Otomotivde gelecek planlanandan çok önce geldi

Otomotivde gelecek planlanandan çok önce geldi
TÜRKİYE otomotiv endüstrisi, bu yıl 11’inci kez düzenlenen Aftermarket (Satış sonrası) Konferansı’nda buluştu. Konferansın açılış konuşmasını yapan Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Albert...

TÜRKİYE otomotiv endüstrisi, bu yıl 11’inci kez düzenlenen Aftermarket (Satış sonrası) Konferansı’nda buluştu. Konferansın açılış konuşmasını yapan Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Albert Saydam, dünyada günlük yaşamdaki her unsurun salgının etkisiyle beklenenden daha hızlı bir değişime uğradığının altını çizerek, “Değişime hazırlıklı olmak diye bir durum söz konusu değil. Değişimi içeren gelecek geldi bile. Bu da otomotiv sektörü olarak bizlerin pek alışkın olduğu ve hoşuna giden bir durum değil” dedi. Geleneksel araç anlayışının elektrikli ve hibrit araçlarla değiştiğini belirten Saydam şöyle konuştu: “Bu değişim ile otomotiv tedarik sanayisinin, ürün gamını geliştirmesi lazım. Yurt dışı yatırımlara ağırlık vermeli, farklı iş modellerini değerlendirmeliyiz.”
KATMA DEĞER DÜŞECEK
Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetler Derneği (OSS) Başkanı Ziya Özalp ise elektrikli araçlarla birlikte geleneksel araç anlayışında yaşanan değişimin; Türkiye otomotiv satış sonrası pazarına yönelik etkilerinin 2035 yılından sonra çok daha ciddi olacağını söyledi. Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Baran Çelik de “Türkiye’den ihraç edilen araç ve komponentlerdeki katma değer şu an iyi seviyelerde. Ancak elektrikli ve yeni nesil araçların artmasıyla katma değer hızla düşecek. Elektrikli ve yeni nesil araçlarda batarya ile yazılımlar, maliyette çok önemli bir yer tutuyor. Aftermarket sektörü bu dönüşümden etkilenecek ve şimdiden bu doğrultuda aksiyon alınması gerekli” açıklamasını yaptı.