OTURDUĞU YERDEN YÜRÜYENLERE ÇATTI

OTURDUĞU YERDEN YÜRÜYENLERE ÇATTI
Avukatlık yasasını ve baroların yapısını değiştirecek düzenlemeye tepki olarak bulundukları illerden yola baro başkanlarının savunma yürüyüşü ikinci gününde sürüyor. Bugün Ankara’ya varmaları beklenen baro başkanları...

Avukatlık yasasını ve baroların yapısını değiştirecek düzenlemeye tepki olarak bulundukları illerden yola baro başkanlarının savunma yürüyüşü ikinci gününde sürüyor. Bugün Ankara’ya varmaları beklenen baro başkanları yürüyüş için “Adalete, bağımsız yargıya, savunmaya yapılan hiçbir yürüyüş bizi yormaz” değerlendirmesi yaptı.

AK Parti, “çoklu baro, nispi seçim sistemi” öngören düzenlemeyi baroların itirazlarına rağmen ekim ayında yapılacak baro seçimleri öncesi yasalaştırmak istiyor. Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu öncülüğünde 31 baro başkanının katılımı ile oluşturulan ‘müzakere heyeti’, geçtiğimiz hafta hükümet yetkilileri ile bir dizi görüşme yaptı ve yasa teklifinin geri çekilmesini talep etti.
Aradan geçen bir haftalık süreçte yasa teklifi hazırlıklarının devam etmesine tepki gösteren barolar, müzakere sürecinin sonuç vermediğine dikkat çekerek Ankara’ya ‘savunma yürüyüşü’ başlattı. İstanbul Barosu başta olmak üzere bulundukları illerden yola çıkan İzmir, Antalya, Denizli, Diyarbakır, Trabzon, Mersin, Adana, Kocaeli, Malatya ve Eskişehir Barosu Başkanları, ilk gün 20 kilometrelik adalet yürüyüşü gerçekleştirdi.
Baro başkanlarını Ankara girişinde Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan karşılayacak. Baroların ilk durağı Anıtkabir olacak. Ardından Türkiye Barolar Birliği’ne olağanüstü toplantı talebinde bulunacak olan barolar, savunma üzerinden yapılmak istenen yasa değişikliği teklifinin toplumda oluşturacağı hak kayıplarını anlatacak. Barolar bu kapsamda gazetelere ilan verecek, sosyal medya üzerinden kampanya düzenleyecek.
‘Savunma Yürüyüşü’ne Anadolu Adliyesi önünden başlayan İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, yürüyüş boyunca çevrede bulunan vatandaşlardan destek aldığını ifade etti ve “80 baro başkanı olarak 19 Mayıs ve 1 Haziran’da açıkladığımız bildiriye sadık kalıyoruz. Hukuka, bağımsız yargıya, halkın hak arama merci olan savunmaya doğru yürüyoruz. Eğer tasarı geçerse yargının bağımsızlığı konusunda son noktanın konulmuş olacağına inanıyoruz. Baroların bir mücadele alanı da kalmayacak. Bu yüzden bizim mücadelemiz devam edecek” dedi.
Baroların yürüyüşüne iktidar kanadından ilk yorumu yapan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan “Baro başkanları içeriğini henüz bilmedikleri bir kanun teklifi için neden yürür ki?! Çalışılan teklif için tüm baro başkanları adına 30 başkan ile uzun uzun görüşüldü. Yasama yetkisi / takdir tabi ki TBMM’de. Keşke barolar daha özgün bir duruş tercih edebilseydi” dedi.

Feyzioğlu, baroların yürüyüşünü şüpheli buldu

80 İl Barosunun başlattığı yürüyüş sürerken, CNNTürk’te canlı yayına katılan Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, “Bu yürüyüş avukatların yargının sorunlarını çözmek için midir? Yoksa başka bir şey için midir?” diye sorarak baro başkanlarının yürüyüşünden şüphesini dile getirdi. Bir soru üzerine de, “Ben devletin menfaatlerini hukuk çerçevesinde korumakla görevli bir örgütün başkanıyım” dedi. CNN Türk’te Hakan Çelik’in sunduğu ‘Burası Hafta Sonu’ programına konuk olan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, baro başkanlarının yürüyüşüyle ilgili değerlendirmede bulundu. Feyzioğlu, “Bir kere 80 baro yürümüyor, 30 civarında baro yürüyor. Bu onların demokratik hakkı. Sorun gerçekten bu yürüyüş avukatların yargının sorunlarını çözmek için midir? Yoksa başka bir şey için midir? Çoklu baro kavramına karşıyız. 80 baromuz da karşı. Bir ilde birden fazla baro kurulmasına izin veren bir düzenlemeyi istemiyoruz. Yargının üç ayağından biri olan barolar için yanlış buluyoruz. Sayın Cumhurbaşkanına da anlattım” dedi.
İstifasını isteyerek, olağanüstü genel kurul çağrısı yapan baroları işaret eden Feyzioğlu, “İki tane alçak, savcımızı şehit ettiler. Bir müzik grubu var. Ama bu müzik grubu bir konserine savcımızı şehit eden katillerden birinin ailesini telefonla bağlıyor. ‘Hepimiz Şafak Yayla’yız’ diye sloganlar… ‘Şafak sizinle gurur duyardı’ diye konuşmalar. Bu müzik grubu terör örgütünü övdüğü için konser yapılmasına izin verilmiyor. Yargıya gidersiniz, dedikleri doğru değilse kaldırtırsınız. Ama bu müzik grubunun açlık grevi yapan solisti öldü, diye İstanbul Baro Başkanı her gün gittiği Adliye’ye adı verilen şehit savcıyı öldürenlerin ardından ‘sadece türkülerini söylemek istiyordu’ diye ağıt yakması normal mi? İstanbul’un 48 bin avukatından kaçı buna ‘normal’ der. Savcıyı şehit edenler kahraman ilan edilmez” ifadelerine yer verdi. Feyzioğlu’nun CNNTürk canlı yayınındaki bu sözlerine baro başkanlarından arka arkaya açıklamalar gelirken, sosyal medyadan tepki yağdı. Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan, “TBB Başkanlık makamını işgal eden Metin Feyzioğlu az önce beni ve bazı Baro Başkanlarımızı yine hedef gösterdi. Başımıza bir şey gelirse sorumlusu MF’dir!” derken Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt “Altına imza attığınız, bizzat okuduğunuz 1 Haziran bildirisinde yazıyor ne için yürüdüğümüz. Baro başkanlarını hedef gösteren TBB Başkanı olarak geçeceksiniz tarihe. Ekranda masal anlatmak değildir başkanlık. Cübbesini teriyle sırılsıklam eden, onu namus bilen başkanlara selam olsun” açıklaması yaptı.