Otoyollarda 97.9 Milyar Lira Kayıp

Otoyollarda 97.9 Milyar Lira Kayıp
Karayolları bilançosunu inceleyen Sayıştay, otoyollar için verilen garanti ödemelerinin eksik hesaplandığını ortaya çıkardı. Sayıştay’a göre 97.9 milyar liralık ödeme taahhüdü kayıtlarda görünmüyor. Bahadır Özgür’ün...

Karayolları bilançosunu inceleyen Sayıştay, otoyollar için verilen garanti ödemelerinin eksik hesaplandığını ortaya çıkardı. Sayıştay’a göre 97.9 milyar liralık ödeme taahhüdü kayıtlarda görünmüyor. Bahadır Özgür’ün Duvar.com.tr’deki yazısına göre Karayolları Genel Müdürlüğü’nün denetiminde pek çok eksiklik, usulsüzlük, müteahhit firmalara fazla ödemeler tespit edildi. En dikkat çekeni ise kamuoyunda tepkiyle karşılanan otoyol ve köprü geçişlerindeki garanti ödemeleriyle ilgili.
İşletmeye açılan otoyollarda 31 Aralık 2020 itibariyle toplam 179 milyar 635 milyon 821 bin 290 lira garanti tutarı kaldığını, buna karşın bilançoda kalan tutarın 81 milyar 711 milyon 958 bin 952 lira olarak kaydedildiğine dikkat çekti. Dolayısıyla devletin kayıtlarında 97 milyar 923 milyon 862 bin 337 TL’lik eksik görünüyor.
Sayıştay hesaplamaların “sıfır araç geçmesi” senaryosuna göre idarece hazırlandığını, garanti ödemesi hesaplanırken yalnızca “geçecek muhtemel araç sayısı” değil; önümüzdeki 10-15 yıllık döviz kuru ile ABD tüketici fiyatları endeksi projeksiyonlarının da oluşturulması, hesapların buna göre yapılması gerektiği vurgulandı. Bunun yanında işletme sürelerinin tamamının da dikkate alınmasının şart olduğu ifade edildi. Ve idarenin bunların hiçbirini dikkate almadığı belirtildi.