Özel Okul Velileri İsyanda

Özel okullar karşısında seslerini duyurmak isteyen veliler sosyal medya hesapları üzerinden birleşti. @OzelVelileri hesabıyla Twitter üzerinden 3 günde 2 bin kişiye ulaşan platform yetkilileri “Müşteri değil, veliyiz. Dişimizden, tırnağımızdan artırdıklarımızı çocuklarımıza yatırıyoruz” diyor.

Pandeminin devam etmesi buna karşın devletin inisiyatifi vatandaşa bırakması sonucunda vaka sayıları her geçen gün artmaya başladı. Bu süreçte eğitim ve öğretimin nasıl yapılacağı ise tam bir muamma. Geçtiğimiz dönem uzaktan eğitimle tanışan öğrenciler, öğretmenler ve veliler pek çok sorunla karşılaşmıştı. Ayrıca derslerin online yapılması nedeniyle özel okullara ödenen ücretler de tartışma konusu haline gelmişti. Buna rağmen özel okullar farklı oranlarda fiyatlarını artırmaya devam ettiler.
Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Nurullah Dal, okul ücretlerinde indirime gitme konusunda genel bir karar alınmayacağını ama isteyen kurumların bunu uygulayabileceğini söylemişti. Maliyetlerde düşüş olmadığını, okul açısından bir kazanç söz konusu olmadığını belirten Dal, “Doğalgaz, elektrik bunlar yıllık bazda yüzde 2 gibi bir gider tutuyor. Bu hesapla iade olmaz. Bazı okullar kendileri karar alıp iade yapabilir ama bizim kurumsal olarak yapabileceğimiz bir şey yok” demişti.
Özel okullar karşısında örgütlü hareket etmek, Milli Eğitim Bakanlığı’na ve özel okullara seslerini duyurmak için sosyal medya hesaplarından bir araya gelen veliler Özel Okul Velileri Platformu’nu kurdu. Üç günde 2 bin takipçiye ulaşan platforma farklı illerden katılan veliler var. Platformla ilgili ulaştığımız adını vermek istemeyen platformun kurucularından N.Y sorularımızı yanıtladı.
Bir araya gelmeye ve sosyal medya üzerinden örgütlenmeye nasıl karar verdiniz?
N.Y: Pandemi döneminde çocuklarımızı üç ay okula gönderemedik. Özel okullardan veliler olarak bize bir açıklama yapmalarını istedik. Karantiya girdiğimiz dönemde özel okullar erken kayıt dönemi başlattı. Buna itiraz ettik. Sağlık Bakanlığı evlerden çıkmayın diyor siz erken kayda çağırıyorsunuz, bizi mağdur ediyorsunuz dedik. Ayrıca zam yapmaya devam ettiler. Ödediğimiz yemek ve servis ücretlerini talep ettik. Önce olmaz dediler sonra Özel Okullar Birliği karar aldı. Kayıt ücretinden düşeceğiz dediler ama okuldan kaydını alanlara ödeme yapılmadı. Ne zaman yapılacağını da bilmiyoruz. Onları da kayıt yaptırmaya zorluyorlar.
Bu dönem kayıtlar başlayınca yeniden servis ve yemek ücreti talep edildi. Bir düzenlemeye de gitmediler, tutumlarını aynen devam ettirdiler. Özel okul sektörü veliyi ve öğretmeni ezen bir sistem. Asıl amacımız özel okulların düzene girmesi, ticaret yapıyorlar tabi ama bakış açıları değiştirilmeli. Etkili olacağımıza inanıyorum. Gerçekten bu konuyla ilgili herkesin sıkıntısı var. Şu ana kadar üç günde 2 bin kişiye ulaştık.
KİTAP KOLİLERİNE KONULAN MASKELER DE PARALI!
Dün akşam veliler ‘Özel Okul Mağdurları’ hashtagiyle paylaşımlarda bulundu. Veliler arasında yeni tartışılmaya başlanan bir şey var mı?
Özel okullar şimdi de velilerden kitap ücretleri istiyor. Online olacaksa kitaplar yüksek 3500-4000 arasında değişen fiyatları var. Yüz yüze eğitim istiyoruz ama geçilmeyecek gibi görünüyor. Böyle bir dönemde velilerin de ekonomik krizden olumsuz etkilendiğini düşünecek olursak özel okula gönderen herkes çok zengin değil. Platformumuza katılan veliler arasında doktorlar, öğretmenler, maaşlı çalışanlar, kamu personeli olanlar çoğunlukta. Bu insanlar her şekilde etkilendi. Bu durumda 4 bin lira verip kitap alacaksın sonra da bu kitapları kullanmayacaksın, olacak iş değil!
Bazı okullar da şunu yapmış: Kitap kolilerine maske koymuşlar. Maskeye 300-400 fiyat yazmışlar. Grupta olan veliler bilgi verdi. Veli olmadan özel okul var olamaz. Özel okullar kısa çalışma ödeneği aldılar, ödeneği aldıktan sonra öğretmenleri mağdur etmeye devam ettiler. Öğretmenlerin maaşından kısarız diye sesler gelmeye başladı. Veli ve öğretmen olmadan okul olur mu?
Herhangi bir tepki aldınız mı?
Twitter da daha etkin olabilirdik, ama insanlar basına çıkmaya başladıkça, kendi isimlerini kullandıkça çekinir oldular. Çocuğuma kötü davranılırsa diye çekinmeye başladılar. Ancak bizler sesimizi duyurmaya devam etmeliyiz. Bazı okullar örneğin Bahçeşehir Koleji velileri, Bahçeşehir Koleji Mağdurları diye bir ekip kurmuş. Bu velileri okul yönetimi çağırıp çocuğunuzu okuldan alın demiş. Veliye çocuğu üzerinden baskı yapıyorlar. Hakaret içeren mesajları var.
Milli Eğitim Bakanı’na ulaşabildiniz mi?
Milli Eğitim Bakanı’na henüz ulaşamadık. Bir tek basın sesimizi duydu. Bakanımızın cevap vereceğine ve çözüm yolu bulunacağına inanıyorum. Özel okulların giderleri düşüyor. Elektrik, doğalgaz gibi giderler olmayacak. Özel okullar kendi kâr oranlarını düşürmeliler. İletişim halinde olduğumuz pek çok veli çocuklarının kaydını devlet okuluna almak istiyor ama şu an nakiller kapalı. 1000 aile bir olup çocuklarımızı özel okullardan almayı düşündük, ama nakiller kapalı, alamıyoruz.
“LİSE ÖĞRENCİLERİ AÇIK LİSEYE GEÇİYOR”
Bize lise öğrencileri de ulaşmaya başladı. Lisede okuyan öğrencilerin bir kısmının da açık liseye geçtiğini gördük. Aileler çocuklarını açık liseye evde otursun, sınava çalışsın mantığı ile almışlar.
“ÖĞRETMEN VE VELİYİ KARŞI KARŞIYA GETİRMEK İSTİYORLAR”
Sosyal medya üzerinden yaptığımız paylaşımlara sahte hesaplardan mesajlar gelmeye başladı. Öğretmenle veliyi karşı karşıya getirmek istediler, kötü mesajlar yayınladılar. Biz öğretmenlerin yanındayız. Özel sektör öğretmenlerinin oluşturduğu dernekle de iletişim halindeyiz. Öğretmenler de bir araya gelsin ve haklarını savunsunlar isteriz.
Ankara İzmir, Antalya, Kocaeli gibi pek çok şehirden aramıza katılan veliler var ve bu sayının her geçen gün artacağını düşünüyoruz. Bu oluşumun devamında il temsilcilerini seçip, her ilde daha etkin olmayı planlıyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Eda Yılmayan Arşivi