Özelleştirme değil işletme devri

Özelleştirme değil işletme devri
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “İlk Milli Helikopter Motoru TEİ-TS1400’ün Teslimi ve Tasarım Merkezi Açılış Töreni”ninde, tartışmalara konu olan tank palet fabrikasına ilişkin açıklamalarda bulundu.Tank palet fabrikasının...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “İlk Milli Helikopter Motoru TEİ-TS1400’ün Teslimi ve Tasarım Merkezi Açılış Töreni”ninde, tartışmalara konu olan tank palet fabrikasına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Tank palet fabrikasının Katar’a satışının söz konusu olmadığını savunan Erdoğan, özetle şunları söyledi:
“Her ne kadar birileri Arifiye’deki tank palet fabrikası üzerinden ülkemizi baltalamaya çalışsa da biz hedefimizden vazgeçmeyeceğiz. Her şeyden önce Arifiye’deki fabrika arazisi, binası, makinaları dahil 250 milyon doları bulan bir tesistir. Bu fabrikaya 20 milyar dolar diyen ya ömründe hiç fabrika görmemiştir ya da 20 milyar liranın ne anlama geldiğini bilmiyordur. Yani neresinden tutsanız elinizde kalacak bir iftirayla karşı karşıyayız.
Ayrıca yapılan işlemin adı satış değildir. İşin adı, işletme hakkı devridir. Mülkiyeti Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı kalmak üzere bir Türk şirketi olan BMC’ye, 25 yıllığına işletme devri yapılan fabrikanın Katarlı yatırımcılara satışı gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir. BMC, bazı projelerinde Katarlı yatırımcılarla da ortaklık ilişkisi kurmaktadır. Savunma sanayii projelerinde İngilizler, Amerikalılar, Almanlarla ortaklıklarda ne oluyorsa Katarlılarla da aynısı oluyor.
YATIRIM DÜŞMANLIĞI BURADA DA KENDİNİ GÖSTERDİ
Erdoğan sözlerini “Borsa İstanbul›un yüzde 10’luk hisse devrinde sergilenen yatırım düşmanlığı ve yatırımcıları menşeine göre ayrımcılığa tabi tutma zihniyeti burada da kendini göstermiştir” şeklinde sürdürdü.
CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “Devletin ordusu Katar’a satılmış. Ben değer biçemiyorum, 20 milyar dolar olduğu söyleniyor, 50 milyon dolara satılmış. Birileri mandacı oluyor” demiş, sözleri tartışma yaratmıştı. Başarır hakkında, soruşturma başlatılmıştı.

ERDOĞAN’A KENDİ KARARNAMESİYLE YANIT VERDİ

Eski CHP Milletvekili İlhan Cihaner, Tank Palet Fabrikası’na ilişkin “özelleştirilmedi” ifadelerine karşılık Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası bulunan 19 Aralık 2018 tarihli kararnameyi paylaştı. Cihaner, “Şu kararnameye rağmen ‘Özelleştirmedik’ demek halkı ahmak yerine koymak değilse nedir?” tepkisini gösterdi. Kararda, özelleştirme kapsamına alınan Tank Palet Fabrikası’nın ASFAT AŞ üzerinden 25 yıllığına kiralanmasına ilişkin 1105 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararının, toplam 7 maddeden oluştuğu görülüyor.