Özel temsilciler Moskova’da buluştu

Özel temsilciler Moskova’da buluştu
Ankara-Erivan arasındaki diplomatik ilişkileri başlatmak ve geliştirmek adına dün ilk görüşme yapıldı. Türkiye’nin özel temsilcisi Serdar Kılıç ve Ermenistan’ın özel temsilcisi Ruben Rubenyan, iki ülke ilişkilerinin normalleşmesi...

Ankara-Erivan arasındaki diplomatik ilişkileri başlatmak ve geliştirmek adına dün ilk görüşme yapıldı. Türkiye’nin özel temsilcisi Serdar Kılıç ve Ermenistan’ın özel temsilcisi Ruben Rubenyan, iki ülke ilişkilerinin normalleşmesi için dün Moskova'da biraraya geldi. Türk Dışişleri Bakanlığı, görüşmenin olumlu ve yapıcı atmosferde gerçekleştiğini duyurdu.

Diplomatik kaynaklara göre görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü. Türk ve Ermeni tarafları arasındaki görüşmenin içeriğine dair bilgi paylaşılmadı.

OLUMLU VE YAPICI GÖRÜŞME

Türk Dışişleri Bakanlığı, Türkiye-Ermenistan özel temsilcilerinin görüşmesine dair açıklama yaptı. Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, görüşmenin olumlu ve yapıcı bir atmosferde geçtiğini belirtilerek, "Taraflar, müzakereleri tam normalleşme hedefiyle ön şart olmaksızın sürdürme hususunda mutabık kalmışlardır. Özel Temsilciler arasındaki ikinci görüşmenin yeri ve tarihi diplomatik kanallardan bilahare belirlenecektir" denildi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, ilk görüşme, özel temsilciler ile heyetlerinin tanışmasına ve sürecin nasıl yürütüleceğine ilişkin görüş alışverişi yapmalarına olanak sağlayacak. Ermenistan'dan yapılan açıklamada, "önkoşulsuz" yapılacak görüşmeler sonucu Türkiye ile diplomatik ilişkilerin kurulması beklentisi dile getirildi. Ankara ve Erivan görüşmelere ilişkin ihtiyatlı bir iyimserlik içinde.

Türkiye ve Ermenistan, 2009'da İsviçre'nin arabuluculuğunda diplomatik ilişkilerin tesisi ve siyasi, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini amaçlayan ve Zürih Protokolleri olarak bilinen iki belgeye imza atmış ancak Bakü'nün Ankara'ya sert tepkisi nedeniyle protokoller askıya alınmıştı. Türkiye, Ermenistan ile 2022'de başlayan sürecin tüm aşamalarını Azerbaycan ile koordine edeceğini daha önceden ilan etmişti.