Otomotiv sanayi köşeye sıkıştı!

Otomotiv sanayi köşeye sıkıştı!
Toplam otomotiv üretimi iç pazardaki kayıplara ihracat da eklenince mart ayında yüzde 14 gerilerken, otomobil üretimindeki kayıp ise yüzde 24’ü buldu. Mart ayında özellikle otomobil satışları ve ihracatında yaşanan yüzde 30’un...

Toplam otomotiv üretimi iç pazardaki kayıplara ihracat da eklenince mart ayında yüzde 14 gerilerken, otomobil üretimindeki kayıp ise yüzde 24’ü buldu. Mart ayında özellikle otomobil satışları ve ihracatında yaşanan yüzde 30’un üstündeki daralma, otomotiv sanayini köşeye sıkıştırdı.

OTOMOTİV Sanayii Derneği (OSD), hem mart ayı hem de ilk çeyrek verilerini açıkladı. Mart ayında toplam otomotiv üretimi hem iç pazardaki daralma hem de ihracattaki kayıplar nedeniyle yüzde 13,7 düşerek 106 bin 575 adede geriledi. Bu dönemde özellikle otomobil üretimindeki kayıp yüzde 24’ü buldu. Üretimdeki kaybın artmasını açıkçası ticari araçlar biraz frenledi. Martta ağır vasıtalar dahil toplam iç pazar satışlarına baktığımızda ise yüzde 31,8 düşüşle 68 bin 245 adede gerilediği görülüyor. Aynı dönem otomobil satışları ise yüzde 34 düştü. Bu zamana kadar iç pazar düşse bile otomotiv sanayinin sigortası olan ihracat kaadında da hem Ukrayna-Rusya savaşı hem de tedarik problemlerine bağlı kayıpların arttığı gözlemlendi. Toplam ihracat mart ayında yüzde 17,5 düşerken, otomobil ihracatındaki gerileme ise yüzde 31,8’i buldu.

3 AYDA KAYIPLAR ARTTI
Mart ayındaki sonuçların etkisiyle birlikte ilk çeyrekteki daralma da arttı. Ocak-Mart döreminde toplam üretim, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12,4 azalarak 302 bin 730 adet, otomobil üretimi ise yüzde 21,5 azalarak 166 bin 363 adet oldu. 3 ay sonunda yine ticari araç kaybın artmasını engelledi. Ticari araç grubunda 2022 yılı Ocak-Mart döneminde toplam üretim yüzde 2 seviyesinde artarken, bu oran ağır ticari araçlarda yüzde 28 oldu. Hafif ticari araç üretiminde ise yüzde 0,3 oranında düşüş yaşandı.

OTOMOBİL İHRACATI DÜŞÜYOR
İlk çeyrekte toplam otomotiv ihracatı ise bir önceki yıla göre adet bazında yüzde 14 oranında azalarak 225 bin 550 adet olarak gerçekleşti. Otomobil ihracatı da yüzde 20 oranında azalarak 124 bin 599 adet oldu. Otomotiv pazarına bakıldığında ise bu yılın ilk çeyreğinde geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 22,6 oranında daralma yaşandı ve toplam pazar 160 bin 16 adet olarak gerçekleşti. Otomobil satışları ise yüzde 25,3 düşerek 116 bin 834 adede geriledi.

KAPASİTE KULLANIMI YÜZDE 63'E GERİLEDİ
OCAK-Mart döneminde 2 milyon adedin üzerinde üretimde kapasitesi bulunan otomotiv sanayisinin toplam kapasite kullanım oranı yüzde 63’e geriledi. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde yüzde 65’e yakındı. Araç grubu bazında ise; hafif araçlarda (otomobil + hafif ticari araç) yüzde 62, kamyon grubunda yüzde 91, otobüs-midibüs grubunda yüzde 12 ve traktörde de yüzde 63 seviyesinde kapasite kullanımı gerçekleşti.

OTOMOTİV SANAYİ ZİRVEYİ KAPTIRDI


İHRACATIN lideri otomotiv sanayi marttaki sonuçlarla birlikte ilk 3 ay sonunda zirveyi kimyevi maddeler ve mamulleri sektörüne kaptırdı. Otomotiv sanayi, mart ayında 2 milyar 295 milyar dolarlık ihracat yaparken, kimya sanayi 2 milyar 983 milyon dolarla ilk sırada yer aldı. Bu sonuçla ilk 3 ay sonunda da kimya sanayi 7 milyar 510 milyon dolarla ilk sırada yer alırken, otomotiv sanayi ise 7 milyar 478 milyon dolar ile uzun süre sonra ilk kez ikinci sıraya geriledi.