PAKİSTAN YÖNETİMİNDE DEPREM

PAKİSTAN YÖNETİMİNDE DEPREM
Pakistan'da Başbakan İmran Han’ın görevden alınmasına ilişkin oylamanın yapılacağı gün parlamento feshedildi. Başbakan İmran Han'ın müttefiklerinden Birleşik Halk Hareketi'nin koalisyondan çekilerek güven oylamasında taraf...

Pakistan'da Başbakan İmran Han’ın görevden alınmasına ilişkin oylamanın yapılacağı gün parlamento feshedildi. Başbakan İmran Han'ın müttefiklerinden Birleşik Halk Hareketi'nin koalisyondan çekilerek güven oylamasında taraf değiştirmesi sonrası güvensizlik oylaması oturumunda Han’ın görevden alınmasına kesin gözüyle bakılıyordu.

Pakistan parlamentosu başkan yardımcısı, oylamaya saatler kala yaptığı açıklamada, Başbakan İmran Han’ı görevden almayı amaçlayan bir önlemin anayasaya aykırı olduğunu söyleyerek oylamanın gerçekleşmeyeceğini açıkladı.

Hemen ardından ise Başbakan İmran Han’ın çağrısı üzerine Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi parlamentonun feshedildiği duyurdu. Pakistan’da ordu, siyasal süreçle bir ilgisinin olmadığını açıkladı.

Fesih kararının ardından idari yönetimde bazı kritik isimlerin değişikliği de duyuruldu.

ABD’Yİ SUÇLAMIŞTI
Pakistan’da Han’ın Başbakanlığı kaybetmesine neden olacak oylamanın iptal edilmesinden önce Başbakan Han’ın ittifak kurduğu bazı milletvekilleri muhalif tarafa geçti. Han’ın partisinden 13 vekil karşı tarafa geçerken Kabine'den bazı bakanlar da istifa etti.

İmran Han, kendisini görevden alma girişimini ‘rejim değişikliği’ olarak niteleyerek ABD’yi suçlamıştı.

‘OYLAMANIN SONUCUNU KABUL ETMEYECEĞİM’
İmran Han, oylamanın sonucunu kabul etmeyeceğini de söylemişti. Pakistan’da muhalefet, Han’ı ekonomiyi canlandırmakta ve yolsuzluğu ortadan kaldırmakta başarısız olmakla suçluyor.

Pakistan’da başbakan Han destekçileri ve karşıtları yaşanan siyasi gerilim üzerine sokaklara döküldü

PAKİSTAN SİYASETİ HEP KARIŞIK
1947’de İngiltere’den bağımsızlığını kazanmasından bu yana hiçbir başbakan tam beş yıllık bir görev süresini tamamlamadı ve nükleer silaha sahip komşusu Hindistan’la sürekli anlaşmazlık içinde olan ülkede bugüne kadar defalarca darbe gerçekleşti.

Eski kriket oyuncusu olan Han özellikle son zamanlarında ülkedeki ekonomik kriz ve Afganistan’da yaşananlar yüzünden zor günler geçiriyor. Parlamentodaki çoğunluğu kaybeden Han, yapılması planlanan oylamanın sonucunu kabul etmeyeceğini defalarca söylerken destekçilerini de sokağa çağırmıştı.

Muhalefetteki Pakistan Halk Partisi’nin (PPP) başkanı Bilawal Butto Zerdari, Cumartesi gecesi Han’ın çoğunluğunu kaybetmesine rağmen iktidarda kalmaya çalışacağını söylemiş, “Başbakan’ın koltuğunu korumak için bazı anayasaya aykırı tedbirler almasından korkuyoruz” açıklaması yapmıştı.