Pamuk üreticisini bir daha öldürdüler

Son Güncellenme Tarihi: Ekim 24, 2022 / 12:29

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, son 3 yıldır aynı kalan pamuk dahil yağlı tohum desteklerinin yine 1 lira 10 kuruş olarak açıklanmasına tepki gösterdi. Mazottan gübreye tüm maliyetleri katlanarak artan çiftçinin açıklanan destek fiyatlarıyla bir kez daha öldürüldüğünü aktaran Barut, “Bu kararla artık pamuğu eski Türk filmlerinde izlersiniz” dedi.

“MALİYETLER KATLANIRKEN PRİM MİKTARI 3 YILDIR AYNI”
Adana’da hasat yapılan pamuk tarlasında konuşan Ayhan Barut, “Bölgemizde pamuk hasadı tamamlandı, tamamlanmak üzere. Ancak iş başındaki iktidar ülkemizde pamuk üreticileriyle ilgili uygun bir fiyat politikası üretemedi. Zaten ölmüş olan pamuk üreticisini, Cumhurbaşkanı yayınladığı 6243 Sayılı Karar ile tekrar bir kez daha öldürdü. Üretici pamuğunu yaklaşık 20 liraya mal etmişti. Satması gereken fiyat ise 25 lira civarındaydı. Ancak pamuk Çukurova’da 15 lira civarında satıldı. Aradaki farkı prim olarak verilmesi gerekirken açıklanan kararla birlikte pamuk dahil yağlı tohumlarda verilecek prim miktarı maalesef son 3 yıldır aynı kalmış oldu. Yani kilogramda 1 lira 10 kuruş oldu” diye konuştu.

Tarımda yaşanan sorunlara çözüm üretilmesini ve üreticilerin dertlerine çare bulunmasını isteyen Ayhan Barut, iktidarı eleştirerek şunları kaydetti: “Açıklanan destek miktarları can yakıyor. El insaf, el vicdan. Tüm AKP döneminde 25 milyar dolarlık pamuk ithal edilirken kendi çiftçimize görülen sadaka niyetindeki prim reva mıdır? Allah’tan korkun, kuldan utanın. Yaptığınız doğru değil. Bölgemizde zaten pamuk ekim alanları çok gerilere düştü. Pamuk sahaları artık eski Türk filmlerinde izlenir artık. Tarım Bakanına, Ticaret Bakanına sesleniyoruz. Hani çiftçiyi yedirmeyecektiniz, tüccara mahkum etmeyecektiniz? Maalesef pamuk üreticisi şu anda çok perişan. Bu da sizin kulağınıza küpe olsun!”

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top