ÖTV baremleriyle uğraşılacağına önümüz açılmalı!

ÖTV baremleriyle uğraşılacağına önümüz açılmalı!
OSD Başkanı Haydar Yenigün, geçen hafta ÖTV matrah sisteminde yapılan değişiklikle ilgili, “ÖTV’deki bu baremlerle vs. uğraşmak yerine otomotivin önünü açacak yepyeni bir düzenlemeye ihtiyaç var. Bu sayede memlekete çok...

OSD Başkanı Haydar Yenigün, geçen hafta ÖTV matrah sisteminde yapılan değişiklikle ilgili, “ÖTV’deki bu baremlerle vs. uğraşmak yerine otomotivin önünü açacak yepyeni bir düzenlemeye ihtiyaç var. Bu sayede memlekete çok çok daha fazla katkı sağlayabiliriz” dedi.

OTOMOTİV Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün, geçen hafta ÖTV matrahlarında yapılan değişiklikle ilgili olarak çok net konuştu. Otomotiv sektörünün yıllardır dış ticaret fazlası verdiğini ve 1000 kişiye düşen araç sayısıyla çok büyük potansiyeli olduğunu hatırlatan Yenigün, “ÖTV’deki bu baremlerle vs. uğraşmak yerine otomotivin önünü açacak yepyeni bir düzenlemeyle memlekete çok çok daha fazla katkı sağlayabiliriz” dedi. Üretimdeki sıkıntılar ve ekonomik düzendeki sıkıntılar nedeniyle son 4 yıldır araç satışlarının düştüğünü hatırlatan Yenigün şunları söyledi:

ÇOK DAHA KOMPLEKS OLDU
“Bu durumda devlet vergi kazancı sağlayamıyor. ÖTV matrahlarında yapılan değişiklik mecburiyet nedeniyle yapılmış çok kısa vadeli bir düzenleme. Fiyatlarda %5-%10 arasında bir azalma sağlayacak gibi gözüküyor. Ama ilave baremler nedeniyle varolan sistem daha da çok kompleksleşmiş durumda. Benim buradaki bakış açım Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat hedefleri ve elektrifikasyon ile ilgili 2030-35 ve 40 yılı hedeflerine bakarak, otomotivin önünü açacak ve devlete de gelir sağlayacak bir sisteme geçmemiz lazım.”

SENDİKAYLA ANLAŞMA
Metal işçi sendikaları ve işveren sendikası arasında anlaşmayla sonuçlanan toplu iş sözleşmesi hakkında sorulan soruları da cevaplayan Yenigün, sonuçtan çok mutlu olduğunu söyledi. Bu sene ilk defa sendikanın talep ettiği rakamın yakınına gelen bir anlaşmaya imza attıklarını hatırlatan Yenigün, “Sendikanın yüzde 29,4 talebi vardı, anlaşma yüzde 27,4 ile sonuçlandı. Tarihte bu kadar yakın bir anlaşma hatırlamıyorum.

Bunun altında yatan en önemli neden, bizim gibi MESS üyesi şirketlerin varolan sistemdeki sıkıntıyı görmüş olması” dedi.

REKOR MUTLU İŞÇİYLE GELİR
Otomotiv sanayisinde çalışan insanların çok yüksek kalibrede olduğu için hak ettiklerinin verilmesi gerektiğini de söyleyen Yenigün sözlerine şöyle devam etti: “Önümüze çıkan resim şöyle; Yüzde 27,4 ve enflasyonu kattığımız zaman artış yüzde 60’ın üzerinde. Yüzde 36 enflasyon olan bir yerde yüzde 60 zam almak gerek asgari ücretten gerekse diğer şirketlerin çok üzerinde. Biz MESS olarak ve OSD olarak bu konudan çok mutluyuz. Şahsen ben de bu konudan mutluyum. Çünkü biz ancak çalışanlarımızı mutlu ettiğimiz derecede iyi işler çıkartabilir ve rekorlara imza atabiliriz. Mutsuz çalışanlarla hiçbir şey yapamazsınız. Keşke normalde %27 artış verseydik de enflasyon sıfır olsa ve direkt çalışanların cebine girseydi. Eğer enflasyon düşmezse bu tür zamlar belli bir miktarda eriyebilir.”

PAZARIN 772 BİN DEĞİL 1,2 MİLYON OLMASI GEREK

OSD Başkanı Haydar Yenigün, 2021’de otomotiv pazarının ağır ticariler de dahil 772 bin adetle kapandığını hatırlatarak, “Yine geçmiş iyi yılları incelediğimizde 2017’ye göre yüzde 22’lik bir azalma, bu 1 milyona göre olan eksiği gösteriyor. Hep 1 milyon diyorum, bu hesabı da arada hatırlatıyorum size. 1 milyon endüstri 2015-2016 ve 2017 yıllarında oldu. O günden bugüne Türkiye’nin yılda ortalama yüzde 5 büyüdüğünü varsayarsak, her yılı yüzde 5’i yuvarladığımızda bugünlerde 1 milyon 200 bini konuşmamız lazımdı referans noktası olarak. Dolayısıyla 772 binin 2019’a göre iyi bir rakam olmasına karşın, 1,2 – 1,25 milyon olarak beklenen pazara göre iyi bir rakam değil. Oldukça düşük bir rakam” diye konuştu.

2022'DE İHRACAT YÜZDE 11, ÜRETİM YÜZDE 8 ARTABİLİR

2022 yılına ilişkin öngörülerini de paylaşan Haydar Yenigün bunları şöyle açıkladı: “2021 yılında dünyada pandemi, tedarik problemleri nedeniyle 10,3 milyon araç az üretildi. Önümüzdeki dönemde bunun artacağını düşünüyoruz. Pazar 2022 yılında geçtiğimiz yıla nazaran daha yüksek olacak diye bir öngörümüz var. Bunun Türkiye’ye yansıtılmış haline bakarsak; ihracatta 2021 yılından %11-17 arasında daha yüksek bir rakam öngörümüz var. Bu iyi bir haber. Üretimde ise %8-15 arasında bir artış öngörüyoruz.Tabi bunlar öngörülerimiz, bahsettiğim sıkıntılarımız özellikle tedarikteki sıkıntılar buralarda belli rakamları değiştirebilir.”

DALGALARDAN ETKİLENMEDİ, 658 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPTI

SÜREKLİ yatırım yapmayı seven bir sektör olduklarının da altını çizen Haydar Yenigün, “ Otomotiv sektörü günlük, aylık veya bir yıllık, iki yıllık dalgalanmalardan etkilenmez. Uzun vadeli yatırım yapan bir sektördür. 2021’de 658 milyon doların üzerinde ciddi bir yatırım yapmışız. Bu yatırımların da bence en önemli kısmı 408 milyon dolar ile yeni model yatırımları. Yeni model yatırımları durmadı. İstihdama baktığımızda ise bir azalma söz konusu değil. Honda fabrikası kapanmasına rağmen onu diğer fabrikalardaki alımlar telafi etti” diye konuştu.

OTOMOTİV ÜRETİMİ 4 YILDA 400 BİN DÜŞTÜ

OTOMOTİV Sanayii Derneği (OSD) 2021 yılına ait verileri açıkladı. Buna göre, 2021 yılında toplam üretim 2020 yılına göre yüzde 2 azalarak 1 milyon 276 bin 140 adede gerilerken, otomobil üretimi ise yüzde 8 azalarak 782 bin 835 adet oldu. Bu dönemde, otomotiv ihracatı 2020 yılına göre adet bazında yüzde 2 oranında artıp 937 bin 5 adet olarak gerçekleşti. Otomobil ihracatı ise aynı dönemde yüzde 5 oranında azalarak 565 bin 361 adet oldu. OSD Başkanı Haydar Yenigün, Türkiye’de otomotiv sanayinin 2 milyon adedin üzerinde üretim kapasitesine sahip olduğunu belirterek, “2021 yılında bu kapasitenin yine ancak %65’ine ulaşabildik. Kapasite kullanımı yine bizim için çok çok değerli bir konu. Kapasiteyi ne kadar çok değerlendirirsek memleket için, şirketler için o kadar iyi iş yapmış oluyoruz” dedi.

2017’DE ÇOK MUTLUYDUK
Yenigün, sektör olarak hep 2017 yılına gönderme yaptıklarının da altını çizerek şöyle konuştu: “Çünkü 2015-2017 yılları arası bizim en mutlu olduğumuz yıllardı. 1 milyonluk bir pazara sahiptik. İhtiyacımız olan şey o diyorduk. Onunla mukayese ettiğimiz zaman gerek üretim gerek ihracatta o yıllara göre çok geride olduğumuzu söylüyoruz. İhracat rakamları 4 yıl önce 1,3 milyon civarındaydı. 1,7 milyon civarında da üretim yapıyorduk. O günleri hala özlüyoruz demiştik. O günler gelse araç başına transfer fiyatı yükselmesiyle beraber 10,62’ye gidilen kilogram başına dolar değeriyle o adetleri yakaladığımızda; ihracatımız sadece otomotiv sanayini değil, bu memleketteki herkesi çok çok daha memnun edecek bir parasal değere gelecek. O günleri bekliyoruz.”

TOPLAM ÜRETİMİ TİCARİLER KURTARDI

OSD raporlarına göre 2021 yılında toplam üretim yüzde 2 daralırken, ticari araç üretiminde ise baz etkisiyle de olsa yüzde 11 artış yaşandı. Yani otomobildeki üretim kaybı ticari araçla dengelendi. Bu dönemde, üretim hafif ticari araç grubunda yüzde 9, ağır ticari araç grubunda yüzde 40 oranında arttı. Pazara bakıldığında ise; toplam ticari araç pazarı 2020 yılına göre yüzde 13, hafif ticari araç pazarı yüzde 8 ve ağır ticari araç pazarı yüzde 51 oranında arttı. Baz etkisi dikkate alındığında 2021 yılında ticari araç pazarı 2017 senesinin yüzde 20 gerisinde kaldı. 2021 yılında otomotiv pazarı, 2020 yılına göre yüzde 3 azalarak 772 bin 722 adet olurken, aynı dönemde, otomobil pazarı da yüzde 8 oranında azaldı ve 561 bin 853 adet oldu.