

Türkiye’de nüfusun büyük bir kısmı bırakın sıfırı, 2.el otomobil bile alamayacak durumda. Alabilenlerin ise gücü ancak 10 yaş üstüne yetebiliyor. Daha kötüsü ise 8 ay sonunda satılan her 100 ikinci el otomobilin 31’inin 20 yaş ve üzerinde olması. Barınmadan sonra en büyük ihtiyacımıza ulaşmak bu kadar zor olmamalı!

TÜRKİYE tarihinde sıfır veya ikinci el bir otomobil almak hiç bu kadar zor olmamıştı. Bir taraftan satın alma gücümüz hızla erirken diğer taraftan otomobil fiyatları kurlara, artan üretim maliyetlerine ve yüksek vergilere bağlı olarak durmadan yükseliyor. Bunların üstüne krediye ulaşmak da imkânsız hale gelince, ne yazık ki nüfusun büyük kısmı ne sıfır ne de ikinci el bir otomobil alamıyor. Ama barınmadan sonra en büyük ihtiyacımız olan otomobillere (mobilite) sahip olmak bu kadar zor olmamalı. Bugün düşünün ÖTV olmasa herkes daha rahat otomobil sahibi olabilecek.


2. EL 2 AYDIR DÜŞÜYOR
Ülkemizde yılda ortalama 600 bin adet sıfır otomobil satıldığı düşünülürse, son yıllarda insanlar mobilite ihtiyacını ağırlıkta olarak 2. el otomobille sağlamaya çalışıyor. Ama orada da büyük sıkıntılar var. EBS Danışmanlık’ın hazırladığı verilere göre, Eylül 2021’den sonra 9 ay boyunca kesintisiz büyüyen 2.el otomobil pazarı son 2 aydır ciddi şekilde daralıyor. Bunda da en büyük etken kredi yollarının kapanması, yüksek fiyatlar, ÖTV söylentileri ve biraz da 6 ay ve 6 bin km sınırlaması.


10 YAŞ VE ÜZERİ ARTIYOR
Temmuz ayında %7,8 düşen 2.el otomobil pazarındaki daralma ağustos ayında %12,9’a kadar yükseldi. Ama detaylar durumun daha kötü olduğunu ortaya koyuyor. Daralan 2.el otomobil pazarında satılan otomobillerin yüzde 60,04’i 10 yaş ve üzeri, yüzde 43,35’i 15 yaş ve üzeri, yüzde 31,32’si ise 20 yaş ve üzeri otomobillerden oluşuyor. Geçen sene aynı dönemde 10 yaş ve üzerinin oranı yüzde 52 civarındaydı, varın siz düşünün. Sonuç olarak bırakın sıfır otomobili, ikinci elin bile artık yenisini alamıyoruz. 8 ay sonunda sıfır otomobilleri de dâhil ettiğimizde satılan her 100 otomobilin 30’unun 20 yaş ve üzeri yani hurda niteliğindeki araçlar olduğu ortada. Başka söze gerek yok!

YEN BİR OTOMOBİL HAYALDEN ÖTE
EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, otomobil satışlarındaki daralmayı, “Nasıl daralmasın ki; yüksek fiyat, enflasyon ve kredi almada ki zorluk vatandaşın alım gücünü de sıfırladı” diye yorumluyor. Şahin şöyle devam ediyor; “Bugün 2.el otomobil pazarında satılan her 100 otomobilin 60 adeti 10 yaş ve üzeri modellerden oluşmakta. Zaten bu rakamında yarısı 20 yaş üzeri hurda niteliğinde ki otomobiller… 1000 kişiye düşen 162 adet otomobil ile Avrupa’nın açık ara son sırasında bulunan 85 milyonluk ülkede nüfusun %90’i için artık yeni bir otomobil almak hayalden de öte…”

SINIFININ REFERANSI OLACAK MI?
YENİ Peugeot 308, 1 yıl rötarlı geldiği Türkiye'de 775.000 TL ile 915 bin TL arasında değişen 'kampanyalı' fiyatlarla satışa sunuldu. Tamamen yenilenen 308, markanın yeni aslan logosunun taşıyan ilk model unvanına da sahip. Yeni modelde EAT8 otomatik şanzımanın standart olarak sunulduğu 130 HP’lik 3 silindirli turbo beslemeli benzinli 1.2 PureTech motor ile Active Prime, Allure ve GT adı verilen 3 donanım seçeneği bulunuyor. Yeni 308’in dizel seçeneği olmayacak 2023’te elektrikli versiyonu gelecek.

2.500 ADET SATACAK
Peugeot’nun 1.5 ay önce Türkiye Genel Müdürü olan Gülin Reyhanoğlu, bu yılın ilk 8 ayında 18.000 adetlik satış gerçekleştirdiklerini belirterek, “Son 4 ayda ise 21 bin adet daha araç satıp yılı 39 bin adetle tamamlayacağız. Aslında yıllık toplam satışın yüzde 54’ünü son çeyreğe bırakmış durumdayız. Bu dönem içinde yeni 308’den 2500 adet satmayı hedefledik. Bu da kendi segmentinde %13’lük pay demek. Biz yeni 308 ile bu segmentin üst seviyelerini hedefliyoruz. Oralarda bir referans modeli olmak istiyoruz. 2023 yılında ise toplam satışımızın tarihi seviye olan 57 bin adede, bunun içinde yeni 308’inin payının ise yüzde 10’a çıkartmayı hedefliyoruz” dedi.

11 ülkeyi bıraktı Türkiye’ye geldi

FRANSIZ lastik devi Michelin’nin Türkiye Genel Müdürü Yann Guelorget oldu. Guelorget, profesyonel kariyerine Eylül 1998'de başladı ve Michelin Grubu'nda 15 yılı üretim, 7 yılı Tedarik Zinciri olmak üzere toplam 24 yıl boyunca çeşitli görevlerde bulundu. Michelin Türkiye organizasyonuna katılmadan önce Guelorget, Michelin Grubu’nun 11 ülkenin yer aldığı Doğu Avrupa bölgesinden sorumlu B2B Satış Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyordu.

Alman kiralama devi Türkiye’ye giriş yaptı

HUNKO Otomotiv’in şemsiyesi altında 2014 yılından bu yana araç kiralama faaliyeti gösteren WindyCar Rental ile Almanya’nın araç kiralama ve teknoloji devi wheego güçlerini birleştirdi. “wheego WindyCar” markasıyla hizmet verecek işbirliği hakkında konuşan Hunko Otomotiv Başkanı Ömer Koyuncu, “Bu vizyon ile Türkiye’de yeni mobilite çözümlerine liderlik etmeyi amaçlıyoruz. 3 yıl içinde 50 ofise ulaşıp, 5 bin adetlik araç parkına ulaşmak istiyoruz”dedi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi