Otomobilde kıtlık: Ne içeriye veriyor ne ihraç ediyorlar

Otomobilde kıtlık: Ne içeriye veriyor ne ihraç ediyorlar
Türkiye’de otomobil ihracatı eylül ayından bu yana büyük kayıp yaşıyor. Eylülde yüzde 29, ekimde yüzde 12,5 düşen otomobil ihracatı kasım ayında da yüzde 17 daraldı. Yani Türkiye’de otomobil üreticileri tedarik problemlerine...

Türkiye’de otomobil ihracatı eylül ayından bu yana büyük kayıp yaşıyor. Eylülde yüzde 29, ekimde yüzde 12,5 düşen otomobil ihracatı kasım ayında da yüzde 17 daraldı. Yani Türkiye’de otomobil üreticileri tedarik problemlerine bağlı talebe yönelik ne içeri otomobil verebiliyor, ne de ihracata yetecek üretim yapabiliyor.

OTOMOTİV sektörü, iç pazarda hem tedarik problemleri hem de kur ve vergilerle artan fiyatlara bağlı ciddi kayıplar yaşarken, özellikle otomobil ihracatında da aylardır kayıplar veriyor. Yani Türkiye’de otomobil üreticileri tedarik problemlerine bağlı talebe yönelik ne içeri otomobil verebiliyor, ne de ihracata yetecek üretim yapabiliyor. Türkiye ihracatının 15 yıldır üst üste lideri olan otomotiv sektörünün, son aylarda tedarik sanayindeki artışa rağmen ihracatında ciddi kayıplar yaşanması, ana sanayi üretimini de derinden etkiliyor. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre,11 ay sonunda otomotiv ihracatı baz etkisiyle 2020’ye (sınırlar kapandı) göre yüzde 16 artarak 26.4 milyar dolara çıksa da, eylülden bu yana ciddi kayıplar yaşadığı ortada.

TEDARİK SANAYİ KURTARDI
Çip krizine bağlı olarak özellikle otomobil ihracatında yaşanan kayıplarla birlikte eylülde yüzde 5.3, ekimde yüzde 10.6 daralan otomotiv ihracatı, kasım ayında da yüzde 6.6 düştü. Tedarik sanayi sayesinde kayıpların boyutları çok görünmese de, eylülde yüzde 29, ekimde yüzde 12,5 daralan otomobil ihracatındaki kaybın boyutu kasımda yüzde 17’i aştı. Kasımda toplam ihracat yüzde 6,6 düşüşle 2.5 milyar dolara inerken, tedarik sanayinin ihracatı yüzde 13,5 artarak 1 milyar 29 milyon dolara çıktı. Otomobil ihracatının yüzde 17 azalarak 834 milyon dolara gerilediği kasım ayında, Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı yüzde 39 azalarak 328 milyon dolara, Otobüs-Minibüs-Midibüs ihracatı ise yüzde 9 artarak 156 milyon dolar oldu.

AB’NİN PAYI CİDDİ DÜŞTÜ
Yani tedarik sanayi olmasa otomotiv ihracatındaki kayıp çok daha büyük olacaktı. Kasım ayında ülke grubu bazında en büyük pazar olan Avrupa Birliği ülkelerine ihracat yüzde 10 azalarak 1 milyar 633 milyon dolar olurken, AB ülkeleri toplam ihracattan yüzde 64,5 pay aldı. Kasımda Afrika Ülkelerine ve Kuzey Amerika’ya yüzde 13’er, İngiltere’ye yüzde 30,5 ihracat artışı yaşanırken, diğer Avrupa Ülkeleri ve Ortadoğu Ülkelerine yüzde 17’şer ihracat düşüşü görüldü.

İÇ PAZARDA İTHAL PAYI ARTTI

TÜRKİYE’de kasım ayında toplam pazarda Türkiye’de üretilen araçların payı %41,97’e gerilerken, ithal araçların payı ise yüzde 58,03 oldu. Kasım 2020’de yerli araçların payı yüzde 46,60 iken, ithallerin oranı yüzde 53,40’tı. Ocak-kasım döneminde de yerli araçların payı yüzde 45,16’dan yüzde 43,17’e gerilerken, ithallerin payı ise yüzde 54,84’ten, yüzde 56,83’e çıktı.

HER 100 ADEDİN 97'Sİ YERLİ OLDU

11 ay sonunda toplam iç Pazar satışlarında yerlilik oranı en yüksek olan üretici Karsan olurken, Fiat’taki yerlilik oranı ise yüzde 96,83 oldu. Eylül sonunda Gebze’deki fabrikası kapanan Honda’nın 11 ay sonunda yerlilik oranı yüzde 75 olurken, Kasım ayında ise eldeki stoka bağlı yüzde 14’e kadar geriledi.