Özel sektörde çalışan öğretmenler sendikalaşıyor

 Mili Eğitim Bakanlığı’nın 2020-21 eğitim öğretim yılı verilerine göre, Türkiye’de resmi ve özel kurumlarda toplam 1 milyon 112 bin 305 öğretmen çalışıyor. Bu öğretmenlerin 162 bin 215’ini ise özel okul öğretmenleri oluşturuyor. Bu sayıya bir de özel kurslarda çalışan öğretmenler eklendiğinde sayı daha da artıyor.
Özel okullarda ve kurslarda çalışan öğretmenlerin özlük hakları, çalışma koşullarıyla ilgili önemli sorunlar var. Özel okul öğretmenleri, sorunlarını ve taleplerini dile getirmek için sendika kurdu; Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası. Bu, öğretmenlerin mesleki ve psikolojik iyi olma halleri, dolayısıyla öğrencilerin iyi olma hali ve eğitimin niteliği için çok önemli bir adım. Yıllardır dile getirilen, giderek de artan sorunların daha fazla görünür olması, çözüm üretilmesi için öğretmenler şimdi bir arada, daha yüksek sesle taleplerini dile getiriyor.  
Sosyal medya üzerinden haberleşen, sorunlarını, yaşadıkları hak kayıplarını dile getiren, çeşitli toplantılar yapan öğretmenlerin giderek sayısı arttı ve sonunda sendika kuruldu
(@ogretmensendika). Sendikanın kurucuları içinde yer alan Ozan Fındık kuruluş sürecini ve öğretmenlerin taleplerini şöyle dile getiriyor:
“Sosyal medyada sorunları konuştukça sayımız giderek arttı. Öğretmenlerin hukuki desteğe ihtiyacı olduğunu fark ettik. Gönüllü avukatlarla iletişim kurduk. Ücretsiz olarak öğretmenlere hukuki destek vermeye başladık. İş hukuku konusunda da bilgilerimizi artırdık. Salgına birlikte hak gaspları üçe dörde katlandı. Pandeminin ilk döneminde okullar kapatılırken özel okullar, kurslar öğretmenleri getirmeye devam etti. Anadolu’da sokağa çıkma yasağında bile kursa giden öğretmenler oldu, ihbarlar geldi. Bazı özel okullar kısa çalışma ödeneğine başvurdular. Sigortalar eksik yattı ama öğretmeni aynı şekilde, çalışma saatleri değişmeden çalıştırmaya devam ettiler. Uzaktan eğitimle mesai saatleri iyice arttı. Salgından önce de pek çok sorun vardı.
Asgari ücret altında maaş alan öğretmenler var
Özel Öğretim Kurumları Kanunu dışında meslek yasası talebimiz var. Özel sektör maaşının devlet öğretmeninin aldığı maaştan farklı olmaması gerekiyor. Asgari ücretten daha düşük alan öğretmen arkadaşlarımız var. Taban maaş uygulanmasını talep ediyoruz. Maaşların bir kısmını elden veren ve öğretmenin sigortasını asgari ücret üzerinden yatıran kurumlar da var. Kurumların denetlenmesinin daha iyi yapılmasını talep ediyoruz. Belirli süreli iş sözleşmesine tabiyiz. Senelik ya da iki senelik oluyor sözleşmeler. Bu sürenin sonunda öğretmenler işten çıkarılabiliyor. Tazminat hakkı da olmuyor. Özel okulda çalışan öğretmenler mevsimlik işçi değil. Maaşlarını alamayan öğretmenler de var. Özel okulların birçoğu öğretmenin haklarını tam olarak vermiyor. ”

Önceki ve Sonraki Yazılar
Umay Aktaş Arşivi